Olet täällä

Koe Vaasa

Ajankohtaista

Ajankohtaista

11.4.2019

Maaliskuussa valon lisääntymisen myötä täällä talvehtineet paikkalinnut aloittavat laulukautensa. Jo tammikuun alusta alkaen on voinut kuulla ensimmäisten talitiaisten tuttua laulua ja nyt myös viherpeipot, varpuset ja pikkuvarpuset ovat innokkaasti äänessä.

 

Viime viikkojen talvinen sää on pidätellyt ensimmäisiä muuttajia vielä Suomen eteläpuolella, joten kevätmuuton aloitus siirtynee maaliskuun loppupuolelle. Huhtikuussa äänimaailma monipuolistuu, kun ensimmäiset peipot ja punarinnat saapuvat. Myös peltojen yllä on ääntä, kun kevään ensimmäiset kiurut valtaavat reviirejään.  

 

luontovaasa_aktuellt_huhtikuu_2019_jn.jpg

Viherpeipot aloittavat laulukautensa maaliskuussa. Kuva Jan Nyman

 

19.12.2018

LuontoVaasa toivottaa lukijoilleen Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2019!

luontovaasa_aktuellt_december_2018_jn.jpg
Talvinen näkymä Vaskiluodon metsästä. Kuva Jan Nyman

 

28.9.2018

Syksy on jännittävää aikaa myös monelle metsäneläimelle, kun emot ajavat poikasia etsimään omia elinreviirejään. Toisinaan käykin niin, että nuoret yksilöt eksyvät vääriin paikkoihin. Me teknisessä virastossa työskentelevät saimmekin yllättävän vieraan syyskuun puolessa välissä, kun yöllisen tutkimusreissun päätteeksi nuori liito-orava oli joutunut loukkuun viraston sisäpihalle. Vääriin paikkoihin joutuminen ei ole tavatonta nuorille liito-oraville, jotka öisin tutkivat paikkoja ja etsivät omaa reviiriään. Liito-orava ei kuitenkaan päässyt sisäpihalta pois, koska sisäseinät olivat liian liukkaat liito-oravan kiivetä, eivätkä liito-oravat pysty liitämään ylöspäin. Markku Harju Pohjanmaan villieläinhoitolasta (https://www.wildcare.fi/?l=fi) kävi onneksi pelastamassa liito-oravan pulasta ja vapautti sen sopivampaan paikkaan. Toivottavasti jatkossa liito-orava pysyy turvallisemmissa maisemissa.

Liito-orava_Matti Laaksonen
Liito-orava teknisen viraston sisäpihalla. Kuva Matti Laaksonen.

 

21.9.2018

Lämmin kesä on ohitse ja puissakin näkyy jo syksyn sävyjä. Kulunut kesä oli ennätyslämmin ja ihmiset saivat nauttia auringosta. Luonto sen sijaan ei pitänyt kuivasta ja kuumasta kesästä, vaan kärsi kuivuudesta. Monin paikoin oli metsäpaloja ja monet maanviljelijätkin menettivät suuren osan sadostaan. Metsän eläimetkin kärsivät veden puutteesta ja moni varmasti laittoikin pihoilleen eläimille juomapaikkoja. Toivokaamme etteivät koko kesän sateet sada nyt syksyllä, vaan saamme nauttia luonnon väriloistosta ulkoillen.

Syyskuussa lintujen muutto etelään on jo täydessä käynnissä. Sen voi havaita aamun varhaisina tunteina varpuslintujen vilkkaana liikehdintänä metsänreunoissa, rantametsissä ja peltojen reunamilla. Parhaillaan matkalla ovat hyönteissyöjät kuten rautiaiset, västäräkit ja punarinnat. Suurista linnuista kurjet ovat alkaneet kokoontua jo Söderfjärdenin peltolakeuksille. Isoimmissa parvissa on ollut noin 3000 yksilöä. Illalla kurjet siirtyvät saaristoon yöpymään ja lähtö saaristoon peltojen yli on näyttävä tapahtuma.

luontovaasa_aktuellt_september2018.jpg
Syksyisessä metsässä on mukava ulkoilla. Kuva Laura Lahti

 

15.6.2018

Luontolahjani 100 vuotiaalle Suomelle

Viime vuonna Suomi täytti 100 vuotta ja ympäristöministeriö perusti luontolahjani 100 vuotiaalle Suomelle - haasteen. Haasteen tavoitteena oli perustaa uusia luonnonsuojelualueita. Suomen itsenäisyyden kunniaksi maanomistajia kutsuttiin perustamaan yksityisiä luonnonsuojelualueita, valtio osallistui kampanjaan suojelemalla yksityisten osallistujien suojelualueita vastaavan pinta-alan.

Juhlavuoden kampanjan tavoitteena oli saada jokaiseen Suomen 18 maakuntaan vähintään 100 hehtaaria uusia, maanomistajan omistukseen jääviä, pysyvästi suojeltuja luonnonsuojelualueita. Yhteensä suojeltavia alueita syntyi huikeat yli 3000 hehtaaria.

Vaasan kaupunki lähti mukaan kampanjaan ja suojeli yhteensä 50 hehtaaria luontoa alueellaan. Alueet joita Vaasassa suojeltiin olivat Haukineva (11,3 ha), Öjenin laajennus (10,9 ha) sekä Hovioikeudenmetsä (30,6 ha). Nämä metsät ovat luonteeltaan erilaisia, mutta niissä kaikissa on runsaasti luontoarvoja, joiden takia alueiden katsottiin olevan erityisen tärkeitä ja näin ollen niiden tuleekin olla pysyvästi suojeltuja. Hovioikeudenmetsässä kulkee nykyisellään polkuverkosto, joten se on helposti saavutettavissa virkistyskäyttöön. Hovioikeudenmetsästä voit lukea lisää osoitteesta https://www.vaasa.fi/hovioikeudenmetsa.

luontovaasa_aktuellt_kesakuu2018_hovrattsskogen_jn.jpg
Hovioikeudenmetsä (Kuva Jan Nyman)

 

6.2.2018

Vuosi vaihtui ja viimein olemmekin saaneet iloita kunnollisesta talvesta. Viime vuosien talvet ovat olleet vähälumisia ja epävakaita, mutta tänä talvena saimme lunta jo ennen joulua ja tammikuu on ollut varsin runsasluminen. Nyt onkin hyvä aika kaivaa sukset tai luistimet esiin ja liikkua raittiissa ulkoilmassa. Ajankohtaiset jää- ja latutilanteet voi tarkastaa kaupungin sivuilta osoitteesta https://www.vaasa.fi/jaa-lumi-ja-rinneinfo

Vaasassa on mukava tehdä metsäretkiä talvella myös kävellen. Monille nuotiopaikoille on jo jonkun valmiiksi tallaama polku, vaikka varsinaista talvihuoltoa reiteillä ei ole. Esimerkiksi Ryövärinkarin lintutornilla on mukava nuotiopaikka, joka on käytettävissä myös talvisin. Omat puut kannattaa kuitenkin ottaa mukaan. Huomioithan myös muut luonnossa liikkujat ja viet roskat pois lähtiessäsi.

luontovaasa_aktuellt_soluppgang_sodra_stadsfjarden_ja.jpg
Kuva Jonas Åberg

 

11.12.2017

Taas on se aika vuodesta kun on ruvetaan valmistautumaan joulun viettoon. Ihanat jouluvalot piristävät pimeää alkutalvea ja virittävät joulumielelle. Lämpötilat pysyttelevät vielä nollan asteen molemmin puolin ja välillä olemmekin saaneet nauttia lumisista päivistä. Seuraavana päivänä lumi onkin jo saattanut sulaa pois. Toivottavasti saisimme kuitenkin valkean joulun.

Lintujen talviruokinnan voi halutessaan aloittaa sitten kun muuttolinnut ovat lähteneet ja lämpötila on pysyvästi pakkasen puolella. Ruoka kannattaa tarjoilla lintulaudalta tai ruokinta-automaatista, niin rotat eivät pääse hyödyntämään ruokatarjoilua, myös ruoka säilyy näin puhtaana eivätkä linnut sairastu.  Jos päättää aloittaa lintujen talviruokinnan, täytyy ruokintaa jatkaa kevääseen saakka. Linnut tottuvat käymään samalla ruokintapaikalla ja yhtäkkinen ruuan loppuminen on haitallista. Eri ruokalajit houkuttelevat paikalle eri lintuja, esimerkiksi kaura maistuu muun muassa varpuselle, pikkuvarpuselle, keltasirkulle ja närhelle. Auringonkukan siemenet taas punatulkulle, viherpeipolle ja tiaisille. Lisäksi lintulaudalle voi laittaa tarjolle hirssiä, pähkinöitä, omenia, kuivattuja pihlajanmarjoja ja muita marjoja sekä leivänmuruja. Monet linnut tykkäävät myös rasvasta, se voi olla vaikkapa teurasjätettä, silavaa, ihraa tai läskiä.

Me LuontoVaasan kanssa työskentelevät haluamme kiittää menneestä vuodesta ja toivottaa kaikille oikein hyvää joulua ja rauhallista uutta vuotta 2018!

 

luontovaasa_aktuellt_december2017_tundraurpiainen_ruokailemassa_ruokintapaikalla_jn.jpg
Tundraurpiainen ruokailemassa ruokintapaikalla. Kuva Jan Nyman.

 

4.10.2017

Syksy on taas täällä. Kulunut kesä on antanut odotuttaa lämpimiä ja aurinkoisia ilmoja. Valitettavasti emme saaneet juurikaan nauttia hienoista kesäpäivistä, mutta toivottavasti syksy olisi lämmin ja värikylläinen. Kaunein ruska-aika on vielä edessäpäin, vaikka puistikoilla näkyykin jo kaunis väriloisto. Vielä kerkeää suunnitella ruskaretken tai useammankin, jos sellainen kiinnostaa.

Luontokin valmistautuu talven tuloon ja osa linnuista on lähtenyt jo muuttomatkalle. Muutkin eläimet valmistautuvat pikkuhiljaa talven tuloon ja useat poikaset ovatkin lähteneet jo emojen huomasta. Osalla eläimistä talviturkki vaihtuu ja osaa kerää ruokavarastoa talven varalle. Metsät tarjoavat nyt ihmisillekin runsaasti tuttuja syksyn antimia. Puolukat ovat nyt parhaimmillaan ja vielä voi kerätä sieniäkin. Kannattaa siis lähteä luontoon nauttimaan kauniista syyspäivistä ja raikkaasta ilmasta.

luontovaasa_aktuellt_lokakuu2017_hostesplanad_ja.jpg
Kuva Jonas Åberg

 

16.5.2017

Kevät on vihdoin täällä! Kevät on myöhässä useamman viikon ja säät ovat vaihdelleet ihanasta auringon paisteesta lumisateisiin, jopa saman päivän aikana. Nyt kuitenkin vihdoin sää näyttää lämpenemisen merkkejä ja luonto rupeaa heräilemään talvihorroksesta. Toivotaan, että kylmä kevät povaa lämmintä kesää.

Muuttolinnut ovat saapumassa ja aloittavat pesien rakennuspuuhat. Myös muilla eläimillä esimerkiksi rusakoilla ja siileillä poikasaika on tulossa. Yksinäisiltä vaikuttaviin poikasiin ei pidä mennä koskemaan, koska monesti emo jättää poikaset yksin hakeakseen ruokaa ja palaa kyllä takaisin. Jos kuitenkin löydät loukkaantuneen tai hylätyn poikasen voit olla yhteydessä Pohjanmaan villieläinhoitolaan. He hoitavat ja kuntouttavat loukkaantuneita ja emonsa hylkäämiä luonnonvaraisia eläimiä.

silkkiuikku , skäggdopping, great crested grebe
Kevään edetessä voit nähdä silkkiuikun pesimässä. Kuva Jan Nyman

 

13.2.2017

Suomen luonnonsuojeluliitto esittelee Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi 100 ainutlaatuista luontohelmeä. Luonnon helmet löytyvät verkko-osoitteesta www.sll.fi. Kampanjan kohteet on valittu eri puolelta Suomea ja ne esittelevät monipuolisesti erilaisia luontotyyppejä. Kaksi näistä luontohelmistä sijaitsee Vaasassa pyöräilyetäisyyden päässä torilta. Pyöräretken suunnaksi voi ottaa Öjenin kuusimetsät tai Gerbyn Haukinevan maankohoamisrannikon suo-ja metsäalueen.

Nyt kun aurinko alkaa lämmittää ja päivät pitenevät, on oikea hetki lähteä ulos ympäröivään luontoon. Vähälumisena talvena liikkuminen metässä on helppoa jo tähän aikaan vuodesta. Öjenin ja Gerbyn luontokohteetlöydät LuontoVaasan sivuilta. Lisätietoa Suomen luontohelmistä on myös sivuilla http://100luontohelmea.fi/helmi/ojen ja http://100luontohelmea.fi/helmi/passkaret.

luontovaasa_aktuellt_februari_2017_ojen_2_2014_jn.jpg
Öjen. Kuva Jan Nyman.

 

5.10.2016

Kesä on vaihtunut syksyyn, joten eläinten on aika sopeutua ilma viilenemiseen ja päivien lyhenemiseen.  Eläimet valmistautuvat talven tuloon monin eri tavoin. Monilla lajeilla kesäturkki muuttuu tuuheammaksi ja paksummaksi talviturkiksi, esimerkiksi metsäjäniksellä turkki tihentyy kaksinkertaisesti kesän ja talven välillä. Useimmat nisäkkäät vaihtavat turkkia sekä keväällä että syksyllä, hirvieläimet kuitenkin vain kesällä. Monet linnut sekä nisäkkäät aloittavat syksyllä syömisen talvea varten, jotta niille muodostuu ruumista suojaava rasvakerros. Osa eläimistä myös varastoi ruokaa talven varalle.

Syksyyn kuuluu myös muuttolintujen lähtö etelään, ensimmäiset muuttolinnut lähtevät jo kesäkuussa ja viimeiset vasta joulukuussa. Lokakuussa syysmuutto on vilkasta muun muassa rastailla ja vesilinnuilla. Kaikki linnut eivät kuitenkaan lähde muualle talvehtimaan, joten niille voi lumen tultua laittaa halutessaan ruokaa esille. Sopivaa ravintoa ovat esimerkiksi auringonkukan siemenet ja suolaton tali. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että jos ryhtyy ruokkimaan lintuja talven tultua, täytyy sitä jatkaa kevääseen saakka.

Toivottavasti kaunis ja lämmin syksy jatkuu ja saamme nauttia ulkoillen upeasta luonnon väriloistosta.

20.6.2016

Kesäkuu on lintujen vuodenkierrossa eräillä lajeilla jo ensimmäinen syksyn kuukausi. Näin on eri­tyi­sesti kah­laa­­­jalinnuilla, joiden naaraat lähtevät syysmuutolle heti poikasten kuoriutumisen jälkeen kesäkuussa. Kah­laa­jien pesinnässä muninta ja haudonta ovat naaraiden vastuulla, kun taas poikasten hoitaminen jää lähes kai­kil­­la kah­laa­jilla yksinomaan koiraan huoleksi. Kun poikaset on saatu siivilleen heinäkuussa, on koiraiden vuo­ro läh­teä syys­muutolle. Nuoret kahlaajanuorukaiset ovat joukon viimeisiä, niiden syysmuutto on elo-syys­kuus­­­sa. Ke­­vääl­lä paluu pesimäseuduille tapahtuu kahlaajillakin kaikilla samaan aikaan eli huhti-tou­ko­kuus­sa.

luontovaasa_ajankohtaista_kesakuu2016_liro_jn.jpg
Kahlaajat aloittavat syysmuuton jo kesäkuussa, kuvassa liro. Kuva Jan Nyman.

 

5.4.2016

Tänä vuonna kevään ensimmäiset muuttolinnut saapuivat jo maaliskuun puolella. Ensimmäisten joukossa tu­li­vat pulmuset, vihervarpuset ja töyhtöhyypät. Nyt huh­ti­kuussa muutto on jo hyvässä vauhdissa. Uusia lajeja muuttaa Suomeen päivittäin ja lintujen määrät kasvavat nopeasti. Metsis­sä laulavat jo peipot sekä punarinnat ja ensimmäisiä rastaita odotellaan. Pelloilla ja muilla avomailla levähtävät laulujoutsenet, kurjet ja meri- ja met­sähanhet. Kevään erikoisuus tähän mennessä on ollut Suomessa vain muuttoaikoina nähtävän lyhytnokkahanhen isot muuttoparvet. Vaasassa Söderfjärdenin pelloilla ruokaili parhaimmillaan yli 300 yksilöä.

Nyt kannattaa suunnata luontoretkelle, sillä nähtävää ja kuultavaa löytyy metsistä, pelloilta ja sulapaikkojen läheisyydestä. Vielä ehtii hyvin, sillä muuttolintujen kevätmuutto jatkuu kesäkuun alkuun asti.

luontovaasa_ajankohtaista_huhtikuu2016_pulmunen_jn.jpg
Pulmunen. Kuva Jan Nyman

 

23.2.2016

Vuosi vaihtui ja toi mukanaan epävakaisen sään. Olemme saaneet nauttia muutamista harvoista aurinkoisista talvipäivistä, palella hyytävissä pakkaskeleissä sekä liukastella sateen kastelemilla peilijäillä. Yhdysvalloissa tehtyjen koko maapalloa koskevien lämpötilamittausten mukaan tammikuu oli mittaushistorian lämpimin. Suomessa lämpöennätys ei kuitenkaan rikkoutunut. Syy lämpimään talveen on ollut ilmastonmuutoksen ohella erityisen voimakkaasti Suomenkin sääoloihin vaikuttanut El Nino -sääilmiö. El Ninon odotetaan kuitenkin heikkenevän kevään mittaan ja lämpötilan normalisoituvan. Leutojen säiden ja vesisateiden johdosta jäät ovat heikenneet nopeasti, eikä merelle enää kannata mennä. Sen sijaan talvesta voi nauttia esimerkiksi hiihtäen ja metsäretkiä tehden. Kannattaa ottaa ilo irti tällä hetkellä vallitsevista hienoista talvipäivistä.

onkilahdenkatu_jn.jpg

16.12.2015

Vuosi lähenee loppuaan ja on aika valmistautua joulun viettoon.  Joulun aikana on hyvä hetki irrottautua arjesta ja nauttia mukavista luontoelämyksistä. Luonto näyttäytyy tällä hetkellä pimeänä, mutta jo hetken kuluttua saamme nauttia aurinkoisista pakkaspäivistä.

Kulunut vuosi toi mukanaan muutoksia LuontoVaasan sivustolle, niiden saadessa uuden ilmeen ja osoitteen. Kiitämme lähettämistänne palautteista ja pyrimme kehittämään sivustoa edelleen.

LuontoVaasa sivuston ylläpitäjät toivottavat kaikille oikein hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2016!

luontovaasa_ajankohtaista_2015joulucrop_ll.jpg
Kuva: Laura Luomala

 

17.11.2015

Marraskuussa syksy on jo pitkällä ja luonnossa ajankohta näkyy lintumaailman hiljentymisenä. Suurin osa Suomessa pesivistä muuttolinnuista on jo kaukana etelän mailla. Kuitenkin osa pohjoisen ha­vu­met­sä­vyö­hyk­keen lajeista vaeltaa loppusyksyn ja talven aikana uusille asuinseuduille. Näitä lintuja kutsutaan va­el­lus­lin­nuik­si. Suurin osa Suomessa pesivistä vaelluslinnuista löytyy tikkojen, varisten, tiaisten ja peippolintujen hei­mos­ta. Syksyisin vaeltavia lajeja ovat mm. pyrstötiainen, sinitiainen, kuusitiainen, närhi, pähkinähakki ja pik­ku­kä­py­lintu. Vaelluslinnut lähtevät hakemaan uusia asuinalueita tai parempia ruokamaita. Ku­lu­va­na syk­synä liik­keellä on ollut erityisen paljon palokärkiä ja käpytikkoja. Talven aikana käpytikan saattaakin saa­da lin­tu­lau­dan tai ruokintapaikan vakiovieraaksi.  

luontovaasa_ajankohtaista_2015loka_kapytikka.jpg

Käpytikka. Kuva Jan Nyman.

 

6.10.2015

Yöllinen luonto osa 2

Syksyn tullen voit metsäisillä alueilla nähdä hirven tai sen sukulaisen, Suomen pienimmän hirvieläimen, metsäkauriin. Hirvi on maamme suurikokoisin hirvieläin ja voit nähdä sen liikkeellä aamu- ja iltahämärän aikoihin. Erityisesti nuoret havu- ja sekametsät ovat hirven tyypillisintä elinympäristöä. Metsäkauris on sukulaistaan selkeästi pienempikokoinen ja sen voit tunnistaa valkoisesta hännästään, joka ei juuri erotu muusta karvapeitteestä. Tyypillisiä alueita nähdä metsäkauris ovat viljelysalueiden metsäreunat. Sekä urospuoliset hirvet että metsäkauriin kasvattavat miehisyytensä merkiksi sarvet, jotka putoavat talven aikana.

Ilta- ja yöaikaan liikkuu myös kettu, joka on sopeutunut elämään kaikenlaisessa elinympäristössä. Paikoittain ketun voi nähdä jopa kaupungin reuna-alueilla. Ketun tunnistaa useimmiten punaruskeasta turkistaan sekä valkoisesta hännänpäästä.

 

luontovaasa_ajankohtaista_2015syys_hirvi_at.jpg

Hirvi aamuhämärässä. Kuva: Aaro Toivio

 

25.8.2015

Yöllinen luonto osa 1

Nyt, kun illat hämärtyvät aikaisemmin, on hyvä mahdollisuus tarkkailla yöllisten eläinten elämää. Kaupungin puistoissa ja puutarhoissa viihtyvät niin siilit kuin rusakotkin, kun maaseudun rauhassa asuu metsäjänis. Rusakolla on selkeästi pidemmät korvat sekä niiden hännän yläpuoli on läpi vuoden musta, kun metsäjäniksen tunnistaa valkoisesta hännästä niin kesällä kuin talvellakin. Siili voi viihtyä samassa pihapiirissä useammankin vuoden ja suosimia elinalueita ovat puistojen sekä puutarhojen lisäksi myös pientalojen piha-alueet. Mikä sinulla on hieman sekä onnea että kärsivällisyyttä, voit nähdä monin paikoin myös yöaikaan hyönteisiä jahtaavia lepakoita. Lepakot välttävät aukeita alueita, mutta katuvalojen ja puiden ympärillä voit nähdä lepakoiden liitelevän illan hämärtyessä.  Vaasan alueella lepakkolajeista voit useimmiten nähdä väritykseltään tumman pohjanlepakon lentämässä pihoissa tai teiden varsilla. Pohjanlepakko on Suomen yleisin lepakkolaji.

Syksyn tullen on hyvä muistaa, että autoilijan on vaikea havaita pimeällä liikkuvaa ulkoilijaa. Heijastin on hyvä kiinnittää syksyisten, pimenevien iltojen alkaessa riippumaan vapaasti polven korkeudelle. Parhaiten autoilija havaitsee sinut, jos kiinnität heijastimen tien puoleiselle sivullesi. Muistathan, että mitä useampaa heijastinta käytät, sitä paremmin autoilija havaitsee ulkona liikkujan. 

luontovaasa_ajankohtaista_2015aug_rusakko_melaniemi_11.8.2011.jpg
Rusakon voit tavata niin puistoissa kuin pihoissakin, aivan ihmisasutuksen läheisyydessä.

 

Uudistunut LuontoVaasa

LuontoVaasa-sivusto on uudistunut samaan aikaan, kun Vaasan kaupungin sivut ovat saaneet uuden ilmeen ja uusia ominaisuuksia. LuontoVaasa-sivuston tarkoituksena on, kuten aiemminkin, innostaa liikkumaan luonnossa. Uudet sivut toimivat myös mobiililaitteilla ja nyt onkin helpompaa kuin koskaan saada tietoa Vaasan luonnosta myös ulkona liikkuessasi. Lähde ulos, kuuntele lintuja ja löydä uusia, kauniita paikkoja Vaasassa!Toivottavasti pidät uusitusta LuontoVaasa-sivustosta. Sivut ovat vielä työn alla ja otamme mielellämme palautetta vastaan.

luontovaasa_ajankohtaista_2015juni_lampi_9.7.2009_hk.jpg
Vaasan upeat ulkoilualueet tarjoavat asukkaille virkistäytymismahdollisuuksia läpi kesän. Kuva: Hanna Kalliomäki