Ohita valikko

Maano Männi

Vuorotteleva I konserttimestari

Maano Männi (1966) on opiskellut viulunsoittoa Eestin Musiikkiakatemiassa professori Jüri Gerretzin johdolla vuosina 1985–1992. Männi toimi Tallinnan Kamariorkesterin konserttimestarina 1993–1996 ja Viron valtion sinfoniaorkesterin I konserttimestarina vuosina 1993–2000. Syksystä 2002 lähtien Männi on ollut Vaasan kaupunginorkesterin vuorotteleva I konserttimestari, sekä vuosina 2004–2005 Viron Estonia-teatterin vieraileva konserttimestari. Hän on toiminut kamarimuusikkona esimerkiksi Nyyd Ensemblessä, Nobel Quartetissa ja Camerata Nordicassa (SE) sekä Korsholman musiikkijuhlilla. Vuonna 2001 Männi perusti Tobias-jousikvartetin, jonka kanssa hän on konsertoinut ympäri Eurooppaa. Männi on esiintynyt eri orkestereiden solistina mm. Neeme Järven, Alexander Vedernikovin, Andrey Boreykon, Arvo Volmerin, Juha Kankaan ja Jin Wangin johdolla.

Maano Männi on osallistunut Jorma Panulan sekä Leonid Grinin kapellimestarikursseille ja opiskellut yksityisesti Ilmar Tõnissonin johdolla. Hän on johtanut Vaasan ja Pärnun kaupunginorkestereita sekä Klaaspärlimäng Sinfoniettaa (Glasperlenspiel Sinfonietta Tallinn). Männi on levyttänyt useille levy-yhtiöille, kuten Erdenklangille ja Alba Recordsille. Vuonna 2012 julkaistiin albumi Six Seasons+, missä Männi soittaa Pärnun kaupunginorkesterin solistina Astor Piazzollan ja Evald Vainin teoksia viululle ja orkesterille. Levy on saanut ylistävää palautetta, kuten kriitikko Igor Garšnekin arvostelussa: “Six Seasons+ täytyy löytyä jokaisen musiikinystävän levyhyllystä!“ (Sirp, 10.04.2013).

Männi on soittanut tammikuusta 2016 lähtien Suomen kulttuurirahaston omistamalla Charles François Gandin vuonna 1810 rakentamalla viululla. Vuonna 2017 Männi oli Glasperlenspiel Sinfoniettan kanssa konserttikiertueilla, keväällä Israelissa ja kesällä Etelä-Amerikassa. Tammikuussa 2018 Männi johti ja toimi solistina Eesti Sinfoniettan konsertissa Estonia Konserttisalissa ja saman kokoonpanon kanssa toukokuussa Wienin Musikvereinissä (joht. Kristiina Poska).