Ohita valikko

Digitukea ja neuvontaa sähköiseen asiointiin

Digituesta saat neuvoja ja apua tietokoneen, matkapuhelimen, tabletin sekä sähköisten palvelujen käyttöön. Digituen tarkoitus on auttaa kuntalaista itsenäiseen ja turvalliseen laitteen käyttöön ja sähköiseen asiointiin.

Mistä saan digitukea?

  • Viranomaisilla on lakisääteinen velvoite opastaa tarjoamiensa sähköisten palvelujen käytössä.
  • Moni yritys tarjoaa kohdennettua tukea omien sähköisten palvelujensa käytössä, esimerkiksi pankit, vakuutusyhtiöt, mediatalot ja kaupat.
  • Yleistä tukea eli osaamista kehittävää ja palveluista riippumatonta digitukea on tarjolla kirjastoissa ja kansalaisopistoissa sekä yhdistysten ja järjestöjen järjestämänä.
  • Laitetukea ja opastusta älylaitteiden käytössä tarjoavat muun muassa yritykset. Laitetukea voi saada myös kirjastoista ja kansalaisopistoista sekä järjestöiltä.
  • Läheiset, vanhemmat, lapset, ystävät ja muut läheiset ovat digituen suurin tarjoaja. Digitukea lähdetäänkin usein hakemaan ensimmäisenä läheisiltä.

Minkälaista digitukea tarvitset?

Alla olevia otsikoita avaamalla löydät eri toimijoiden tarjoaman digituen Vaasassa. Neuvonta ja opastus ovat useimmiten maksutonta.   

Digituki voi olla laitteen tai palvelujen käytön henkilökohtaista tai ryhmäopastusta, kasvokkain tai etänä. Digitukea annetaan omalla laitteella tai lainalaitteella.  

Osa toimijoista antaa kasvokkaista digitukea arkisin ja osa päivystää tiettyinä päivinä eri toimipaikoissa. Tarkista digituen tarjoajalta päivystysajat ja mahdollinen ennakkovaraus sekä, millaista digitukea toimija tarjoaa. Huomioithan myös kesän poikkeusajat digituessa. 

Asiakas voi käyttää itsenäisesti asiakastietokonetta tai tulostaa / skannata / kopioida tiloissamme

Laitetukea esim. apua ja neuvoja laitteen hankintaan

Neuvontaa kaupungin sähköisissä palveluissa tai tukea viranomaispalveluiden löytämisessä

Henkilökohtaista opastusta asiakkaan omalle laitteelle tai tukea mm. sovellusten ja sosiaalisen median käytössä

Tukea henkilöille, joilla on toiminnanrajoitteita

  • Datero ry (Henkilökohtaista ohjausta tietoteknologisten luku- ja kirjoitusapuvälineiden käytössä. Luentoja digitaalisista työkaluista, jotka helpottavat arkea.)

Senioreille suunnattu tuki

Ryhmäopastusta asiakkaan omalle laitteelle tai tukea mm. sovellusten ja sosiaalisen median käytössä

Tietotekniikkakurssit

Senioreille suunnattu tuki

Etädigitukea esimerkiksi puhelimen, sähköpostin, chatin tai muun sovelluksen välityksellä

Tukea henkilöille, joilla on toiminnanrajoitteita

  • Datero ry (Henkilökohtaista ohjausta tietoteknologisten luku- ja kirjoitusapuvälineiden käytössä. Luentoja digitaalisista työkaluista, jotka helpottavat arkea.)

Senioreille suunnattu tuki

Kasvokkaista digitukea asiakkaan kotona

Senioreille suunnattu tuki

 

Digitaitoja voi kehittää myös itsenäisesti

Itseopiskelu oman aikataulun mukaisesti on myös suositeltava tapa kehittää digitaitojaan. Internetistä löytyy runsaasti resursseja tätä tarkoitusta varten. Alta löydät muutaman linkin verkosta löytyvään materiaaliin, digitaitojen itsenäiseen kehittämiseen.

Ilmoitathan, jos huomaat tällä sivulla vanhentuneen linkin tai toiminnon tai tiedät Vaasassa tarjolla olevasta voittoa tavoittelemattomasta digituesta, jota ei mainita tällä sivulla. Voit tehdä ilmoituksen palautejärjestelmän kautta.