Ohita valikko

Moottoreita, tekniikkaa ja liike-energiaa!

Sähköautot, sähkölentokoneet ja LNG kaasulla kulkevat laivat edustavat liikkumisen uusimpia suuntauksia, mutta Vaasan seudulla on oiva mahdollisuus tutustua myös menneiden vuosikymmenten kulkupelien historiaan. Museokierroksella moottoreihin, kulkuneuvoihin ja teknisiin laitteisiin tutustuessa valkenee myös se, mistä juontavat juuret Vaasan nykyiselle kehityssuunnalle akkumaailman suunnannäyttäjäksi!

Vaasan auto- ja moottorimuseo on Suomen suurin yksityinen automuseo. Siellä on esillä autoja Porchesta Triumphiin ja formula-autoista paikallisesti valmistettuihin moottoreihin.

Museo on takuuvarma vierailukohde tekniikasta kiinnostuneille, mutta hurmaava nostalgiaelämys ei jätä kylmäksi niitäkään, joille autot ja muut menopelit ovat vain keino liikkua paikasta toiseen. Kuten vaikka ajeluun kohti Raippaluotoa ja seuraavaa etappia.

Björkön kylässä sijaitsee Mårtesin moottorimuseo. Vanhan maatalon pihapiiriin rakennetussa museossa on esillä yli 170 moottoreihin liittyvää esinettä, jotka on kerätty ympäröivän saariston alueelta. Vanhimmat moottorit ovat 1920-luvulta. Eli juuri siltä vuosikymmeneltä, kun autot yleistyivät Suomessa. Jokohan silloin ajeltiin jo myös Raippaluodon teillä? Nythän saarelle voi huristella nopeasti perille asti huikean komeaa siltaa pitkin, mutta 1950-luvulle asti se oli melko eristyksissä mantereesta ilman vakituista lauttayhteyttä. Ja vielä yksi tärppi erityisesti moottoripyöräilyn historiasta kiinnostuneille. Maksamaalla, vajaan puolen tunnin matkan päässä Vaasasta sijaitsee Klemetsgårdarna, jossa on esillä mm. moottoripyöriä.

Koska meri on erottamaton osa Vaasan seutua, ei ole ihme, että veneisiin ja laivoihin liittyvää historiaa on seudulla kerätty runsaasti. Vaasan merimuseo sijaitsee arvoisellaan paikalla, sillä Palosaaren salmen rannasta laivat matkasivat kaikkialle maailmaan jo 1800-luvulla.

Venemoottoreiden näyttely, laivojen pienoismallit ja monet merenkulkijoiden elämästä kertovat esineet vievät aikamatkalle majakanvartijoiden ja laivanvarustajien kiehtoviin elämäntarinoihin. Hylkylöydöt muistuttavat Merenkurkun kivikkoisuudesta, mutta onneksi tekniikka on kehittynyt niin, että karilleajot ovat nykyään harvinaisia ja omalla veneellä liikkuvat saavat keskittyä saariston upeisiin merielämyksiin.

Oletpa sitten liikkeellä autolla tai veneellä, niin Vaasan merimuseosta kannattaa suunnata kohti Maalahtea ja Merenkurkun venemuseota. Kävijää ilahduttavat perinteiset punaiset venevajat, jonka keltaisista ovista sisäänastuessa seudun merellisestä historiasta avautuu taas paljon uutta. Harvinaisuuksiin kuuluvat mm. Zacharias Topeliuksen jolla, Gröngölingen ja yhdestä rungosta veistetyt ruuhet.

Energisellä Vaasan seudulla on aina kuljettu vauhdilla eteenpäin. Olitpa sitten kiinnostunut tekniikan ja liikkumisen historiasta, tulevaisuudesta tai molemmista, toivotamme sinut sydämellisesti tervetulleeksi!

Kesäloma Vaasan seudulla

Lue myös