Skip navigation

Japanilaista kirjontaa

Article categories: Conferences, Courses, Fairs & Seminars Seminarier, föreläsningar och möten

Ikivanha japanilainen kirjonta viehättää tällä hetkellä ympäri maailmaa

Ikivanha japanilainen kirjonta viehättää tällä hetkellä ympäri maailmaa.

Kansanomainen boro-kirjonta on paikkaus- ja parsintatekniikka, jolla voi korjata nykyään hienoimmankin vaatteen ja samalla luoda ja uudistaa itselleen aivan uusissa ulottuvuuksissa olevan vaatekappaleen. Sashiko-kirjonta on aina hyvin pikkutarkasti valmistettua. Aiheen tai aiheiden, valitun pohjakankaan ja langan vahvuuden väliset suhteet kertovat huippuunsa viedystä taituruudesta. Viivat ja pistot ovat ankaran täsmällisiä. Tarkat ohuella langalla tehdyt pienet pistot luovat yhdessä aiheen kanssa vahvan ja samalla ihastuttavan kevyen kontrastin. Aiheiltaan sashiko-kuviot voivat olla voimakkaasti stilisoituja kasviaiheita. Monet näistä yksittäisistä aiheista ovat ikivanhoja sukujen vaakunasymboleja. Toisaalta sashiko voi olla puhtaasti geometrista pintakirjontaa, joka kattaa kokonaan tai osittain tekstiilin pinnan.

Jos sinulla on kotona palttinapohjaista puuvilla- tai pellavakangasta ja kirjontaan tarkoitettuja puuvillalankoja, ota ne mukaan tälle luennolle Sashiko kokeiluihin. Ota mukaan myös pieniä puuvillatilkkuja (voivat olla yksivärisiä ja kirjavia (siis monenlaisia), sakset, kirjontaneuloja ja kirjontalankaa harjoituskokeilua varten. Vaihtoehtoisesti tuon mukanani pienet tilkut sekä neulat ja langat pientä maksua vastaan, jolloin pääsee kokeilemaan molempia tekniikoita. Muistakaa ilmoittautumisen yhteydessä kertoa, jos tarvitsette opettajalta materiaalia.

Lue lisää ja ilmoittaudu https://uusi.opistopalvelut.fi/kristinestad kurssinumero 980002 (kevätlukukausi 2024) tai soita 040 778 1558 tai 040 776 6530.

Kristiinankaupungin kansalaisopisto järjestää kesän 2024 aikana neljä ilmaista luentoa/lyhytkurssia eri teemoilla: Miten hoidan ja huollan suvun perintötekstiileitä, japanilaista kirjontaa, kansanomaisia nauhoja ja -nyörejä sekä monivärivirkkausta. Luennoilla/lyhytkursseilla sinulla on mahdollisuus tutustua erilaisiin käsityötekniikoihin ja teemoihin, jotka ovat osa lukuvuoden 2024-2025 kurssitarjontaamme. Luennoilla/lyhytkursseilla ei ole osallistumismaksua. Voit tuoda omaa materiaalia tai tarvittaessa ostaa materiaalia opettajalta Helbe Pajarilta.