Olet täällä

19.4.2017 - 15:23

Rakennetun ympäristömme historiaa nyt netissä

Hietalahden villa
Vaasan kaupungin kaavoitus ja Pohjanmaan maakuntamuseo ovat koonneet alueella tehdyt kulttuuriympäristöinventoinnit, ja julkaisevat ne nyt netissä. Vahvasti paikallishistoriaa kertovat rakennetun ympäristömme tiedot haluttiin saada helpommin ja kattavammin jokaisen saataville nyt digitaalisessa muodossa.

Rakennetun ympäristömme historiaan voi tutustua osoitteessa www.vaasa.fi/kulttuuriymparisto. Listalta löytyy tietoja sekä Vaasasta yleisemmin, että yksittäisistä asuinalueista.

Sivulta löytyy vastauksia, jos joku on kiinnostunut tutkimaan esimerkiksi oman talonsa historiaa. Rakennusten lisäksi tietoja löytyy mm. puistoista, puistikoista ja kokonaisista alueista, kuten Kasarmialueesta ja Vanhasta Vaasasta. 

– Muutaman ajankohtaisen helmen voisin nostaa esiin sieltä. Esimerkiksi Hietalahden Villasta löytyy todella mielenkiintoista tietoa, miten rakennusta ja puistoa on ajan saatossa käytetty. Villa on yksi vanhimmista suomalaisista huviloista ja ollut siten aloittamassa suomalaista huvilakulttuuria, rakennustutkija Outi Orhanen Pohjanmaan maakuntamuseosta kertoo.

Orhasen mukaan Vaasa on pohjalaisista kunnista ensimmäinen, jossa inventoinnit julkistetaan tässä laajuudessa ja koottuna yhteen paikkaan. – Selvityksissä huomioidaan sekä vanhoja että uusia rakennettuja kohteita sekä ympäristöjä. Inventoinnit ovat osa sitä kulttuurihistorian säilyttämis- ja selvitystyötä, joka kuuluu maakuntamuseon tehtäviin, Orhanen sanoo.

Vaasan kaupungin kaavoituksesta arkkitehti Marketta Kujala kertoo, että inventoinnit ovat tutkimustyötä, jonka tuloksia käytetään mm. kaavoituksessa, kaupunkisuunnittelussa sekä rakennuslupia myönnettäessä.

Molemmat näkevät juuret, kulttuuriympäristön säilyttämisen ja kerroksellisen kaupunkikuvan tärkeänä. – Kun ihminen tutustuu ympäristöönsä ja sen historiaan, ymmärtää paremmin kaiken sen arvon. Ja nyt se on helppoa netin kautta, he kiteyttävät.

Aiheeseen liittyvät asiasanat: 

Uusimmat