Förbigå menyn

Byggnaderna i Vasa utstrålar värdigheten i att ha varit Finlands huvudstad

En av de vackraste byggnaderna i Vasaregionen är Korsholms kyrka. Namnet är emellertid på många sätt missvisande eftersom kyrkan inte ligger i Korsholm utan i Gamla Vasa, och ursprungligen uppfördes byggnaden som en hovrättsbyggnad och byggdes om till kyrka först senare. Byggnaden skymtar fram lite i sidan på Köpmansgatan, i slutet av vackra Adelcrantzgränden som kantas av lövträd. Precis som namnet säger befinner vi oss nu på mark som vittnar om det svenska styret i Finland och i fotspåren av den gustavianska stilen. Trots sitt lite avlägsna läge är den magnifika byggnaden och dess omgivning ett utmärkt besöksmål såväl för lokala som långväga besökare.

Mustasaaren kirkko
Korsholms kyrka

Alldeles invid kyrkan ligger ruinerna av Gamla Vasa, vilka påminner om Vasa brand år 1852. Området är en utmärkt plats för prinsess- och riddarlekar, en somrig picknick eller berättelsestunder om livet under gångna tider. Man kan bekanta sig med berättelser till exempel här: Se och upplev Gamla Vasa

Flygfoto
Ruinerna i Gamla Vasa

Man kan gott och väl tillbringa en hel dag i Gamla Vasa, men det är också en utmärkt startpunkt om man vill bekanta sig med Vasa ur ett arkitektoniskt perspektiv. Därifrån kan man fortsätta mot centrum och den nuvarande hovrättsbyggnaden. Den röda tegelbyggnaden som ligger i ett havslandskap hamnar inte i skuggan av sin föregångare, och man gör klokt i att bekanta sig med den imponerande miljön med sina fina detaljer närmare än bara genom bilfönstret.

Vasa Hovrätt

Oberoende av var i centrum du rör dig finns det överallt intressanta byggnader och sagolikt vackra detaljer. Många byggnader är öppna för besökare eftersom det finns museer, gallerier, affärer eller restauranger i dem. Andra byggnader, såsom Kipinä-huset på Hovrättsesplanaden eller Lennart Backmans hus på Strandgatan, är bostadshus, men en artig visit vid entrén är tillåten för personer som beundrar vackra detaljer. Den som vill se något speciellt gör klokt i att besöka vattenpaviljongen i Hamnparken eller så kan man ha som mål att hitta alla vattenbrunnar i centrum! Tips: alla brunnar ligger i någon av de ståtliga esplanaderna i Vasa.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Käyttäjän @housesofwasa jakama julkaisu

Vid strandrutten längs Strandgatan eller cykelvägen alldeles vid stranden finns det många intressanta byggnader, från Academill på universitetscampuset till Brages friluftsmuseum och Villa Sandviken där det numera finns en restaurang.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Villa Sandviken #villasandviken #visitvaasa #vaasavasa #finland #sunset #aerialphotography #dronephotography #finland_photolovers

Henkilön Kimmo Makkonen (@kimmomakkonen) jakama julkaisu

Vöråstan och Brändö är ett kapitel för sig vad gäller fascinerande byggnader. Trähuskvarteren i Vöråstan tar besökarna till sekelskiftets värld med arbetsbostäder. Samtidigt lönar det sig att besöka den gamla kyrkogården där till exempel A.A. Levon ligger begravd. Fotspåren av denna framstående Vasabo leder till Brändö. Universitetscampuset och dess omgivning erbjuder åt intresserade en verklig händelseplats till ursprunget av industrialiseringen i Vasa, och minnen av vad Levon har åstadkommit finns fortfarande i området i form av byggnadsnamn, statyer och byggnader.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Campus Vaasa 🎓 Flygfotografiering / Ilmakuvaus / Aerial photography ✉️ pilot@nkflights.com 📞 +358 50 4440727

Henkilön NK Flights (@nkflights) jakama julkaisu

Om du undrade över rubriken, så ja, Vasa var Finlands huvudstad under 1918!


Raymond Wesander var vår guide i Vasa.

Texten har publicerats 11.6.2020.
(Uppdaterad 8.12.2021)

Vasaregionens gömda smultronställen