Ohita valikko
Seniorit

Tutustu Vaasaan kävellen

Arkkitehtuurin hieno historia huokuu Vaasan keskustan kortteleissa ja upeat kulttuurikohteet ovat täynnä jännittäviä tarinoita. Koe kaupunki kävellen eri aikakausien arkkitehtien jalanjäljissä tai hyppää menneen ajan kulttuurivaikuttajien maailmoihin. Saatavilla on opastettuja kävelyitä ja omin päin tehtäviä kierroksia.

Opastetut kiertokävelyt kesäisin

Kesäisin on tarjolla aikataulunmukaisia opastettuja kävelyjä.
Kierrokset saa tilauksesta myös muina aikoina: oppaat-guider@elisanet.fi

Kävele omin päin

 • Annin sinivalkoinen Vaasa

  Vaasa

  Vuoden 1917-1918 tapahtumia Vaasan kaupungissa. Anni Mendelin (s.1911) oli Vaasan lääninarkistoija Einar Mendelinin ja Ester-äidin tytär. Perheessä oli 2 tyttöä ja 6 poikaa. Pojat kävivät Vaasan suomalaista lyseota ja tytöt Vaasan suomalaista tyttökoulua. Kaksikielinen perhe asui Vaasan keskustassa Rauhankadun ja Kirkkopuistikon kulmassa. Kulje kaupunkireittiä ja tutustu kaupungin historiallisiin tapahtumiin Anni-tytön silmin!

  Tulosta esite ja lähde omatoimiselle kaupunkikävelylle tutustumaan Vaasaan!

   

 • Eteläinen reitti 4 km

  Vaasa

  Tästä kävelyoppaasta löydät Hietalahden puiston ja rannan kautta kiertävän reitin (4 km), jonka varrella on lukuisia mielenkiintoisia kohteita, joita voit pysähtyä katselemaan ja lukea niistä tarkemmin. Toivomme, että tämä kävelyopas auttaa sinua löytämään lähiympäristössämme olevan vaihtelevan luonnon, kulttuurin ja historian.

  Paperiversion esitteestä voit ostaa Visit Vaasan matkailuinfosta. Hinta 1 €.

  Avaa digitaalinen reittikartta tästä.

  Lataa PDF-versio esitteestä tästä.

   

 • Kaupunkikävely Viljo Revellin jalanjäljillä

  Vaasa

  Muun muassa Helsingin Lasipalatsin ja City-Centerin suunnitellutta Viljo Revelliä on luonnehdittu rationalismin uranuurtajaksi. Tähän kävelykarttaan on koottu Revellin synnyinkaupunkiinsa Vaasaan suunnittelemia töitä.

  Tähän kävelykarttaan on koottu Viljo Revellin synnyinkaupunkiinsa Vaasaan suunnittelemia töitä. Vaasan kohteista esitellään keskustan alueelle sijoittuvat rakennukset. Muista Vaasan töistä voi mainita Vaasan kauppaseuran kerhorakennuksen (myöhemmin Keskon talona tunnettu) Sepänkyläntien ja Varastokadun kulmassa sekä
  Alvar Aallon kanssa yhteistyössä suunnitellut Strömberg Oy:n paritalot Mannerheimintiellä. Revellin tuotanto kes-
  kittyy Vaasassa liike- ja asuinrakentamiseen. Mielenkiintoista kävelykierrosta arkkitehti Viljo Revellin töiden maailmaan!

  Tulosta esite ja lähde omatoimiselle kaupunkikävelylle tutustumaan Vaasaan!

   

 • Pohjoinen rantareitti 2,5 km

  Vaasa

  Tästä oppaasta löydät reitin, joka kulkee kaupungintalon ohi pohjoiseen ja takaisin rantaa pitkin, jonka varrella on lukuisia mielenkiintoisia kohteita, joita voit pysähtyä katselemaan ja lukea niistä tarkemmin. Myös pidempiä reittejä sisältäviä kävelyoppaita on olemassa.

  Toivomme, että tämä kävelyopas auttaa sinua löytämään lähiympäristössämme olevan vaihtelevan luonnon, kulttuurin ja historian.

  Paperiversion esitteestä voit ostaa Visit Vaasan matkailuinfosta. Hinta 1 €.

  Avaa digitaalinen reittikartta tästä.

  Lataa PDF-versio esitteestä tästä.

   

   

 • Pohjoinen reitti 5 km

  Vaasa

  Tästä oppaasta löydät reitin, joka kulkee kaupungintalon ohi pohjoiseen ja takaisin rantaa pitkin, jonka varrella on lukuisia mielenkiintoisia kohteita, joita voit pysähtyä katselemaan ja lukea niistä arkemmin. Karttaan on merkitty wc:t ja puistonpenkit lepohetkiä varten. Myös muita reittejä sisältäviä kävelyoppaita on olemassa. Toivomme, että tämä kävelyopas auttaa sinua löytämään lähiympäristössämme olevan vaihtelevan luonnon, kulttuurin ja historian.

  Paperiversion esitteestä voit ostaa Visit Vaasan matkailuinfosta. Hinta 1 €.

  Avaa digitaalinen reittikartta tästä.

  Lataa PDF-versio esitteestä tästä.

   

 • Setterbergin Vaasa, talojen tarinoita uudessa Vaasassa

  Vaasa

  Vanhan Vaasan tuhouduttua tulipalossa vuonna 1852 uusi kaupunki päätettiin rakentaa Klemetsön niemelle, joka sijaitsi lähempänä merta. Ruotsalainen arkkitehti Carl Axel Setterberg suunnitteli asemakaavan uudelle kaupungille, jonka nimeksi tuli Nikolainkaupunki Venäjän keisari Nikolai I:n mukaan. Setterberg suunnitteli myös kaupungin keskeiset julkiset rakennukset ja useita yksityistaloja. Tämä esite tutustuttaa sinut C. A. Setterbergin suunnittelemaan Vaasaan.

  Tulosta esite ja lähde omatoimiselle kaupunkikävelylle tutustumaan Vaasaan!

   

   

 • Torireitti 1,3 km

  Vaasa

  Tästä oppaasta löydät torin ja kaupungintalon kautta kiertävän reitin, jonka varrella on lukuisia mielenkiintoisia kohteita, joita voit pysähtyä katselemaan ja lukea niistä tarkemmin. Myös pidempiä reittejä sisältäviä kävelyoppaita on olemassa.

  Toivomme, että tämä kävelyopas auttaa sinua löytämään lähiympäristössämme olevan vaihtelevan luonnon, kulttuurin ja historian.

  Paperiversion esitteestä voit ostaa Visit Vaasan matkailuinfosta. Hinta 1 €.

  Avaa digitaalinen reittikartta tästä.

  Lataa PDF-versio esitteestä tästä.

 • Vaasan kävelyklubin sunnuntaikävely

  Vaasan kauppatori, Vaasa

  Kun lähdet kävelyklubilaisten matkaan, tutustut samalla Vaasaan ja sen asukkaisiin! Vaasan kävelyklubi on jo 20 vuoden ajan kävellyt joka sunnuntai 10 kilometriä. Reitit alkavat kauppatorilta (lähellä Suomen Vapauden patsas) klo 10 ja suuntautuvat eri puolille Vaasaa, tahdin määräävät mukanaolijat, ketään ei jätetä yksin.
  Tule mukaan ja tutustu Vaasaan!

  Järjestäjä: Vaasan Kävelyklubi ry, tapahtumiin osallistuminen ei edellytä yhdistyksen jäsenyyttä, vaan kaikki kävelystä kiinnostuneet ovat tervetulleita.

  Merkkaa kalenteriin myös elokuussa järjestettävä Vaasan Marssi -kävelytapahtuma, joka on mitä mainioin mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin ja upeisiin maisemiin! 

  +358 407361238

  helena.kyrolainen@netikka.fi

  https://www.vaasanmarssi.fi/suomi/vaasan-kavelyklubi-ry/

  Facebook

Luontopolut Vaasassa

 • Edvinin polku ja korsukylä

  Aleksis Kiventie 59, Vaasa

  Edvininpolku on vuosien saatossa kuntopolusta syntynyt ainutlaatuinen Edvin Hevonkosken luoma pysyvä taidenäyttely.

  Aiheita teoksiin on saatu romaaneista Seitsemän veljestä, Tuntematon sotilas ja Täällä Pohjantähden alla sekä runoista ja saduista. Vahvasti esillä ovat myös luonto sekä paikallisesti ja yhteiskunnallisesti merkittävät tapahtumat ja henkilöt. Näyttely käsittää yli sata teosta tai teoskokonaisuutta.

  Lisäksi alueella sijaitsee Hevonkosken ideoima ja yhdessä veteraanien kanssa talkoilla rakentama korsukylä. Korsukylä on kunnianosoitus rintamamiehille ja -lotille ollen samalla muistutus rauhan tärkeydestä.

  Lue lisää Edvininpolun puistosta.

  +358 50 560 6496

  http://asevelikyla.fi/edvininpolku/

  Facebook

 • Eteläisen kaupunginselän ulkoilureitti

  Kalaranta, Rantakatu, Vaasa

  Eteläisen kaupunginselän ulkoilureitin ensimmäinen osuus on valmis (avajaiset 1.6.2022). Kymmenen kilometrin mittainen reitti kulkee Sundominlahden rantaa mukaillen Kalarannasta aina Risöhön saakka, ja sen varrelle on rakennettu muun muassa uusia taukopaikkoja sekä kokonaan uusi silta Vanhan Vaasan kanaalin yli.

  Faktoja uudesta reitistä

  • Kalaranta-Risö on alku noin 30 kilometrin mittaiselle Eteläisen kaupunginselän reitille.
  • Reitin varrelle on rakennettu taukopaikkoja, penkkejä sekä rantautumispaikkoja melojille. Lisäksi valaistusta ja opasteita on paranneltu.
  • Reitillä on useita kulttuurihistoriallisesti arvokkaita kohteita, joista kerrotaan lisää sen varrelle pystytetyissä kylteissä.
  • Ulkoilureitti on suurimmalta osin esteetön ja esimerkiksi Suvilahdesta lähtee kaksi metriä leveä esteetön kulkuväylä aina Majakkakivelle saakka.

   

  https://www.vaasa.fi/ajankohtaista/etelaisen-kaupunginselan-reitin-ensimmainen-osuus-valmistui-avajaisia-vietetaan-majakkakivella-1-6/

 • Pilvilammen ulkoilu- ja virkistysalue

  Kappelinmäentie 215, Vaasa

  Vaasan Pilvilammen retkeilyalue sijaitsee kaupungin itäpuolella noin 9 kilometrin etäisyydellä keskustasta. Pilvilampi on suurmaisemaltaan osa laajaa Höstveden selännealuetta, joka jatkuu pohjoisessa aina Vaasan kaupungin ulkopuolelle asti. Pilvilammen retkeilyalue on pinta-alaltaan noin 800 hehtaarin laajuinen. Talvisin alueella on hyvät latuverkostot hiihtämiseen ja kesäisin voi pyöräillä alueen merkityillä reiteillä.

  Lataa esite Pilvilammen luontopolusta tästä.

  https://www.vaasa.fi/asu-ja-ela/vapaa-aika/luontovaasa/retkeilykohteet/luontokohteet/pilvilampi/

  Facebook

 • Risön reitti 4,9 km

  Ampujantie, 65380 Vaasa

  Risöfladan sijaitsee Vaasassa Eteläisen Kaupunginselän pohjukassa moottoritien eteläpuolella. Risön lintutorni Ryövärinkarille johtaa noin 350 metriä pitkä pitkospuupolku. Lintutornista avautuu hieno näköala yhdelle maamme parhaimmista lintuvesistä. Lintutornin vieressä on tulentekopaikka. Lähtöpaikka: Ampujatien päästä pysäköintialueelta.

  https://www.luontoon.fi/merenkurkku/reittikuvaukset#risonreitti

 • Öjbergetin luontopolku

  Öjbergintie 98

  Tervetuloa vaihtelevalle vaellukselle Öjbergsmossenin suolta hiidenkirnun kautta ja pirunpellon yli Söderfjärdenin meteoriittikraatterin kitumäntyiselle reunalle.
  Öjbergetin luontopolku sijaitsee Sundomissa 9 kilometrin päässä Vaasan keskustasta. Polku on 2,5 km pitkä ja se alkaa Öjbergetin stadionalueen suurelta opastetaululta. Reitillä on 12 rastia, joilla sanoin ja kuvin kerrotaan alueen luonnosta ja historiasta.

  Täältä löytyy vanhimmat jäljet inhimillisestä toiminnasta Vaasan seudulla. Jäljet ovat peräisin kivikaudelta noin 4 000:n vuoden takaa.

  Laskettelurinteen huipulta näkötornista (+ 65 m mpy.) on laaja näköala Söderfjärdenille, Sundomin kylään, saaristoon ja Vaasan kaupungin keskustaan.  Näkötornissa on infotauluja, joissa kerrotaan, mitä eri suunnilta näkyy.

  Laskettelurinteen laelta pääsee turvallisesti kuntoportaiden pitkin alas stadionalueelle, jossa grillikota voidaan käyttää ympäri vuoden.

  Esite luontopolusta (pdf-muodossa) voi ladata tästä linkistä.

   

   

  http://www.sundom.fi/fi/nahtavyyksia

 • Öjenin luontopolku

  Myrgrundintie 166, Vaasa

  Öjenin luontopolun, 4,5 km, varrella on yksitoista kohdeopastetta, joiden avulla retkeilijä voi tutustua alueen luontoon, lääkekasveihin sekä vanhoihin kansanuskomuksiin. Rengasmainen polku on helppokulkuinen, sillä maasto on vain lievästi kumpuilevaa. Polulla kulkiessa on syytä ottaa huomioon, että pitkospuut voivat olla liukkaita sääoloista riippuen. Polun kiertoaika kävellen on noin 2,5 – 3 tuntia.

  Palvelut: Polun varrella olevalla taukopaikalla on penkit, tulentekopaikka sekä kompostikäymälä.

  Öjen on noin 4 km Vaasan keskustasta. Luontopolulle pääsee Myrgrundintien (nr 6741) varrella olevalta pysäköintialueelta. Pysäköintialueelta jatketaan kävellen Öjenin hiekkatietä noin 300 metriä, kunnes luontopolulle johtava pieni silta ja opastustaulut tulevat näkyviin tien vasemmalla puolella.

  https://www.luontoon.fi/ojen

Sinua saattaa myös kiinnostaa