Ohita valikko
Arkistokuva vuoden 2013 Kalevan kisoista Vaasassa. Kuva: Pyry Keto

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Vaasa valmistautuu Kalevan kisoihin: Kaarlen kenttä laitetaan kisakuntoon

Julkaistu: 25.3.2024

Yleisurheilun SM-kisat eli Kalevan kisat järjestetään Vaasassa 27.-30.6.2024. Kyseessä on yksi vuoden merkittävimpiä kansallisia urheilutapahtumia Suomessa, ja Vaasan kaupunki onkin valmistautunut tapahtumaa varten jo useamman vuoden ajan.

Kalevan kisojen odotetaan tuovan Vaasaan noin 20 000 kävijää koko kisan aikana. Tapahtuma on alueen urheiluseurojen yhteinen iso ponnistus. Pääjärjestäjänä toimii Vasa Idrottssällskap yhteistyössä Palosaaren Urheiluseuran, Vaasan Toverien, Vaasan Vasaman, Vähänkyrön Viestin ja IF Femmanin kanssa.

Liikuntatoimenjohtaja Mika Lehtonen kertoo, että valmistautuminen tapahtumaan on Vaasan kaupungin toimesta alkanut jo monta vuotta sitten.

Yksi näkyvimmistä uudistuksista on Kaarlen kentän tulostaulu, joka uusittiin viime vuonna.

– Uusi videotulostaulu on 14,7 x 5,8 metrin kokoinen leditaulu, jolla voidaan tuloksien lisäksi näyttää myös muun muassa live-kuvaa ja hidastuksia. Vanha taulu oli mekaaninen, Lehtonen kertoo.

Kaarlen kentän pääkatsomon päädyt lasitetaan

Toinen suuri muutos on se, että Kaarlen kentän pääkatsomon päädyt lasitetaan kuluvan kevään aikana.

– Pääkatsomo on melko kylmä paikka varjon puolella, joten lasiseinillä vähennetään viimaa ja tuulta katsomossa, Lehtonen kertoo.

Kentän juoksuradat pestään ja rataviivat maalataan. Lisäksi tehdään paljon pienempää kunnostustyötä ympäri kenttää ja uusitaan koko kentän sähkö- ja datakaapelit.

Myös kentän välineistön on oltava kisoihin mennessä kunnossa.

– Päivitämme urheiluvälineistöä kuten esimerkiksi keihäitä, kuulia, rimoja ja telineitä. Nämä jäävät sitten kisojen jälkeen tietysti käyttöön kaikille kentän käyttäjille, Lehtonen kertoo.

Kävelykisa Onkilahden ympäristössä

Kisat vaikuttavat suuresti myös esimerkiksi liikenteeseen. Poikkeusjärjestelyitä ja pysäköintialueiden sijoituksia on suunniteltu jo pidemmän aikaa ja niistä tiedotetaan tarkemmin lähempänä tapahtumaa.

Kalevan kisat jalkautuu myös Kaarlen kentän ulkopuolelle.

– Naisten ja miesten kävelyn kisat käydään Onkilahden uudella kevyen liikenteen baanalla hienoissa merimaisemissa, Lehtonen kertoo.

Kalevan kisoihin saapuu sekä kansallista yleisurheilun kärkeä että lupaavia nuoria urheilijoita. Kalevan kisat järjestetään EM-kisojen ja olympialaisten välissä, joten Kaarlen kentällä voidaan nähdä suomalaisia mitalisteja Rooman EM-kisoista. Kyseiset SM-kisat ovat myös viimeisiä mahdollisuuksia urheilijoille saavuttaa Pariisin olympialaisten karsintarajat.

– Toivottavasti vaasalaiset laittavat kisapäivät jo kalentereihinsa ja tulevat paikan päälle seuraamaan kisoja sankoin joukoin, Lehtonen kannustaa.

Liput ja lisätietoa tapahtumasta