Ohita valikko
Ilmakuva vaasa

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Vaasan seudun energiateknologian keskittymä vahvistuu Wärtsilän uuden sukupolven innovaatio- ja tuotantokeskuksen myötä

Wärtsilä tulee rakentamaan Vaskiluotoon uuden sukupolven innovaatio- ja tuotantokeskuksen. Tämä vahvistaa Vaasan ja seudun energiateknologian keskittymää.

Päätös kertoo myös siitä, että Vaasaan on onnistuttu luomaan innovatiivinen kasvu- ja kehitysympäristö kansainvälisen yrityksen tulevaisuuden tarpeisiin. Tehdastoiminnan siirtyminen keskusta-alueelta Vaskiluotoon avaa uusia mahdollisuuksia keskustan kehittämiselle.

– Haluan esittää suuret kiitokset Wärtsilälle tästä päätöksestä. Tämä on hieno osoitus siitä, että olemme pystyneet luomaan innovatiivisen kasvu- ja kehitysympäristön tulevaisuuden ratkaisuille, iloitsee Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry.

Wärtsilän päätös perustaa Vaskiluotoon Smart Technology Hub – uuden sukupolven innovaatio- ja tuotantokeskus tulee vahvistamaan Vaasan ja seudun energiateknologian keskittymää. Kansainvälisen yrityksen sitoutuminen Vaasaan korostaa myös kansallisten ja kansainvälisten liikenneyhteyksien ja saavutettavuuden kehittämistä sekä lento-, laiva-, raide- että tieliikenteen osalta.

Työllisyys, kasvu ja elinvoima vahvistuvat

Wärtsilän panostus innovaatio- ja tuotantokeskuksen kehittämiseen Vaasassa on merkittävää sekä alueen työllisyyden, kasvun, elinvoiman, vetovoiman että kilpailukyvyn kannalta.

– Wärtsilä on kaupungin jälkeen toiseksi suurin työnantaja Vaasassa ja tärkeä vetovoimatekijä seudulle, joten olemme todella tyytyväisiä siihen, että Wärtsilä haluaa kehittyä ja kasvaa täällä. Kansainvälisen toimijan sitoutuminen seudulle tukee myös korkeakoulutuksen tärkeyttä Vaasassa. Wärtsilä ja muut energiakeskittymän toimijat tulevat tarvitsemaan yhä enemmän innovatiivisia asiantuntijoita, ja korkeakouluillamme on tässä tärkeä rooli, muistuttaa Häyry.

Uusia kehitysmahdollisuuksia Onkilahden läheisyyteen

– Uuden innovaatio- ja tuotantokeskuksen valmistuttua Vaskiluotoon Vöyrinkaupungilla vapautuva teollisuusalue avaa erinomaisia kehitysmahdollisuuksia keskusta-alueelle, Onkilahden läheisyyteen. Alueella on potentiaalia muuntautua asumisen ja palveluiden käyttöön, visioi Häyry.

Ehdotusvaiheessa oleva keskustan osayleiskaavan käyttötarkoitusmerkintää voidaan laajentaa niin, että tulevaisuudessa alueelle on mahdollista suunnitella teollisuuskäytön vähentyessä muita toimintoja.

Vaskiluoto ja satama-alue kehittyvät

Vaskiluodossa Wärtsilä voi aloittaa uuden tehtaan rakentamisen varsin nopealla aikataululla jo valmiiksi teollisuusalueeksi kaavoitetulla alueella. Kokonaisuuden osalta tarvitaan asemakaavan muutosta muun muassa liikennejärjestelyjen muutosten takia.

– Viime vuosina olemme panostaneet merkittävästi Vaskiluodon sillan uusimiseen ja radan kunnostamiseen sekä sataman kehittämiseen. Sekä sataman että raideyhteyden kehittämiseen on myös tarkoitus investoida tulevaisuudessa, jotta niiden käytön laajentaminen on mahdollista, kertoo Häyry.

Kuva: Esa Siltaloppi

Julkaistu: 01.04.2019