Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Presidentinvaalin toisen kierroksen ennakkoäänestys 31.1.–6.2. Vaasassa

Julkaistu: 31.1.2024

Presidentinvaalissa järjestetään toinen kierros, koska kukaan ehdokas ei saanut ensimmäisellä kierroksella yli puolta äänistä. Toinen kierros järjestetään kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan välillä. Ennakkoäänestys pidetään 31.1.–6.2. ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 11. helmikuuta.

Presidentinvaalissa valitaan Suomen tasavallan presidentti kuuden vuoden toimikaudeksi. Presidentti valitaan suoralla, tarvittaessa kaksivaiheisella vaalilla.

Suomessa toimitettavissa presidentinvaalissa äänioikeutettu on asuinpaikastaan riippumatta jokainen Suomen kansalainen, joka viimeistään ensimmäisenä vaalipäivänä täyttää 18 vuotta. Äänioikeutettu voi äänestää valintansa mukaan joko ennakkoon tai vaalipäivänä.

Äänestys ennakkoon

Ennakkoon äänioikeutettu voi äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla. Ennakkoäänestys pidetään toisessa vaalissa Suomessa 31.1.–6.2.

Vaasassa ennakkoon voi äänestää 12 paikassa. Mukana ovat useat tutut paikat ympäri Vaasaa, ja toimistokontti pysähtyy neljän marketin pihaan.

Tutustu ennakkoäänestyspaikkoihin www.vaasa.fi/presidentinvaali2024

Äänestys vaalipäivänä

Vaalipäivänä voi äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka on merkitty äänestäjälle saapuneeseen ilmoituskorttiin.

Vaalipäivän äänestyspaikat Vaasassa on koottu osoitteeseen www.vaasa.fi/presidentinvaali2024

Kotiäänestys

Presidentinvaalin kotiäänestyksen tilanneiden kanssa on sovittu toisen vaalin kotiäänestyksestä.

Laitosäänestys

Äänestys järjestetään myös laitoksissa pysyvästi asuville. Ennakkoäänestyksen toimittamisesta laitoksissa ilmoitetaan laitoksissa erikseen.

Tutustu vaaleihin verkossa

Tietoa äänestämisestä, äänioikeudesta, vaalien tuloksien julkaisusta sekä ehdokkaista on koottu osoitteeseen www.vaasa.fi/presidentinvaali2024

Äänioikeutta ja ilmoituskorttia koskevissa kysymyksissä voi ottaa yhteyttä Digi- ja väestötietovirastoon myös puhelimitse 029 553 6370.