Ohita valikko
Mies

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Uudet työllisyysalueet hakevat kustannustehokkuutta yhteistyöllä

Julkaistu: 18.4.2024

Suomen 23 suurimman kaupungin (C23) työllisyysjohtajat ja työllisyysalueiden valmistelijat kokoontuvat Vaasassa tällä viikolla 18.–19.4. Tapaamisessa keskustellaan ja linjataan yhteistyötä.

Tapaaminen liittyy mittavaan työllisyysalueuudistukseen, joka astuu voimaan 1.1.2025. Uudistuksessa työllisyys- ja elinvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille, ja Suomeen syntyy 45 uutta työllisyysaluetta. 

Vaasassa työllisyysjohdon ja valmistelijoiden tapaamisen pääpaino on linjata teemoja, joissa tulevat työllisyysalueet voivat tehdä yhteistyötä ja yhdistää voimansa. Näin syntyy kustannussäästöjä, kertoo Vaasan kaupungin hyvinvointijohtaja Virve Flinkkilä. 

Pienryhmissä on valmisteltu ehdotuksia muun muassa valtakunnallisesti tehtäviin palveluhankintoihin: näitä ovat esimerkiksi pienille kieliryhmille tehtävä yhteiskuntaorientaatio. Yhteiskuntaorientaation järjestäminen maahanmuuttajille tulee vuodesta 2025 alkaen jokaisen kunnan velvollisuudeksi. Myös palvelutuotannon tietojärjestelmäratkaisujen hankintoihin liittyvässä selvitystyössä tehdään yhteistyötä. 

Lisäksi keskustelemme siitä, onko aiheellista, että jokainen työllisyysalue hoitaa itse hyvin erikoistuneita palveluita, esimerkiksi merityönvälityksen, vai voisiko joku alue ottaa vastuun ja muut alueet voivat ostaa sovitun palvelun sieltä, pohtii Flinkkilä. 

Keskusteluja käydään myös siitä, miten suurtyönantajien ylialueelliset rekrytoinnit hoidetaan tulevaisuudessa. Tähän toivotaan linjausta ennen uudistuksen voimaantuloa vuonna 2025. Myös hyvinvointialueiden kanssa tehtävä yhteistyö ja työllisyysasteen nosto ovat pohdinnan aiheina tapaamisessa. 

Maan suurimmat kaupungit muodostavat C23-verkoston, johon kuuluvat Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu, Turku, Jyväskylä, Lahti, Kuopio, Pori, Kouvola, Joensuu, Lappeenranta, Vaasa, Hämeenlinna, Seinäjoki, Rovaniemi, Mikkeli, Kotka, Salo, Porvoo, Kokkola ja Kajaani. Työllisyysjohtajien ryhmä kokoontuu kasvokkain nyt kolmatta kertaa.