Ohita valikko
Nainen ojentaa kirjaa.

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Kirjasto vähentää muovilla päällystettävien uusien kirjojen määrää

Julkaistu: 19.12.2023

Vaasan kaupunginkirjasto kokeilee ensi vuoden ajan vähentää merkittävästi uuden hankittavan aineiston muovittamista. Yhtenä tarkoituksena on toimia ekologisemmin kestävän kehityksen nimissä. Mallia on haettu muista kirjastoista.

Vaasan kaupunginkirjastoon hankitaan ja muovitetaan vuodessa noin 18 000 kirjaa. Ensi vuonna ainoastaan aikuisten kaunokirjat muovitetaan, sillä niissä on usein irtopaperikansia, jotka eivät muovittamattomina kestäisi kulutusta. Esimerkiksi uusia lasten ja nuorten kirjoja ei kokeilun aikana päällystetä.  

Muissa kirjastoissa, kuten Helsingin, Kuopion ja Seinäjoen kaupunginkirjastoissa on myös kokeiltu muovittamattomuutta. Vaasaan on haettu mallia Seinäjoen kokemuksista.  

-Kirjastossa seurataan aineiston kuntoa ja pohditaan kunnon ja palautteen perusteella, tehdäänkö myöhemmin mahdollisia muutoksia jatkon suhteen, kertoo kulttuuri- ja kirjastopalveluiden johtaja Sanna Bondas 

Muovittamattomuudella kirjasto haluaa toimia ekologisempien periaatteiden mukaisesti, mutta sillä haetaan samalla myös taloudellisia säästöjä tiukentuvassa taloustilanteessa.   

Kulttuuri- ja kirjastopalvelut on nostanut kestävän kehityksen vuoden 2024 tavoitteissa enemmänkin esiin. Muovituksen vähentäminen on yksi osa ja toimenpide tätä tavoitetta. Muutoin kestävää kehitystä halutaan edistää mm. tukemalla sosiaalisesti kestävää kaupunkia kulttuuri- ja kirjastopalveluiden toiminnan ja saavutettavuuden kautta, hiilijalanjälki mittauksen ja siitä tehtävän arvioinnin ja toimenpiteiden kautta, sekä henkilökunnan koulutusten kautta.