Ohita valikko
Palosaaren kirjasto 2

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Palosaaren kirjasto palvelee asiakkaitaan syyskuun loppuun saakka - kirjastoauton palvelu laajenee

Julkaistu: 27.6.2024

Vaasan kulttuuri- ja liikuntalautakunta on hyväksynyt Palosaaren kirjaston lakkauttamisen osana Vaasan kaupungin talouden tasapainottamisohjelmaa. Kirjasto palvelee asiakkaita 30.9.2024 saakka, minkä jälkeen kirjastoauto tulee tarjoamaan laajennettua palvelua alueen asukkaille. Syksyllä otetaan käyttöön kaksi uutta kirjastoautopysäkkiä Palosaarella.

Tällä hetkellä Vaasassa toimii pääkirjaston lisäksi kuusi lähikirjastoa sekä kirjastoauto.

–Säästövaatimus tulosalueelle on ollut suuri ja joudumme supistamaan palveluverkostamme, toteaa kulttuuri- ja kirjastotoimenjohtaja Sanna Bondas.

Toimipisteiden sijainti oli yksi ratkaiseva tekijä lakkauttamispäätökseen, sillä lähikirjastoista Palosaaren kirjasto sijaitsee lähimpänä pääkirjastoa. Muut lähikirjastot sijaitsevat kauempana.

–Palosaaren kirjaston kävijämäärät ovat myös laskeneet tasaisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana, vaikka koronavuosien jälkeen nousua onkin ollut eri toimipisteissä, kertoo Bondas.

Palosaaren kirjasto palvelee asiakkaitaan vielä syyskuun loppuun saakka.

Kaksi uutta kirjastoautopysäkkiä syksyllä

–Turvaamme kirjastopalvelut alueen päiväkodeille, Vikingan koululle ja muille asiakkaille kirjastoauton kautta. Tarkoituksena on ottaa syksystä käyttöön kaksi uutta kirjastoautopysäkkiä Palosaarella ja mahdollisesti saamme vielä kolmannen pysäkin myöhemmin, lupaa Bondas.

Alueen palvelutaloihin kirjastoaineistot toimitetaan suoraan hakeutuvan toiminnan kautta. Myös kirjaston maksuttoman kotipalvelun asiakkaaksi voi päästä, jos esimerkiksi korkean iän, liikuntaesteen tai sairauden vuoksi ei voi itse asioida kirjastossa tai kirjastoautossa.

Kirjastopalvelua on saatavilla myös valtakunnallisen e-kirjaston kautta, jossa omalla mobiililaitteella voi lainata e-kirjoja, äänikirjoja tai lehtiä.

Palosaaren kirjaston tilat tyhjennetään vuoden loppuun mennessä. Kirjastotilan jatkosuunnitelmat ovat vielä auki ja niistä vastaa Vaasan Talotoimi.

Kunnallisvalitusta ei tutkita

Kaupunginvaltuuston päätöksestä tehtiin kunnallisvalitus hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus on päättänyt 26.6.2024, että se ei tutki valitusta, sillä valtuuston päätöksellä ei lopullisesti ratkaistu Palosaaren kirjaston lakkauttamista koskevaa asiaa, vaan se edellyttää erillistä päätöksentekoa kulttuuri- ja liikuntalautakunnassa. Kulttuuri- ja liikuntalautakunta on tehnyt kyseisen päätöksen 4.6.2024. Valtuuston päätös ei siten ole tältä osin sisältänyt sellaista lopullista asiaratkaisua, johon saisi kunnallisvalituksella hakea muutosta.

Vaasan kaupungilla on käynnissä talouden tasapainottamisohjelma. Tavoitteena on löytää kaupungin toiminnasta noin 40 miljoonan euron säästöt vuosille 2024–2027.