Ohita valikko
talvi

Vaskiluoto

Vaskiluoto hurmaa monipuolisuudellaan ja historiallaan. Satama, venekerhot, uimarannat, metsä, lenkkipolut ja tehdasalueet luovat kaupunginosasta ainutlaatuisen. Täällä voit asua saaressa keskustan lähellä.

Vaskiluoto on keskustan länsipuolella sijaitseva saari, jonka yhdistää keskustaan Vaskiluodon penger ja Sundomin kylään Myrgrundin silta. Vaasan keskustaan on matkaa vain kolme kilometriä.

Alue on toiminnoiltaan erittäin monipuolinen osa Vaasan keskusta-aluetta. Alueesta noin kolmannes on muutosprosessissa olevaa teollisuus- ja satama-aluetta, kolmannes asunto- ja hotellialuetta ja kolmannes lähivirkistysaluetta. Satama ja Vaskiluodon Voima Oy:n voimalaitos ympäristöineen ovat Vaskiluodon keskeisiä alueita.

Vaskiluodolle ominainen liikennemuoto on veneily. Venekerhot ovat Vaskiluodon merkittävä käyttäjäryhmä ja vierasvenesatama on tärkeä osa matkailutoimintoja. Luonnonalueet ja virkistysalueet tuovat iloa matkailijoille, mutta ovat samalla asukkaiden ”henkireikä” ja suosittu lenkkeilymaasto.

1800-luvun alussa Vaskiluoto oli osa Klemettilän kylän maita, joita kaupunki lunasti uuden kaupungin rakentamista varten palon jälkeen 1852. Saaressa oli pitkään vain muutamia huviloita ja metsää, mutta 1800-luvun lopussa tapahtui huomattavia muutoksia. Maannousun takia kaupunginvaltuusto päätti 1886 siirtää ulkosataman Vaskiluotoon. Myös rautatie vedettiin saarelle vuonna 1893.

Saaren teollisuuden alkuna voidaan pitää vuonna 1897 perustettua Waasan sokeritehdasta. Frilundintien varrella sijaitseva sokeritehdas oli merkittävä vaasalainen työnantaja. Sen perustamisen jälkeen myös Vaskiluodon asukasmäärä nousi merkittävästi. Alueelle rakennettiin asuntoja, jotka ovat säilyneet tähän päivään asti. Myös tehdasrakennukset ovat säilyneet muistona sokeritehtaan toiminnasta.

Wärtsilä kertoi elokuussa 2018 rakentavansa Vaskiluotoon uuden Smart Technology Hub –tutkimus-, tuotekehitys- ja tuotantokeskuksen.

Vaskiluodon osayleiskaavatyö on käynnissä.

Palvelumme alueella