Ohita valikko
Havainnekuva GigaVaasa-alueesta, kaduista ja tehtaista.

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Akkutehdasalueen ensimmäiset kadut valmistuivat – katuinfra mahdollistaa helpon liittymisen tonteille

Julkaistu: 16.12.2022

Laajametsän GigaVaasa-akkutehdasalueen ensimmäiset kadut ovat valmistuneet. Katujen alle on upotettu valtava määrä putkistoja, kaapeleita ja muuta infraa, jotka mahdollistavat akkutehdastoimijoille helpon liittymisen tonteille.

Ensimmäisenä valmistui akkutehdasaluetta halkova, noin 2,5 kilometriä pitkä Tuotantotie ja sen sivutie Kuriirintie. Tuotantotie toimii samalla koko tehdasalueen pääkatuna.

– Molemmat kadut ovat yli 20 metriä leveitä, joista ajorata vie 8,5 metriä ja kävely- ja pyörätie neljä metriä. Kadut ovat vielä toistaiseksi murskepinnalla ja ne asfaltoidaan vaiheittain. Tuotantotien ja Kuriirintien ajoradat saavat ensimmäisen päällysteen tulevana kesänä, projekti-insinööri Tiina Skön kertoo.

Molemmat kadut rakennettiin Vaasan ja Mustasaaren kunnan yhteishankkeena. Näiden lisäksi Mustasaaren puolelle rakennettiin 420 metriä Logistiikkaväylää, joka yhdistyy jo olemassa olevaan Logistiikkaväylään.

Toimiva infra edistää investointeja alueelle

Katujen alle on upotettu valtavasti kunnallistekniikkaa, hulevesi- ja prosessivesiverkostoa, tietoliikenneyhteyksiä sekä valaistus- ja sähkökaapelointeja.

– Katujen valmistuminen on jo sinällään erinomainen asia, mutta alueen kehityksen kannalta merkittävintä on niiden alle rakennettu infra, joka mahdollistaa akkuteollisuustoimijoiden helpon liittymisen tonteille, GigaVaasa-tiimin myynnistä ja markkinoinnista vastaava Marko Kuokkanen toteaa.

GigaVaasa-alue on kokonaispinta-alaltaan noin tuhat hehtaaria ja siihen mahtuu useita erikokoisia tontteja ja alueita. Toimivalla infralla on ratkaiseva merkitys akkutehdastoimijoiden investointihalukkuuteen.

– GigaVaasan niin sanottu Plug and Play -konsepti on asia, jonka uskomme edistävän investointeja alueelle. Toimija voi tullessaan kytkeytyä olemassa olevaan infraan ja keskittyä omaan ydintoimintaansa, Kuokkanen jatkaa.

Kadunrakennustyöt ovat parhaillaan käynnissä myös muiden alueen katujen osalta. Seuraavaksi alueelle valmistuu Ratavallinkatu ja Laajametsäntie asemakaavan mukaisesti. Samalla rakennetaan myös pienemmät Kaivinkoneenkatu, Puskutraktorinkatu ja Rekkakatu. Näiden on tarkoitus valmistua ensi vuoden syyskuuhun mennessä.

Katuverkoston rakentaminen on kustantanut Vaasan kaupungille tähän mennessä noin 8,6 miljoonaa, josta Vaasan Veden osuus on noin 2,1 miljoonaa.

Kartassa merkattu GigaVaasa-alueelle valmistuneet tiet, alueen raja, kuntaraja sekä mittakaava.