Ohita valikko

Kohteet ja nähtävyydet

Hae kiinnostavia kohteita tyypin tai/ja paikkakunnan valinnalla tai käytä hakusanaa ja paina lopuksi “Näytä hakutulokset”.

Valitse tyyppi
Tyhjennä rajaukset
  • Vanha Vaasa

    Vanha-Vaasa, Vaasa

    Vanha Vaasa sijaitsee noin 7 km kaakkoon Vaasan keskustasta ja on luokiteltu valtakunnallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi. Se on monimuotoinen maisemanähtävyys rikkaine luonto-, kulttuuri-, asutus- ja muinaishistoriallisine arvoineen.

    Vaasan historia alkaa 1300-luvun alkupuolella, jolloin Norrlannista saapuneet merenkävijät nousivat maihin Merenkurkun itäpuolisilla metsäisillä saarilla. 1370-luvulla alettiin samaan paikkaan rakentaa Korsholman linnaa. Maa nousee näillä tienoin metrin vuosisadassa. Linnan perustamisen aikoihin oli koko nykyisen kaupungin ja Vanhan Vaasan väli saaristomerta, joka ulottui kauas sisämaahan. Vielä runsaat 200 vuotta sitten purjehtivat alukset pitkin kanaalia, joka nyt miltei umpeen kasvaneena kiemurtelee vainioiden lomassa.

    Helteisenä elokuun aamuna 1852 pääsi Vaasassa tuli valloilleen. Kaivot olivat tyhjiä, kaupunkilaiset aamuaskareissaan tai pelloillaan. Monissa taloissa oli tuohi- tai olkikatto ja niiden painona riukuja ja kiviä. Ulkorakennusten välillä oli usein vain kapea sola. Iltaan mennessä oli kaupungin paikalla vain savuavia raunioita.

    Uusi kaupunki päätettiin rakentaa noin 7 km:n päähän rannikolle ja kaupunkioikeuksien, siirto tapahtui vuonna 1862. 1880-luvun vaihteessa alettiin rakentaa Vaasan rautatietä, jonka yhteydessä perustettiin asema myös Vanhaan Vaasaan, mutta aluetta alettiin asuttaa uudelleen vasta 1920-luvulta lähtien.

    Lue lisää Vanhasta Vaasasta.

    Lue lisää Vanhan Vaasan historiasta.

  • Vetokannaksen kirkko

    Gerbyntie 27, Vasa

    Arkkitehti Gösta Bergman on suunnitellut Vetokannaksen v. 1961 valmistuneen kirkon. Alttari ja saarnastuoli ovat tammea. Alttaria koristaa yksinkertainen mäntyristi. Kirkkosalissa on Erland Forbergin maalaama ylösnousemusta esittävä ikoni. Heinrichin urkutehtaan valmistamissa uruissa on 10 äänikertaa. Kirkkosaliin mahtuu 120 henkeä.

    +358 6 321 2571

    https://www.vaasaevl.fi/

  • Vähänkyrön kirkko

    Heikkiläntie 6, Lillkyro

    Vähänkyrön kirkko valmistui vuonna 1803.

    https://www.vahankyronseurakunta.fi/

  • Vähänkyrön kotiseutumuseo

    Kirkonsilta 6, Vähäkyrö

    vähänkyrön museo

    Vähänkyrön kotiseutumuseo sijaitsee vanhassa lainamakasiinissa Kyrönjoen äärellä. Näyttely kertoo entisajan elämästä, ja se on jaettu eri teemoihin, esimerkiksi lasten syntymään, hengelliseen elämään, maanviljelyyn ja sota-aikaan. Vähäkyröläisten yritteliäisyys näkyy kokoelmista, ja museo tarjoaa laajan katsauksen Vähänkyrön historiaan.

    Museon esineet kertovat entisaikain talonpoikien arkielämästä. Museossa on kalastusvälineitä, rekiä, maanviljelijöiden ja myös pläkkyreiden työkaluja. Erityisen mielenkiintoinen kokoelma esittelee Suomen todennäköisesti vanhinta kätilön tarvikkeistoa, ja näyttelyssä kuvataan entisajan synnytystapahtumaa. Näyttelyä täydentävät 1950-luvun lastenhoitajan univormu, helistimet, lastenkirjat ja kehdot. Vähässäkyrössä valmistettiin pitkään äitiyspakkauksiin kuuluneita pesuvateja. Seudun ensimmäinen kätilö, Hilja Solkela, työskenteli Vähässäkyrössä vuosina 1927-1958.

    http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/65-vahankyron-kotiseutumuseo

  • Vähänkyrön Kulttuurikehän taideteokset

    Vähäkyrö

    Vähänkyrön Kulttuurikehän taideteokset. Pläkkipeltiä, jättiläisen jalkoja, historiallisia figuureita ja luonto läsnä. Koe Vähänkyrön juuret ja luonne taideteosten kautta.

    https://geoinfo.vaasa.fi/sovellukset/vahakyromatkailu/