Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Koronarokottajat tekevät huipputyötä

Julkaistu: 31.8.2021

Rokottajat ovat erittäin merkittävässä roolissa koronan leviämisen ehkäisemisessä. Erityisesti eläkkeeltä apuun tulevien työ otetaan suurella kiitollisuudella vastaan sekä Vaasan kaupungin oman terveydenhuollon henkilöstön keskuudessa että kuntalaisten puolesta. Suuri kiitos kuuluu kaikille rokottajille ja rokotustyötä valmisteleville henkilöille!

Tarja Paikkala on yksi eläkkeeltä töihin saapuneista koronarokottajista. Paikkala ehti olla virallisesti eläkkeellä vain kaksi kuukautta ennen kuin hän helmikuusta lähtien on ollut mukana tärkeässä rokotustyössä.

– Olen todella onnellinen, että saan antaa oman työpanokseni ja 30 vuoden työkokemukseni koronarokotustyöhön. Toivon myös, että kuntalaiset antavat oma panoksensa ja tulevat rokotettaviksi, kannustaa Paikkala.

Oma henkilökunta ei riitä valtaisaan rokotustyöhön, siksi auttavat kädet ovat olleet tervetulleita

Kaupungin oma henkilökunta ei olisi millään riittänyt tekemään valtaisaa rokotustyötä, vaan 20 eläkeläisen työpanos on ollut todella tervetullut ja merkittävä rokotusten edistymisen kannalta.

– On ollut todella mahtavaa, että saimme osaavia eläkeläisiä avuksemme. He ovat olleet todella innokkaita tulemaan töihin ja nauttineet rokotustyöstään, kiittää osastonhoitaja Marlene Vägar.

Pääsääntöisesti rokottajat tekevät töitä arkisin klo 8-16. Tämän lisäksi rokotuksia on tehty myös viikonloppuisin sekä ilman ajanvarausta drop in –tilaisuuksissa iltaisin klo 16-18.

Vaasan kaupungin rokotustyössä ovat auttaneet myös Laihian yhteistoiminta-alueen terveysaseman henkilökunta, samoin neuvoloiden terveydenhoitajat, muut hoitajat sosiaali- ja terveyspalveluiden yksiköistä sekä yksityisistä terveyspalveluiden tuottajista. Tällä hetkellä kouluterveydenhoitajat rokottavat terveysasemilla 12-15-vuotiaita ajanvarauksella.

Rokottamista ei tarvitse jännittää

Varsinkin nuoria rokottaminen saattaa jännittää. Rokottamista ei kuitenkaan tarvitse pelätä, sillä rokottajina ovat erittäin ammattitaitoiset hoitajat.

– Rokottajilla täytyy olla voimassa oleva LOVE-lupa eli lääkehoidon pätevyys suoritettuna. Jos hoitaja on ollut esimerkiksi kotona vanhempainvapaalla, hän suorittaa näyttökokeen rokotusoikeuden ja osaamisen varmistamiseksi, kertoo apulaisosastonhoitaja Päivi Granlund.

Rokotteiden käsittely ennen valmiita rokotusannoksia on monimutkainen prosessi, jossa tärkeän esityön tekevät kaksi hoitajaa, jotka sekoittavat sadat rokoteannokset valmiiksi rokotusajankohtia varten.

Drop in –tilaisuudet houkuttelevat

Ilman ajanvarausta olevia drop in –tilaisuuksia on järjestetty useita kertoja. Näissä tilaisuuksissa annetaan ensimmäinen koronarokoteannos 16 vuotta täyttäneille vaasalaisille.

– Drop in –tilaisuudet ovat houkutelleet sellaisia henkilöitä, jotka ovat olleet epävarmoja rokotteen ottamiseen suhteen tai jotka eivät ole halunneet varata aikaa etukäteen. He kokevat helpommaksi tulla ilman ajanvarausta, hymyilee Vägar.

Seuraava drop in -rokotustilaisuus on 4.9. klo 9-15 Kirkkopuistikon terveysasemalla, yli 12-vuotiaille vaasalaille ensimmäiseen koronarokotukseen. 

Vaasalaiset ovat todella kiitollisia rokotuksista ja he kannustavat rokottajia hyvässä työssään

– Meillä on todella hyvä fiilis rokotuksissa, sillä rokotettavat ovat iloisia ja kiitollisia saadessaan rokotteen. He jopa tsemppaavat meitä jatkamaan työssämme, hymyilee Granlund.

Myös hoitajat pitävät rokottamistyöstä ja sen tuomasta vaihtelusta normaaliin työhön, siksi he tulevat mielellään töihin, kun rokotuspäivät on sovittu ja työntekijöitä kysytään rokottamistyöhön.

Koronarokotteita on annettu kaiken kaikkiaan lähes 79 000 annosta

Rokotteita on annettu ajalla 1.1.-24.8.2021 yhteensä 78 837 kappaletta, joista 1. rokotteita 47 379 kappaletta ja 2. rokotteita 31 458 kappaletta.

 1. rokote:
 • Vuosina 1910-1941 syntyneet: 4 525 rokotetta
 • Vuosina 1942-1951 syntyneet: 6 869 rokotetta
 • Vuosina 1952-2005 syntyneet: 34 747 rokotetta
 • Vuosina 2006-2009 syntyneet: 1 238 rokotetta
 • Yhteensä: 47 379 rokotetta
 1. rokote:
 • Vuosina 1910-1941 syntyneet: 4 285 rokotetta
 • Vuosina 1942-1951 syntyneet: 6 661 rokotetta
 • Vuosina 1952-2005 syntyneet: 20 505 rokotetta
 • Vuosina 2006-2009 syntyneet: 7 rokotetta
 • Yhteensä: 31 458 rokotetta

Ensimmäisessä rokotuksessa asiakkaan kanssa keskustellaan enemmän sekä sovitaan seuraava rokotusaika, siksi rokotukset ovat 10 minuutin välein. Toisen rokotteen anto sujuu nopeammin, sillä silloin rokotustilanne on asiakkaalle tuttu, eikä uutta aikaa tarvita. Siksi kakkosrokotteita voidaan antaa 5 minuutin välein.

Koronarokotukset Vaasassa