Skip navigation

Konstutställningar på Art Center TORNI 11.1 - 20.2.2022

Article categories: Museums & Folklore

Elina Sahlgren Suruvuori [Ung. Sorgberg] & Saila Kaaja Polkuja mielenrauhaan [Stigar till sinnesro] - konstutställning

Verken i Elina Sahlgrens utställning Suruvuori [ung. Sorgberg] är en del av den sorgeprocess, som satte ingång år 2019 när Elina började ta hand om sin cancersjuka mamma som låg på sitt yttersta. Trots sin färgglädje så reflekterar verken de känslolägen och sinneslandskap som konstnären har levt i under terminalvården, när moderns död inföll och tiden efter hennes död.  
Tavlorna har i huvudsak målats med blandteknik, akrylfärg och restmaterial (faner, träskivor mm). Vid sidan om tavlorna finns fotografier från familjealbumet och tankar om sorgen.

Polkuja mielenrauhaan [ung. Stigar till sinnesro] är Saila Kaajas konstutställning, som även tar fram hennes dikter från åren 2020–2021. Bildkonsten och diktandet har varit ett sätt att stilla sig och hitta balansen mellan prestation och en vardag full av hotbilder. Kreativiteten har gett skaparen stunder av avslappning och möjlighet att fånga tankar som flyger omkring. I akrylmålningarna och dikterna finns visioner om en vackrare värld, där ett fritt liv i sig utan hårda krav är värdefullt och där vi ärligt kunde möta även vår egen känslighet och våra särdrag med acceptans och empati.