Förbigå menyn
Seniorit

Lär känna Vasa till fots

Kvarteren i centrala Vasa är fyllda med fin arkitekturhistoria och byggnaderna har många intressanta historier att berätta. Upplev staden till fots i fotspåren av arkitekter från olika tidsåldrar eller dyk in i världen hos gångna tiders kulturpåverkare. Välj en guidad vandring eller ge dig ut och upptäck Vasa till fots på egen hand.

Guidade vandringar

Under sommarmånaderna (juni-augusti) erbjuds dessa tidtabellsenliga vandringar.
Övriga tider kan vandringarna bokas via: oppaat-guider@elisanet.fi

Promenera på egen hand

 • Annis blåvita Vasa

  Vasa

  Händelserna i Vasa 1917-1918. Anni Mendelin (f.1911) var dotter till länsarkivarien i Vasa. I familjen fanns två döttrar och sex söner. Sönerna gick i Vasa finska lyceum, döttrarna i Vasa finska flickskola. Familjen bodde i centrum av Vasa i hörnet av Fredsgatan och Kyrkoesplanaden. Gå stadsrundvandringen och bekanta dig med historiska händelser i staden sedda med flickan Annis ögon.

  Skriv ut broschyren och gå en stadsrundtur på egen hand!

 • Gamla Vasas ruiner, Runeberg i Trivialskolan

  Köpmansgatan 2, Vasa

  Ta med matsäck och gör en utflykt med familjen till Gamla Vasas ruiner!

  Lär känna områdets historia genom att spela ett upplevelserikt spel tillsammans med barnen!

  Ladda ner och skriv ut spelplan och -guide.

 • Kasernerna i Vasa

  Kaserntorget, Kaserngatan, Vasa

  Träkasernområdet i Vasa är en kulturhistoriskt och byggnadshistoriskt värdefull sevärdhet i Finland genom sin militärarkitektur i trä. Det enhetliga träkasernområdet mitt i staden har bevarats från nybyggande. Sålunda är kasernområdet i Vasa i dag, med sina snygga byggnader omgärdade av fullvuxna träd och planteringar, i stora drag så som August Boman planerade det för mer än 130 år sedan.

  Skriv ut broschyren och ge dig ut på en vandring på kasernområdet!

   

 • Norra rutten 5 km

  Vasa

  I den här guiden hittar du en rutt förbi stadshuset norrut och tillbaka längs stranden med en hel del
  intressanta objekt du kan stanna upp vid och läsa mera om. Det finns även promenadguider med andra rutter.

  Vi hoppas att den här promenadguiden ska hjälpa dig att upptäcka den varierande natur, kultur och historia som finns i vår omgivning.

  Pappersversion av guiden kan köpas vid Visit Vasas turistinformation. Pris 1 €.

  Öppna digital karta över rutten.

  Ladda ner PDF-version av guiden.

   

 • Norra strandrutten 2,5 km

  Vasa

  I den här guiden hittar du en rutt förbi stadshuset norrut och tillbaka längs stranden med en hel del intressanta objekt du kan stanna upp vid och läsa mera om. Det finns även promenadguider med
  andra rutter.

  Vi hoppas att den här promenadguiden ska hjälpa dig att upptäcka den varierande natur, kultur och historia som finns i vår omgivning.

  Pappersversion av guiden kan köpas vid Visit Vasas turistinformation. Pris 1 €.

  Öppna digital karta över rutten.

  Ladda ner PDF-version av guiden.

 • Setterbergs Vasa, husen berättar i nya Vasa

  Vasa

  Gamla Vasa förstördes nästan fullständigt i branden år 1852, och efter branden beslöt man att den nya staden skulle byggas på Klemetsö udde, som låg närmare havet.

  Den rikssvenske arkitekten Carl Axel Setterberg gjorde upp en stadsplan för den nya staden, som skulle heta Nikolaistad efter den ryske tsaren Nikolai I. Setterberg planerade även stadens viktigaste offentliga byggnader och många privata hus. Den här broschyren gör dig bekant med det nya Vasa som C. A. Setterberg planerade.

  Skriv ut broschyren och gå en stadsrundtur på egen hand!

 • Stadsvandring i Viljo Revells fotspår

  Vasa

  Arkitekt Viljo Revell föddes i Vasa den 25.1.1910 i den inflytelserika familjen Rewell. Fadern, Oskar Rewell var hovrättsråd och en verksam och inflytelserik affärsman. Viljo avlade studentexamen i Vasa 1928 och arkitektexamen i Helsingfors 1937. Redan under studietiden arbetade han vid Alvar Aaltos byrå och deltog i planeringen av den finska paviljongen vid världsutställningen i Paris 1937.

  Viljo Revell hade förmågan att skapa arkitektur på ett affärsmässigt och framgångsrikt sätt. Ett tidigt exempel på detta är Glaspalatset i Helsingfors. När huset stod klart år 1935 var det ett radikalt exempel på det nya funktionalistiska tänkesättet inom finsk arkitektur. Revell har karakteriserats som en föregångare inom den rationalistiska byggnadskonsten och han har utmärkt sig genom sina val av nya okonventionella material och byggnadstekniker. Bortsett från stadshuset i Toronto, hör Helsingfors City-Center (det s.k. Korvhuset) och Industricentret (Hotell Palace) till Revells mest kända arbeten. Viljo Revell dog i Helsingfors 1964, endast 54 år gammal.

  På denna promenadkarta finns alla de verk markerade, som Viljo Revell planerade i sin födelsestad Vasa. De byggnader som finns i stadens centrum presenteras närmare i guiden. Bland hans övriga verk i Vasa kan nämnas Vasa handelsgilles klubbhus (senare känt som Keskos hus), i hörnet av Smedsbyvägen och Magasinsgatan, samt Strömberg Ab:s parhus vis Mannerheimsvägen, vilka Revell planerade tillsammans med Alvar Aalto. De byggnader som Revell planerade i Vasa är huvudsakligen affärs- och bostadshus.

  Skriv ut broschyren och ge dig ut på en vandring i Revells fotspår i Vasa!

 • Södra rutten 4 km

  Vasa

  I den här guiden hittar du en rutt genom Sandviksparken och tillbaka längs stranden med en hel del intressanta objekt du kan stanna upp vid och läsa mera om . På kartan finns parkbänkar för vilopauser och toaletter utmärkta.

  Vi hoppas att den här promenadguiden ska hjälpa dig att upptäcka den varierande natur, kultur och historia som finns i vår omgivning.

  Pappersversion av guiden kan köpas vid Visit Vasas turistinformation. Pris 1 €.

  Öppna digital karta över rutten.

  Ladda ner PDF-version av guiden.

   

 • Torgrundan 1,3 km

  Vasa

  I den här guiden hittar du en rutt runt torget och stadshuset med en hel del intressanta objekt du
  kan stanna upp vid och läsa mera om. Det finns även promenadguider med längre rutter.

  Vi hoppas att den här promenadguiden ska hjälpa dig att upptäcka den varierande natur, kultur och historia som finns i vår omgivning.

  Pappersversion av guiden kan köpas vid Visit Vasas turistinformation. Pris 1 €.

  Öppna digital karta över rutten.

  Ladda ner PDF-version av guiden.

 • Vaasan kävelyklubis söndagvandringar

  Salutorget, Vasa

  Om du ger dig ut på promenad med vandringsklubbens medlemmar, lär du dig samtidigt känna Vasa och dess invånare bättre! Klubbens medlemmar har i 20 års tid vandrat 10 km varje söndag. Söndagsvandringarna startar alltid från salutorget (i närheten av Finlands frihetsstaty) kl. 10 och går i olika riktningar runt om i Vasa, takten bestämmer deltagarna och ingen lämnas ensam.

  Arrangör Vaasan Kävelyklubi rf.

  Man behöver inte vara medlem i föreningen för att delta i aktiviteten, utan alla vandringsintresserade välkomnas med.

  Anteckna även gångevenemanget Vaasan Marssi i din kalender! Evenemanget, som ordnas årligen i augusti erbjuder en chans att träffa nya människor och se fantastisk natur.

  +358 407361238

  helena.kyrolainen@netikka.fi

  https://www.vaasanmarssi.fi/svenska/vaasan-kavelyklubi-r/

  Facebook

Naturstigar i Vasa

 • Edvinsstigen

  Aleksis Kivivägen 59, Vasa

  Historia och kultur i form av Edvin Hevonkoskis trä- och metallskulpturer, mitt ute i naturen längs Vapenbrödrabyns motionsstig. För tillfället finns det över 100 namngivna konstverk eller grupper av konstverk. Korsu-museet består av en manskapsbunker fylld med krigstids föremål, underhållsbunkern Töpinä samt en rökbastu, allt autentiskt från II:a världskriget. Läs mer om Edvins stigens parkområde.

  +358 50 560 6496

  http://asevelikyla.fi/edvininpolku/

  Facebook

 • Molnträskets frilufts- och rekreationsområde

  Kapellbacksvägen 215, Vasa

  Molnträskets friluftsområde finns ca 9 km öster om stadens centrum. Molnträsket hör till den långsträckta höjden som också omfattar Höstves och som fortsätter vidare norr om Vasa. Själva friluftsområdet är ca 800 hektar stort. På vintern finns det skidspår och på sommaren kan man vandra eller cykla längs märkta leder på området.

  Ladda ned broschyr över Molnträskets naturstig här.

  https://www.vaasa.fi/sv/bo-och-lev/fritid/naturvasa/utflyktsmal/naturmiljoer/molntrasket/

  Facebook

 • Risöleden 4,9 km och Rövarskär

  Ampujantie, 65380 Vaasa

  Risöfladan finns i  Vasa vid Södra Stadsfjärdens bortre ända, söder om motorvägen. Till fågeltornet på Rövarskäret leder en ca 350 meter lång stig som delvis går längs spångar. Från fågeltornet har man bra utsikt över ett av vårt Finlands bästa fågelvatten. Bredvid tornet plats där man kan göra upp eld. Startplats: Parkeringsplatsen i ändan av Skyttevägen.

  https://www.utinaturen.fi/kvarken/ruttbeskrivningar#Riso_SV

 • Stadsfjärdsleden

  Fiskstranden, Strandgatan, Vasa

  Den första delen av frilutsleden runt Södra Stadsfjärden är klar (invigning 1.6.2022). Den tio kilometer långa leden går längs Sundomvikens strand från Fiskstranden ända till Risö, och längs med leden har man byggt bland annat nya rastplatser och en helt ny bro över Gamla Vasa kanal.

  Fakta om den nya leden

  • Fiskstranden-Risö är början på en cirka 30 lång friluftsled runt Södra Stadsfjärden.
  • Längs med leden har rastplatser, bänkar och landstigningsplatser för paddlare byggts. Därtill har belysningen och skyltarna förbättrats.
  • På leden finns flera kulturhistoriskt värdefulla objekt, som skyltar som rests längs leden berättar mer om.
  • Friluftsleden är till största delar tillgänglig och exempelvis från Sunnanvik går en två meter bred tillgänglig passage ända fram till Fyrstenen.

   

  https://www.vaasa.fi/sv/aktuellt/den-forsta-delen-av-friluftsleden-runt-sodra-stadsfjarden-ar-klar-invigningen-halls-vid-fyrstenen-1-6/

 • Öjbergets naturstig

  Öjbergsvägen, Vasa

  Välkommen på en växlingsrik vandring längs den 2,5 km långa naturstigen på Öjberget i Sundom – 9 km från Vasa centrum. Start vid den stora informationstavlan på Öjbergets stadionområde.

  Den unika stigen går längs meteoritkratern Söderfärdens kant – här möter du trolska hällmarker med månghundraåriga martallar, dramatiska klippformationer, en jättegryta och fornstränder/djävulsåkrar/klapperstensfält. Här hittar du Vasaregionens enda stenåldersfyndplats, där människor vistades på fångstfärder redan för ca 4 000 år sedan.

  Din vandring går upp och ner genom varierande biotoper. Tavlor vid tolv kontroller berättar i ord och bild om platsens natur och historia. Du toppar vandringen uppe på slalombacken i utsiktstornet (+65 m ö.h.) – här har du en vidunderlig utsikt över Söderfjärden, Sundom by, skärgården och centrum av Vasa. Utsiktstornets panoramaskyltar berättar vad du ser i olika riktningar.

  Längs Öjbergets motionstrappa trappar du sen tryggt ner till stadionområdet, där platsens grillhus alltid är öppet.

  Mera om Öjberget stigen hittar du i denna informationsbroschyr (pdf) som fritt kan laddas ner.

   

   

  http://www.sundom.fi/sv/sevart_i_sundom

 • Öjens naturstig

  Myrgrundsvägen 166, Vasa

  Öjen ligger ca 4 kilometer söder om Vasa och längs Öjens naturstig, 4,5 km, finns elva informationstavlor som hjälper vandraren att bekanta sig med naturen på området, med läkeväxter och med gammal folktro. Vandringsslingan är lätt att gå eftersom terrängen bara är svagt kuperad. Då man vandrar på stigen är det skäl att tänka på att spångarna kan vara hala beroende på vädret. Det tar ca 2,5 – 3 timmar att gå stigen.

  Service: Vid stigen finns en rastplats med bord, bänkar , eldstad och utedass.
  Till naturstigen kommer man från den parkeringsplats som finns vid Myrgrundsvägen (nr 6741). Från parkeringsplatsen fortsätter man till fots längs Öjenvägen ca 300 meter tills man ser en liten bro som leder till naturstigen samt informationsskyltar på vänster sida.

  https://www.utinaturen.fi/ojen

Du kanske också är intresserad av