Förbigå menyn

För vänner av konst och historia

Vasaregionens vackra kulturobjekt är fyllda av spännande historier från gångna tider. På museerna och vid minnesmärkena minns man såväl vardagen som historiska vändpunkter.

 

Res tillbaka i tiden eller smaka på modern konst på museerna

Vasa stads museer dukar fram det bästa till sommaren. I det rika utbudet av utställningar, värdefulla föremål och känslofyllda teckningar hittar alla något som intresserar. Bekanta dig med hela utbudet här. 

 • På Österbottens museum kan man resa tillbaka till riddarnas och svärdens tid. I utställningen Symboler för makt och välstånd, som baserar sig på antikhandlaren och experten Peter Mustonens föremålssamlingar visas bland annat historiska vapen, harnesk, skyddsutrustning samt vikingakrigares smycken.
  | Museigatan 3, Vasa | Avstånd från salutorget 1 km
 • I Kuntsi museum för modern konst visas Markku Hakuris och Jan Kenneth Weckmans samutställning Bergtagen. I utställningen skapas en fascinerande helhet genom att förena starkt abstrakta uttryck med känslofulla teckningar.
  | Inre hamnen, Vasa | Avstånd från salutorget 1 km
 • I Tikanojas konsthem visas konstnären Erika Adamssons separatutställning, som fått nostalgi som tematisk utgångspunkt.
  | Hovioikeudenpuistikko 4, Vaasa | Avstånd från salutorget 500 m
 • Vasa konsthall bjuder på bildkonstnär Kukka-Maria Rosenlunds separatutställning, som består av fotografier och skulpturer, genom vilka konstnären närmar sig barndomens, minnets och fantasiernas skrymslen.
  | Vaasan kaupungintalo, Senatsgatan 1 D, Vasa | Avstånd från salutorget 300 m
 • I Gamla Vasa museum kan man bekanta sig med Vasas historia före år 1852 års brand, som förstörde största delen av den dåvarande staden Vasa.
  | Köpmansgatan 10, VasaAvstånd från salutorget 7 km

Köp dagsbiljett till Vasa stads museer på förhand!

En färg explosion

Lite annorlunda konst kan man njuta av i Graffitilandia, beläget i den gamla nöjesparken i Vasa. Denna estrad för gatukonst öppnar åter sina dörrar i maj.

Wasa Graffittilandia

Wasa Graffitilandia | Motorgatan 2, VasaAvstånd från salutorget 1,5 km | Läs mer

Fordon i alla de former och färger

Vasa bil- och motormuseum är Finlands största privata bilmuseum. Här hittar säkert alla något som väcker intresset – inte enbart de som är intresserade av bilar och motorer. Eller vad säg om miniatyrmodeller av flygplan, motorcyklar, alla slags typer av motorkraft samt en gammaldags butik och verkstad.

Vasa bil- och motormuseum | Kvarngatan 18B, Vasa | Läs mer om museet och dess utställningar

Utställningar och artotek

Vasa konstnärsgille är en förening för professionella konstnärer i Vasaregionen. Föreningen främjar bildkonst i Vasa området. Artoteket förmedlar Vasa konstnärsgilles medlemmars konst och i Black Wall Gallery visas en ny utställning varje månad.

Vasa konstnärgille, Black Wall Gallery | Korsholmsesplanaden 6, Vasa | Utställningskalender

Kom på en musikalisk vandring i skog och mark!

Sjungande skogar tema på nästa sommars Musikfestspelen Korsholm! Kom på en musikalisk vandring i skog och mark! Musikfestspelen Korsholm fyller 40 år och tar er med till sjungande skogar, talande träd under alla fyra årstider.

Musikfestspelen Korsholm 27.7.–4.8.2022 | Köp biljett!

Byggnaderna i Vasa utstrålar värdigheten i att ha varit Finlands huvudstad

Centrumkvarteren i Vasa andas fin arkitekturhistoria.Oberoende av var i centrum man rör sig finns det överallt intressanta byggnader. Många är öppna för besökare eftersom det finns museer, gallerier, affärer eller restauranger i dem. Läs mer!

Delikata portioner i fantastisk miljö

Villa Sandviken i Vasa är fylld med stämning, vacker patina från forna tider och fascinerande smaker där traditionella kockmetoder möter nya kryddor. Förutom att villan är en av Vasas äldsta byggnader, anses Sandviks Villan även vara en av Finlands första sommarvillor. Parken som omger byggnaden började ta form redan på 1830-talet och är ännu idag omtyckt som promenadområde samt fest- och evenemagsplats.

Villa Sandviken | Sandviksparken, Vasa | Läs mer om oss!

Ett stycke gammalt Vasa

Vasa stad, som grundades på 1600-talet, förstördes nästan helt i en brand 1852. Man beslöt sig för att bygga den nya staden på dess nuvarande plats cirka 7 kilometer bort. Branden skonade bland annat Wasastjerna huset, som fungerar som Gamla Vasa museum samt hovrätten som senare blev Korsholms kyrka.

Vanhan Vaasan rauniot

Läs mer om Gamla Vasa

En inbjudan tillbaka till teaterns rötter

Vasa finska stadsteater (Vaasan kaupunginteatteri) firar säsongen 2022-2023 80-årsjubileum med temat rötter.  Hösten öppnas med stormusikalen West Side Story, som är en fest med stora känslor, underbar musik och vild dans. Den fräcka och fartfyllda farssen “Puhtaana käteen” livar upp i höstens mörker. Klassiker sagan “Björken och stjärnan” berättas genom dans och fysisk teater, redigerad av Carl Knif. Kom och låt berättelserna förföra dig!

Vaasan kaupunginteatteri

Vaasan kaupunginteatteri | Storalånggatan 53, Vasa | Höstens repertoar och biljetter

Inlevelsefullt

Inlevelsefullt Passionerade framträdanden får man njuta av året runt på regionens amatörteatrar. Bekanta dig med utbudet och kommande föreställningar.

Evenemang med stort hjärta

Vasaregionen är full av evenemang, stora och små, för alla smaker. Många evenemang har fått sin början tack vare arrangörernas passion och företagsamhet, och talkoandan är stark i regionen. Till evenemangskalendern.

Ihmisiä katsomassa konserttia

Upplev musikens brokiga mångfald eller ta en sväng om på dansbanan

Vasaregionens utbud av levande musik är precis så personligt och mångsidigt som själva regionen. Eller vad sägs om en konsert i en hundra år gammal värdefastighet eller varför inte i en butik som om kvällarna omvandlas till konserthall? Läs mer om gigställena.

Klockkjolarna fladdrar fortfarande bland annat i Molpe danspaviljong, på Kalliojärvi och Pukkilansaari dansbanor samt i Fagerö och Åminne folkparker. Du hittar en lista över dansbanorna här.

Sov gott på gångavstånd till centrums alla sevärdheter

Bo bekvämt i Hotel Scandic Vaasas stämningsfulla rum alldeles nära järnvägsstationen. Med gågatan alldeles runt hörnet är hotellet en utmärkt utgångspunkt för en skön stadssemester, med besök vid alla centrala sevärdheter. Den omfattande frukostbuffén förser benen med den extra boost de behöver för att orka med shoppingturerna.

Scandic Vaasa | Rostensgatan 6, Vasa | Boka boende

Sommarerbjudande: Gemensam biljett till museer och en rundtur i ett levande kulturlandskap!

Vasa stads museer samt Stundar och Brage friluftsmuseum

Bekanta dig med Vasa stads museer samt Stundars och Brages friluftsmuseer på en gemensam biljett för dem alla (15/9 €). Den gemensamma biljetten gäller 29.6-14.8.2022, en gång i vart och ett av museiobjekten.

Alltid tid för semester!

Scandic Vaasa - Rostensgatan 6, Vasa

En mjuk säng och riklig frukost ingår i priset. Boka sommarhotellnätter i Vasa till bästa pris scandichotels.fi

Köp artotekets presentkort till gåva!

Artotek/Black Wall Gallery - Korsholmsesplanaden 6, Vasa

Köp konst till present eller åt dej själv med räntefri avbetalning.

Läs även