Ohita valikko

Lähiruokamatka Vaasan seudulla

Tuore, puhdas ja paikallisesti tuotettu ruoka tekee hyvää sekä terveydelle että ympäristölle. Jo mainittujen hyvien puolten lisäksi, tutustuminen paikalliseen ruokakulttuuriin tarjoaa vierailijoille ainutlaatuisen tavan tutustua paikalliseen kulttuuriin. Ruokakulttuuri kertoo seudun arvoista, asenteista, tavasta tehdä työtä ja viettää vapaa-aikaa. Vaasan seudun lähiruokatarjonta kertoo kotipaikastaan ylpeistä ruuantuottajista, jotka tekevät työtään suurella sydämellä. Meren läheisyys, tasaiset peltoviljelmät ja kasvihuoneet takaavat makujen omaleimaisuuden.

Tänään poimittua mansikkaa Vähästäkyröstä tai tuoreita ahvenfileitä Bergöstä. Lue vinkkimme Vaasan seudun lähiruuasta nauttimiseen ja anna makujen puhua puolestaan. 

1. Lähiruokamatka pitkän kaavan mukaan

Lähiruokamatkailu kasvattaa suosiotaan ja monet matkailijat rakentavat reittisuunnitelmansa tilamyymälöiden, pienpanimoiden ja muiden paikallista lähiruokaa tarjoavien yritysten sijainnin mukaan. Lähiruokamatkat kuuluvat myös monen lähiseudulla asuvan kulinaristin ajanviettotapoihin. Tämän linkin takaa näet yhdellä silmäyksellä paikalliset tilamyymälät ja voit suunnitella itsellesi parhaiten sopivan reitin. Monet paikoista sijaitsevat sellaisten pikkuteiden varsilla, jonne ei muuten kovin helposti tulisi ajeltua, joten luvassa on herkuttelun lisäksi kaunista luontoa ja uusia elämyksiä. Ja parastahan on päästa omin silmin näkemään maisemat, joista ruoka on peräisin!

Suosittelemme myös panimokierrosta ja tutustumista paikalliseen juomatarjontaan. Pari kilometriä keskustan ulkopuolella sijaitseva Bock’s Corner Brewery on nähtävyys jo itsessään. Raippaluodossa sijaitsee Kvarken Brewery, jonne kannattaa matkata jo ihan maisemienkin takia. Maailmanperintöalue ja karun kaunis merimaisema on inspiroinut panimon perustajia, joten paikan päällä saattaa kuulla monia mielenkiintoisia tarinoita oluiden ja niiden nimien takaa. Kyrö Distillery Company kuuluu niihin yrityksiin, jotka herättävät uteliaisuutta jo liikeideallaan. Tislaamo vanhassa meijerissä Pohjanmaalla? Kansainvälisesti palkittuja ginejä ja viskejä rukiista? Miksei! Kerää siis maistiaiset matkaan ja järjestä ystäville mukava illanvietto tastingin merkeissä.

2. Terveellistä pikaruokaa

Myös silloin, kun aikataulu on tiukka, voi syödä hyvin. Kun raaka-aineet ovat kohdallaan, ruuan teko on yksinkertaista, sillä puhtaista mauista voi nauttia melkein sellaisenaan. Mikäli aikaa ostosten tekoon on vähän, kannattaa poiketa Vaasan Kauppahallissa, Kalarannan Fiskdisken – tai Maalahden Köttdisken -myymälöissä. Näistä paikoista löydät helposti ja nopeasti mukaan otettavia lähiruoka-annoksia, kuten valmiita kala- ja liharuokia, tuoreita salaatteja ja keittoa. Kokeile vaikka Fiskdiskenin katkarapuleipää, kvinoasalaattia tai Ruotsalan kalapihvejä. Kesällä kannattaa suunnata Vaasan kauppatorille, josta löytyy marjoja ja vihanneksia terveelliseen herkutteluun. Tästä ei pikaruoka parane!

3. Paras kattaus eväskoriin

PiknikUlkonahan ruoka maistuu aina parhaimmalta ja mukaan otettavat retkieväät ja piknik-korit tekevät arkipäivästäkin juhlan. Suosittelemme ulos katettavaan menuuhun valmiiksi siivutettua Herrgårdsin savustettua karitsaa tai nautaa, Sundomin savukalaa, Aroman leipää, Valtarin tuoreita mansikoita ja Granholmin tyrnimehua. Tyrnimehua voi nauttia kirpeän napakkana shottina tai laimentaa sitä vaikka kuplavedellä. Erityisiin hetkiin sopii erinomaisesti tyrni-kuohuviinicocktail, joka juhlistaa tunnelman hetkessä. Sopivia paikkoja eväiden syömiseen löytyy niin kaupungista kuin luonnon keskeltäkin. Näitä herkkuja on saatavissa suoraan tilamyymälöistä tai hyvinvarustelluista ruokakaupoista.

4. Istahda valmiiseen pöytään

Lähiruokaa on tarjolla myös paikallisissa ravintoloissa, joten jos haluat kokeilla millaisiksi mauiksi ja annoksiksi paikalliset raaka-aineet taipuvat huippukokkien käsittelyssä niin valitse omasi seudun runsaasta ravintolatarjonnasta.

Kesäloma Vaasan seudulla

Lue myös