Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Koko perheen pyöräilypäivä käynnistää pyöräilyviikon – Vaasassa viikko täynnä pyöräilyaiheista ohjelmaa

Julkaistu: 23.4.2024

Päivitetty: 30.4.2024

Valtakunnallista pyöräilyviikkoa vietetään jälleen toukokuussa. Vaasassa viikko polkaistaan käyntiin lauantaina 4.5., kun koko perheen pyöräilypäivä valtaa kauppatorin. Viikon aikana tarjotaan myös ilmainen aamupala pyöräileville, järjestetään pyöräilytempaus kaikilla Vaasan seitsemällä nuorisotilalla sekä poljetaan Vaasan ladun johdolla Närvänmutkan laavulle.

Kauppatorilla järjestettävää koko perheen pyöräilypäivää vietetään tänä vuonna ”Pyörä kuntoon” -teemalla. Päivän aikana voit muun muassa huoltaa pyöräsi sekä testata pump trackia ja taitorataa, jossa voit käyttää joko omaa pyörää, lainattavia potkupyöriä tai skeittilautaa.

– Koko perheen pyöräilypäivän tarkoituksena on viettää vauhdikas, mutta turvallinen päivä pyöräilyn parissa. Pyöräilypäivään kannattaa tulla omalla pyörällä, mutta paikalla on myös mahdollisuus testata erilaisia pyöriä muun muassa paikallisten pyöräliikkeiden pisteillä, pyöräilyn ja kävelyn projekti-insinööri Samuli Huusko kertoo.

Pyöräilyseuroista paikalla ovat maantiepyöräilyseura Waasa Watt Warriors, Vasa Idrottssällskap VIS på cykel, maastopyöräilyseura Trail Riders Vaasa, sekä kansainvälinen hyväntekeväisyysprojekti Team Rynkeby. Torilla pääset myös kisailemaan Wasa Royalsin edustusjoukkueiden heittopisteellä sekä testaamaan VPS:n pitämää puhallettavaa jalkapallokenttää.

Toripäivän lisäksi Vaasassa järjestetään viikon mittaan useita erilaisia pyöräilytempauksia. Tiistaina tarjotaan ilmainen aamupala pyöräileville, perjantaina poljetaan pyöräilytempaukseen nuorisotaloille ja lauantaina Vaasan ladun johdolla Närvänmutkan laavulle. Katso koko ohjelma alta.

Liikennerauha vuoden teemana

Valtakunnallista pyöräilyviikkoa poljetaan tänä vuonna teemalla ” Liikennerauhaa – rauhallisia liikenneympäristöjä ja maltillisia liikenteessä liikkujia’’. Rauhallinen ja turvalliseksi koettu liikenneympäristö ja liikennekulttuuri ovat tekijöitä, jotka lisäävät pyörällä liikkumisen houkuttelevuutta kaiken ikäisillä.

– Vaasassa liikenneturvallisuuden eteen on tehty viime vuosina paljon. Olemme muun muassa erottaneet kävelyn ja pyöräilyn usealla pääreitillä, osallistuneet kouluteiden turvallisuutta parantavaan Fiksusti kouluun -hankkeeseen, sekä asentaneet vilkkuvia Välkky-tolppia vilkkaasti liikennöidyille risteysalueille. Risteysjärjestelyjä tullaan parantamaan myös jatkossa, jonka lisäksi suunnitelmissa on kattava turvallisuusauditointi kävelyn ja pyöräilyn pääreiteillä, Huusko kertoo.

Pyöräilyn edistäminen on keskeinen osa myös Vaasan kaupungin hyvinvointisuunnitelmaa, johon on kirjattu tavoitteita ja toimenpiteitä terveyden, hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistämiseksi kaiken ikäisille.

– Pyöräilyn ja muun arkiliikunnan eteen tehdyt toimenpiteet ovat erittäin hyviä ja kustannustehokkaita keinoja, joilla kannustetaan liikunnalliseen elämäntapaan ja lisätään terveyden ja fyysisen toimintakyvyn kannalta välttämätöntä fyysistä aktiivisuutta, terveydenedistämisen koordinaattori Hanna-Mari Joutsen sanoo.

Pyöräilyviikon koko ohjelma

Lauantai 4.5.

Koko perheen pyöräilypäivä, Vaasan kauppatori klo 10–15

 • Nuorisovaltuuston ja Vaasan kaupungin pisteet, jossa jaossa 200 kpl ilmapalloja.
 • Paikalliset pyöräliikkeet esittelevät mallistojaan. Voit myös koeajaa pyöriä. Mukana Salama Bikes ja Cycli, jonka lisäksi Wasa Bike Servicen Ari Korpilahti neuvoo ja antaa vinkkejä pyörän huollosta.
 • Maastopyöräilyseura Trail Riders Vaasa esittelee toimintaansa
 • Maantiepyöräilyseura Waasa Watt Warriors esittelee toimintaansa klo 10–11, jonka jälkeen mahdollisuus osallistua yhteiselle pyörälenkille.
  • Lenkin pituus noin 15–20 km. Lenkillä sekä asfalttia, että hiekkatietä.
  • Lenkin vauhti on rauhallinen, jotta kaikki pysyvät mukana. Osallistumiseen tarvitaan toimiva ja turvallisesti ajettavissa oleva pyörä sekä pyöräilykypärä.
  • Muista tutustua ryhmäajon pelisääntöihin: https://www.waasawattwarriors.fi/main/etusivu/ryhmaajo/
 • Vasa Idrottssällskap VIS på cykel esittelee toimintaansa
 • Vaasan maastopyörävuokraus. Mahdollisuus sähköpyörien koeajoon.
 • Punaisen Ristin ensiapupiste ja Nalleneuvola
 • Liikenneturvan piste
 • Hyväntekeväisyysprojekti Team Rynkeby esittelee toimintaansa, pyöräile Suomesta Pariisiin
 • Taitorata, jolla mahdollisuus käyttää omaa pyörää, lainattavia potkupyöriä tai skeittilautaa
 • Pump track ja leikkialue
 • Vaasan kaupungin nuorisopalvelut. Paikalla nuoriso-ohjaajia, joiden johdolla on mahdollisuus testata skeittilautoja. Nuorten tietopalvelu Reimari esittelee toimintaansa.
 • Ravintola Silverian kahvilavaunu, josta voit ostaa pientä purtavaa ja kahvia
 • Wasa Royalsin heittopiste
 • VPS esittelee toimintaansa ja pitää puhallettavaa jalkapallokenttää
 • TaiKonin käsityöpaja ja nykytanssi 1 -ryhmän tanssiesitys

Tiistai 7.5.

Pyörällä töihin -päivä. Vaasan kaupunki, Vaasan suomalainen seurakunta ja Vasa svenska församling tarjoavat pyöräilijöille aamupalan klo 7–9 tai niin kauan kuin tarjottavaa riittää.

Jakopisteet:

 • Onkilahden laatukäytävä Paperisillan/Putusillan kohdalla
 • Kirkkopuistikolla Vaasan kirkon pihalla
 • Ruutikellarintiellä Monitoimiviheriön parkkipaikalla

Pyöräilytapahtuma Vähässäkyrössä Vähäkyrö-talolla klo 9-16. Näytillä kirjastosta lainattava pyörä. Kahvitarjoilu ja arvontaa.

Keskiviikko 8.5.

Pyörällä kouluun -päivänä kannustetaan koululaisia, opettajia ja muuta henkilökuntaa kulkemaan matkansa pyörällä. Vaasassa kouluja on kannustettu järjestämään muun muassa pyörien katsastusta ja liikennevalistusta päivän aikana.

Perjantai 10.5.

Nuorisotalojen pyöräilytempaus kaikilla Vaasan seitsemällä nuorisotilalla klo 17-21. Pyörällä saapuneille on luvassa herkullinen palkinto.

Lauantai 11.5.

Pyörämatkailupäivä. Polje pyörällä Närvänmutkan laavulle Pilvilammelle. Vaasan Latu pitää kahvilaa ja Vaasan kaupunki tarjoaa mehua ja makkaraa klo 10–15 tai niin kauan kuin tarjottavaa riittää.

Pyöräilyviikon aikana järjestetään myös koko perheen maksuton liikuntarieha Botniahallilla torstaina 9.5. Tapahtumassa voit kokeilla eri urheilulajeja, katsoa seurojen esityksiä sekä saada tietoa seurojen toiminnasta. Kannustamme saapumaan tapahtumaan omalla pyörällä.