Kohteet ja nähtävyydet
Hae kiinnostavia kohteita tyypin tai/ja paikkakunnan valinnalla tai käytä hakusanaa ja paina lopuksi “Näytä hakutulokset”.
45 Hakutulosta, sivu 2/3
Tyhjennä rajaukset-
Matkailuneuvonnasta saat vinkkejä, karttoja ja esitteitä Vaasasta ja Vaasa seudun alueesta sekä tietoa Suomen tärkeimmistä vierailukohteista.
Meillä on lisäksi pieni valikoima matkamuistoja sekä toimimme Wasalinen ja lippu.fi jälleenmyyjinä. Samoissa tiloissa on Studio Ticket joka myy lippuja eri tapahtumiin sekä Vaasan seudun joukkoliikenteen – Liftin neuvonta- ja myyntipiste.
Aukioloajat ja alueen muut matkailuneuvontapisteet löytyvät täältä.
+358 40 123 8977
visit.vaasa@visitvaasa.fi
https://www.vaasa.fi/koe-ja-nae/hyva-tietaa/matkailuneuvonta/
-
Ainutlaatuinen Merenkurkun saaristo on Suomen ainoa luonnonperintökohde kansainvälisellä Unescon maailmanperintölistalla. Yhdessä Ruotsin Korkearannikon kanssa matala Merenkurkun saaristo muodostaa parhaan paikan maailmassa kokea ja ymmärtää viimeisen jääkauden aiheuttamaa maankohoamista.
+358 50 346 6200
info@kvarken.fi
-
Merenkurkun saariston helmet
Yksi Merenkurkun saariston erikoisuuksista on ehdottomasti De Geer -muodostelmat, jotka näkyvät selkeinä raitoina maisemassa. Näet nämä muodostelmat parhaiten Svedjehamnin näkötornista tai tornilta alkavan luontopolun varrella. Saaristoon kivikkoihin ja karikkoihin voit tutustua esimerkiksi veneretkellä ulkosaariin. Merenkurkun luonnon erikoisuus näkyy myös matalavetisissä fladoissa. Näissä Merenkurkun laguuneissa voit seikkailla kanootin kera esimerkiksi Molpessa.
Onko sinun vaikea valita, mitä Merenkurkun upeita kohteista lähtisit katsomaan? Tässä sinulle maistiaisia saariston helmistä.
-
Kirkko rakennettiin vuonna 1862 ja se vihittiin käyttöön 21.9.1866. Kirkon malli edustaa bysanttilaista gotiikkaa, ristikirkkona. Avoinna: 1.7.-31.7.2014 arkisin 12-16 ja Jumalanpalvelusten ajat. Muuten sopimuksen mukaan, puh. 050 4678 217 (kirkonisännöitsijä).
+358 20 610 0495
-
Jugendtyylinen A.W. Stenfors suunnittelema Palosaaren kirkko on rakennettu v. 1910. Kirkon sisätilat on peruskorjattu v. 1988 ja julkisivut v. 2001. Kirkkosalissa ja urkulehterillä on istumapaikat 400 hengelle.
+358 6 326 1464
-
Vaasan muistomerkit ja patsaat karttasovellus tarjoaa käyttäjälle lisätietoa muistomerkeistä ja valmiiden reittien avulla käyttäjä voi tutustua eri kaupunginosissa sijaitseviin kohteisiin. Sovellus on toteutettu yhteistyössä kantakaupungin asukasyhdistyksen varapuheenjohtajan Aimo Nybergin kanssa, jonka blogi-teksteihin sovelluksen tiedot perustuvat.
Sovelluksessa on yhteensä noin 150 patsasta ja muistomerkkiä, sekä seitsemän valmiiksi suunniteltua reittiä, joiden avulla voi tutustua eri kaupunginosien kohteisiin.
https://geoinfo.vaasa.fi/sovellukset/PohjanmaanPatsaat/?page=Vaasa
-
Taitavissa käsissä pelti taipuu ihmeisiin! Sukella sisään pläkkyreiden perinteeseen Pläkkyrimuseossa
Vähänkyrön pläkkyriperinne ulottuu pitkälle historiaan ja tunnetaan laajalti Pohjanmaalla. Vanhat käsityöläisperinteet heräävät eloon Pläkkyrimuseossa. Kävijä pääsee näkemään, miten ja millaisilla työkaluilla peltiesineitä tehdään. Jos on onnea matkassa, voi myös nähdä aidon pläkkyrin työssään.
Vähänkyrön pläkkyriperinne ulottuu aina 1700-luvulle asti. Peltisepäntaito saapui Suomeen Saksasta 1700-luvun alussa pian sen jälkeen kun Englannissa oli löydetty suuria tinakaivoksia. Vähänkyrön pitäjässä oli 35 pläkkyriä 1890-luvulla, ja muutamaa vuosikymmentä myöhemmin heitä oli jo 100. Suurin osa oli mäkitupalaisia tai maataloustöihin kyllästyneitä renkejä. Vielä 1950-luvulla Tervajoen asemalta lähti vähintään yksi täyteen lastattu junavaunullinen pläkkyreiden tuotteita viikossa.
+358 6 325 8400
yhteispalveluvahakyro@vaasa.fi
http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/68-plakkyrimuseo
-
Strömsö on tunnettu suositun suomenruotsalaisen TV –ohjelman Strömsö kuvauspaikka. Strömsö on Lifestyle –ohjelma joka käsittelee kotona tai vapaa-ajalla tehtäviä asioita. Ensimmäinen ohjelma lähetettiin vuonna 2002 ja alusta asti ohjelma on ollut Svenska Ylen eniten katsottu ohjelma, joten ympäristö on tuttu miljoonille suomalaisille. Ohjelmaa lähetetään myös Ruotsissa SVT:n välityksellä. Kuvauspaikka sijaitsee Västervikin kaupunginosassa, noin 10 kilometrin päässä Vaasan keskustasta.
Strömsö on myös kuvauspaikan rakennuksen nimi. Se on rakennettu 1850 –luvulla ja se sijaitsee kauniilla paikalla puistossa. Alueella sijaitsevat myös ohjelmassa valmistetut kohteet.
Alueella voi vierailla omin päin. Myös suosittu uimaranta ja piknikille tai auringonottoon sopiva hieno nurmikko sijaitsevat alueella.
Jos haluaa vierailla rakennuksissa, on siihen mahdollisuus opastetuilla kierroksilla kesäisin. Lue lisää ja varaa lippu: https://visitvaasa.sportum.info/
Muina aikoina on mahdollista varata ryhmävierailu, lisätietoja sivulla: www.vaasa.fi/koe-ja-nae/kokoukset-ja-ryhmat/ryhmille/ryhmavierailu-stromsossa/
-
Puurakenteinen Oskar Bergin suunnittelema Sundomin kirkko valmistui v. 1929. Kirkon sisäpuolinen entisöintityö on suoritettu 2004ja julkisivujen v. 2011. Kirkkosalissa on istumapaikat 240 hengelle. Kirkossa on 10- äänikertaiset urut (H. Heinrich) sekä piano. Kirkkosalissa on äänentoistojärjestelmä miksereineen ja induktiosilmukka.
+358 6 326 1211
-
Suomen ensimmäinen kirjasto perustettiin Vaasaan jo vuonna 1794. Kirjastomuseo tarjoaa monipuolisen kuvan kirjaston historiasta esineiden, kirjojen ja kuvien avulla. Historialliset kirjakokoelmat jakavat tilan museon vaihtuvien näyttelyiden kanssa.
Suomen ensimmäisen kirjaston juuret ovat Waasan Luku-kirjastossa, jonka eräät Vaasan hovioikeuden jäsenet perustivat vuonna 1794 ”omaksi huvikseen ja ajankulukseen”. Kaupungin muutkin asukaat saivat käyttää kirjastoa pientä maksua vastaan. Kirjastossa oli laaja kokoelma kirjoja ja karttoja sekä myös muotokuvia ja kuparipiirroksia. Taide-esineitä tuskin lainattiin, mutta eräänlaista artoteekkitoiminnan alkua oli kuitenkin olemassa. Luku-kirjasto toimi vuoteen 1845, kunnes Venäjän vallan sensuurimääräykset pakottivat sen sulkemaan ovensa. Museossa on nykyisin jäljellä 30 teosta alkuperäisestä Luku-kirjastosta.
Museon helmiin kuuluu ensimmäisiä suomeksi painettuja kirjoja. Ne on painettu ennen vuotta 1850 ja käsittelevät enimmäkseen uskonnollisia ja hengellisiä aiheita sekä psalmeja ja hengellisiä lauluja. Wankikokoelmasta eli ennen Vaasan paloa v. 1852 painetuista teoksista löytyy myös muita kiehtovia historiallisia kirjoja. Lisäksi museossa on näytteillä Londicer-kirjapainon kirjallisuutta. Se aloitti toimintansa vuonna 1776 ja se oli Vaasan ensimmäinen – ja Suomen toinen – kirjapaino. Niin kutsutussa myrkkykaapissa säilytetään eri aikakausina kiellettyjä kirjoja. Kaapin lasiruudut on peitelty paperilla, jotta kirjoja ei näkyisi.
-
Södersundin tuulimylly rakennettiin 1800-luvun alussa, aikana jolloin Söderfjärden vielä oli suurelta osin veden peitossa. Myllyn sisältä löytyy kaiverrus 1809, jota pidetään myllyn rakennusvuotena. Isak Jakobsson Schöring (1759-1833) rakennutti tämän komean myllyn. Perimätiedon mukaan merimies Skata Johan toimi myllyn suunnittelijana ja rakennusmestarina.
Kerrotaan, että Johan toimi laivalla kirvesmiehenä monta vuotta ja olisi purjehtinut aina Hollantiin asti.
Södersundin tuulimyllyn esikuva on ilmeisesti Hollannista. Tämä kulmikkaanmuotoinen tuulimylly on jokseenkin ainutlaatuinen Suomessa. Myllyä käytettiin jauhatukseen ja päreiden tekemiseen noin sadan vuoden ajan. Käyttö lopetettiin ja siivetkin irtosivat 1910-luvulla.Mylly seisoi ilman siipiä aina vuoteen 1991, jolloin myllyn nykyinen omistaja Sundom bygdeförening asensi myllyyn uudet siivet. Yli kaksi vuosisataa on kulunut siitä kun tuuli ensimmäisen kerran puhalsi myllyn siivet, akselit, rattaat ja kivet liikkeelle. Nykyään Södersundin tuulimylly on ainutlaatuinen muistomerkki vanhasta talonpoikais-kulttuurista ja käsityötaidosta. Katto uudistettiin vuonna 2003. Kaksisataa vuotis juhla pidettiin kesällä 2009 siipien alla. Myllyn sisätiloihin pääsee tutustumaan ottamalla yhteyttä Sundom bygdeföreningeniin.
Ryhmille voi varata opastus Södersundin tuulimyllylle Meteoriihen online varauksen kautta, merkitsemällä pyyntö lomakkeen ”Kysymyksiä ja toivomuksia-ruutuun”.
info@sundom.fi
-
Vaasan auto- ja moottorimuseo on Suomen suurin yksityinen automuseo. Vaasan Vetaraaniauto ry:n omistama museo on viime aikoina noussut suosituksi vierailukohteeksi, jossa kokemista riittää koko perheelle!
Museossa on näyttelyitä kolmessa kerroksessa. Autojen lisäksi esillä on menopelejä polkupyöristä moottoripyöriin, laaja kokoelma vaasalaisten moottoritehtaiden tuotteita sekä teemanäyttelyitä.
+358 44 569 2690
vvasry@gmail.com
-
Kauppahalli on palvellut yli 100 vuotta kauppa- & kohtaamispaikkana Vaasassa. Me kauppiaat olemme ylpeitä goottilaistyylisestä kauppahalli-rakennuksesta ja sen historiaa kaikuvasta ilmapiiristä. Vaasan Kauppahalli on yksi maamme vanhimmista ja kaavasuojeltu.
Halli rakennettiin kahdessa osassa, joista ensimmäinen, Vaasanpuistikon puoleinen osa valmistui 1902 ja toinen Kauppapuistikolle päin 1927. Vuodesta 1963 lähtien asiakkaat ovat voineet kulkea vapaasti ylä- ja alahallin välillä kulkuyhteyden kautta.Tule kauppahalliin syömään lounasta, nauti päälle vaikkapa kuppi cappuccinoa ja osta kotiin mukaan tuoreita eineksiä – kaikki helposti saman katon alta! Tarjolla on myös monenmoisia makuhermoja hemmottelevia erikoisherkkuja, joita löydät vain meiltä kauppahallista.
info@vaasankauppahalli.fi
-
Vaasan kaupunginteatteri on taiteellinen teatteri. Tuotamme laadukasta ja moniäänistä teatteritaidetta: musiikkiteatteria lauluilloista oopperaan, draamaa klassikoista nykyteksteihin sekä korkeatasoista lastenteatteria. Viihde on osa monipuolista teatteritarjontaamme.
Teatterin tiloissa järjestetään esitystoiminnan lisäksi konsertteja, pienimuotoisia messuja sekä erilaisia asiakastilaisuuksia. Tiloissamme on tarjolla nykyaikainen kokoustekniikka sekä monipuolinen näyttämötekniikka.
Tietoa esityksistä löytyy teatterin kotisivulta.
+358 6 325 3961
vkt@vaasa.fi
-
C. A. Setterbergin suunnittelema, 1862 käyttöönotettu ja vuonna 2000 peruskorjattu, uusgoottilainen kirkko. Kolmesta alttaritaulusta tunnetuin Albert Edelfeltin – Paimenten kumarrus. Toimii tiekirkkona kesäisin.
+358 6 326 1211
-
Vaasa oli aikoinaan merkittävä laivanvarustus- ja merenkulkukaupunki. Vaasan merimuseossa esitellään paikallisia merenkulkuperinteitä 1800-luvun laivanrakennuksesta nykypäivän huviristeilijöihin. Erilaiset kiehtovat esineet, pienoismallit, hylkylöydöt ja valokuvat tarjoavat pilkahduksen entisaikojen merenkulkijoiden elämästä.
Vaasan merimuseo sijaitsee Palosaaren salmen rannassa. Salmi oli 150 vuoden ajan Vaasan ulkosatama ja laivanrakennuksen keskus. 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa rantaa reunustivat kauppiaiden puodit ja makasiinit, ja museo sijaitsee yhdessä näistä vanhoista suolamakasiineista. Laivanvarustaja Wolff rakennutti suolamakasiinin 1800-luvun puolivälissä ja rakennus on säilynyt hyvässä kunnossa suolan säilövän vaikutuksen ansiosta. Alueella on yhteensä neljä alkuperäistä satamamakasiinia, joista yksi on todennäköisesti 1700-luvun lopulta ja siirretty alueelle Vanhasta Vaasasta.
+358 6 312 0511, +358 40 096 6000
http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/86-vaasan-merimuseo
-
Vaasan seudun luontopolut ja vaellusreitit
-
Vaasan Sotaveteraanimuseo esittelee sotahistoriaa Suomen sodasta aina jatkosodan päättymiseen saakka. Esillä on runsaasti jääkäriliikkeen, vapaussodan vaiheisiin sekä Suojeluskunta-ja Lotta Svärd järjestöihin liittyvää esineistöä. Museon kokoelmat koostuvat pääsääntöisesti aseista, kunniamerkeistä, asepuvuista sekä asevarusteista. Museossa on päänäyttelyn lisäksi vuosittain vaihtuvia erikoisnäyttelyitä.
+358 6 312 9894
pefant@hotmail.com
-
Vaasan työväenmuseo on avattu 1991. Perusnäyttelyiden lisäksi museolla on pari kertaa vuodessa vaihtuvia teemanäyttelyitä. Keskeinen tehtävä on kehittää museosta monipuolinen työväenliikkeen perinteen ja historian tietokeskus. Museo tarjoaa mm. koululuokille räätälöityjä opintokäyntejä.
+358 6 321 5805
vaasan.tyovaenmuseo@netikka.fi
-
IBIS on ainoa valokuvataiteen esittämiseen keskittynyt galleria Vaasassa ja toimii Vaasan taidehallin yhteydessä.