Olet täällä

3.12.2018 - 14:59

Alkulan tilan Historiapolku kunnostetaan talkoilla

Alkulan tilan päärakennus
Alkulan tilan Historiapolku kunnostetaan talkoovoimin syksyn 2018 ja kevään 2019 aikana. Historiapolku avataan opastettuna kävelykierroksena yleisölle kesällä 2019, jolloin Alkulassa alkaneen Suomen ensimmäisen höyrymyllyn käynnistymisestä tulee kuluneeksi 170 vuotta.

Vaasa-Mustasaarioppaat ovat aloittaneet talkoot Historiapolun kunnostamiseksi. Alkulan tilan Historiapolku sijaitsee alueella, jossa on teollisuus-, asuin- ja talousrakennusten kivijalkoja. Oppaat haluavat avata Historiapolun opastetuksi kävelykierrokseksi vaasalaisille ensi kesänä.

Alkulan tila on nykyisessä kunnossaan itsetuhoutuva, mikä todettiin Pohjanmaan museon tekemässä arkeologisessa inventoinnissa vuonna 2008. Alue on alkanut risukoitumaan: siellä kasvaa pajukkoa, pensastoa sekä vahvempaa puustoa. Puunjuuret tunkeutuvat kiviperustuksiin, mikä halutaan estää.

Aluetta raivataan maltilla

Kaikkea tilalta ei kuitenkaan raivata. Lokakuussa Alkulan tilalla järjestettiin katselmus, jossa tarkastettiin poistettava kasvillisuus ja puusto. Raivaus tehdään käsityökaluja käyttäen ja ilman myrkkyjä.

Vaasa-Mustasaarioppaat ottivat raivaustyön tehtäväkseen, mutta myös kaupunki on raivauksessa tukena. Katselmuksessa ja raivauksessa ovat mukana oppaiden lisäksi myös Vaasan kaupungin viheralueyksikkö, arkeologi Pentti Risla Pohjanmaan Museosta, 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Raija Rintakallio sekä viheralan opettaja Kari Peltonen. Historiapolkuprojektin koordinaattorina toimii Marja Paukkunen.

Katselmuksessa selvitettiin, mitä alueella voi tehdä ja mitä ei. Vanhoja kivijalkoja ei saa siirtää tai muuttaa, eikä aluetta saa muutenkaan raivata liikaa. Me kuljetamme pois raivauksesta syntyvät romut ja hoidamme puiden kaadon tarvittaessa, kertoo Vaasan kaupungin viheralueyksikön viheraluepäällikkö Timo Jousmäki.

Myös Historiapolun 15 opastekylttiä uusitaan keväällä. Opastustekstit tulevat sekä suomeksi, ruotsiksi että englanniksi.

Alkulan tilalla on Vaasan teollisuuden juuret

Vaasan kaupungin omistama Alkulan tila on peräisin 1700-luvulta. Alkula on kansallinen kulttuuriperintökohde, jonka teollisuuden ja asutukseen liittyvät kivijalat kuuluvat Museoviraston muinaismuistojäännösrekisteriin.

Alkulan tilan rakennus on hyvässä kunnossa, mutta jäänyt vähän unholaan. Vaasalaiset eivät ehkä tiedäkään kaikkea, mitä täällä tilalla on tapahtunut, pohtii Jousmäki.

Alkulan tilalla on Vaasan teollisuuden juuret: tilalla sijaitsi Suomen ensimmäinen tupakkaplantaasi 1720-luvulla. Vuonna 1848 tilalla oli väritehdas ja vuotta myöhemmin Suomen ensimmäinen höyrymylly. Nykyisin tilan omistaa Vaasan kaupunki ja tilan toimintaa ylläpitää 4H-yhdistys.

Aiheeseen liittyvät asiasanat: 

Uusimmat