Kohteet ja nähtävyydet
Hae kiinnostavia kohteita tyypin tai/ja paikkakunnan valinnalla tai käytä hakusanaa ja paina lopuksi “Näytä hakutulokset”.
108 Hakutulosta, sivu 3/6
Tyhjennä rajaukset-
Seurakunnan kolmas kirkko rakennettiin H. Kuorikosken johtamana C. Bassin piirrustusten mukaan vuosina 1828-29. Kellotapuli on kuuluisan arkkitehti C. L. Engelin luomus ja se rakennettiin 1832. Tapulin eteläpuolen seinässä olevan ”vaivaisukon” on tehnyt Torsten Lundmark vuonna 1990.
https://www.malaxforsamling.fi/kyrka-och-lokaler/malax-kyrka
-
Makers’ Gallery on vuonna 2020 Vaasaan perustettu nykytaiteen galleria. Ensimmäisen näyttelymme avasimme 1.9. 2020. Esittelemme galleriassa sekä kotimaista että kansainvälistä kuvataidetta. Etsimme koko ajan uusia taiteilijoita Pohjanmaan alueelta ja koko Suomesta. Teemme yhteistyötä Lapuan Vanhan Paukun taiteilijaresidenssin kanssa, ja lisäksi järjestämme vuosittain jonkin tunnetun kulttuurialan vaikuttajan kuratoiman näyttelyn.
Järjestämme gallerialla myös muuta toimintaa kuten croquispiirustusiltoja ja muita kulttuuritapahtumia. Galleriatila on vuokrattavissa tilaisuuksia varten.
+358 6 723 4298
galleria@makersgallery.fi
-
Maksamaan kirkonkylällä sijaitseva Maksamaan kirkko rakennettiin 1825 ja kellotapuli on osa vanhaa, 1700-luvulta peräisin olevaa kirkkoa, joka sijaitsi paikalla aiemmin.
+358 44 344 5000
-
Ainutlaatuinen Merenkurkun saaristo on Suomen ainoa luonnonperintökohde kansainvälisellä Unescon maailmanperintölistalla. Yhdessä Ruotsin Korkearannikon kanssa matala Merenkurkun saaristo muodostaa parhaan paikan maailmassa kokea ja ymmärtää viimeisen jääkauden aiheuttamaa maankohoamista.
+358 50 346 6200
info@kvarken.fi
-
Merenkurkun saariston helmet
Yksi Merenkurkun saariston erikoisuuksista on ehdottomasti De Geer -muodostelmat, jotka näkyvät selkeinä raitoina maisemassa. Näet nämä muodostelmat parhaiten Svedjehamnin näkötornista tai tornilta alkavan luontopolun varrella. Saaristoon kivikkoihin ja karikkoihin voit tutustua esimerkiksi veneretkellä ulkosaariin. Merenkurkun luonnon erikoisuus näkyy myös matalavetisissä fladoissa. Näissä Merenkurkun laguuneissa voit seikkailla kanootin kera esimerkiksi Molpessa.
Onko sinun vaikea valita, mitä Merenkurkun upeita kohteista lähtisit katsomaan? Tässä sinulle maistiaisia saariston helmistä.
-
Merenkurkun venemuseo on Pohjoismaiden suurimpia venemuseoita, jossa
on 96 eri (puu)venettä (1850-1993) 15 rakennuksessa.
Veneet ovat peräisin Pohjanmaan maakunnasta, lähinnä Vaasan seuduilta. Myös kalastusta ja metsästystä valaisevia esineitä on näytteillä. Kalastajamökki. Pysyviä ja tilapäisiä näyttelyjä. Myös Sakari Topeliuksen julla, “Gröngölingen”, on esillä.
Museo sijaitsee Åminnen kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa ympäristössä Maalahdessa.+358 6 365 1933
https://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/75-merenkurkun-venemuseo
-
Gustav III perusti Vaasan hovioikeuden vuonna 1776 ja Carl Fredrik Adelcrantz teki piirrustukset rakennusta varten. Rakennustyöt saatiin valmiiksi nopeasti ja rakennus vihittiin käyttöön vuonna 1786. Rakennus on yksi kustaviaanisen ajan kauneimpia. Vaasan palon (vuonna 1852) jälkeen Venäjän keisari lahjoitti rakennuksen seurakunnalle, jotta siitä voitaisiin tehdä kirkko. Lääninarkkitehti Carl Axel Setterberg teki piirrustukset rakennuksen muokkaamista varten. Ensin rakennettiin erillinen kirkontorni. Hovioikeudentalon ulkoasuun ei tehty muutoksia, mutta sisätiloissa kaadettiin väliseiniä ja kattoon tehtiin holvikaaret. Rakennus vihittiin käyttöön kirkkona vuonna 1863.
+358 44 595 9278
https://www.mustasaarensuomalainenseurakunta.fi/kirkko-ja-tilat/mustasaaren-kirkko
-
Myrbergsgårdenissa kävijä pääsee tutustumaan entisajan talonpoikaiselämään ja myös maakunnan hienoimpiin puku- ja tekstiilikokoelmiin. Yhdessä piharakennuksessa on näytteillä ainutlaatuinen kokoelma kauniisti maalattuja kirkkorekiä, joilla talonväki matkasi jumalanpalvelukseen sunnuntaisin.
Vöyrin Myrbergsgården museoalue käsittää nykyisin n. 17 rakennusta, jotka on siirretty alueelle Vöyrin eri kylistä. Maalaistalon lisäksi täällä on mm. toimintakuntoinen paja sekä tuulimylly. Museoon kuuluu myös lainajyvämakasiini vuodelta 1753, joka kuuluu kolmen ensimmäisten joukkoon Pohjanmaalla.
Museon tekstiilikokoelma kuuluu maakunnan hienoimpiin ja se sisältää n. 6000 erilaista tekstiiliä.
+358 50 468 5542,+358 50 5721827
http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/53-myrbergsgarden
-
Mårtesin talo rakennettiin 1844 ja toimii nyt kotiseutumuseona. Täällä on näytteillä kylän vanhimpia Björkö-kaappeja, kylän ensimmäinen radio, vanhoja tekstiilejä sekä myös nykyaikaisempaa esineistöä, joka kertoo, miten talo on kehittynyt omistajiensa mukana halki vuosisatojen.
Tilaan kuuluu myös Moottorimuseo, Sotilaan tupa, karstaamo, kehräämö ja ruoka-aitta sekä Suojeluskunnasta, koulusta ja 1800-luvun vaatteista kertova näyttelymme. Väki on vaeltanut tähän taloon jo vuosikymmeniä vieraillakseen sen aiemman omistajan Emil Doktarin luona, joka oli tunnettu nikamanniksauttaja ja kylän monipuolinen puuhamies. Myös sinä olet tervetullut kuulemaan björköläisten elintavoista sekä niistä jännittävistä elämänkohtaloista, jotka tähän taloon liittyvät.
Moottorimuseosta löytyy jokaiselle moottoreista kiinnostuneelle jotakin. Vanhimmat esineet ovat 1920-luvun loppupuolelta, uusimmat puolestaan 1980-luvulta. Mårtesin moottorimuseo sai alkunsa 1990, kun muutamat kylän miehistä perustivat kerhon, joka kunnosti vanhoja moottoreita ja moottoripyöriä. Nykyisin museossa on lähemmäs 170 esinettä koko saariston alueelta. Suurin osa on kunnostamattomia näyttelyesineitä, mutta osa on toimintakuntoisia edelleenkin.
Museot avoinna kesäisin.
+358 44 324 5730
martesgardsmuseum@gmail.com
-
Valkoiseksi rapattu kivikirkon vanhin osa on rakennettu 1435. Kirkko on rakennettu uudelleen moneen kertaan, ja muun muassa vuonna 1555 piispa Mikael Agricola vihki kirkon uudelleen käyttöön. 1650-luvulla kirkkoa laajennettiin itäänpäin.
+358407117692
narpes.pastorskansli@evl.fi
-
Närpiössä ensi kertaa käyvät hämmästyvät suuresti ajaessaan ohi kirkon kaupungin ydinkeskustan jälkeen. Siellä on rivi rivissä pieniä, punaisia, ikkunattomia rakennuksia, yhteensä n. 150. Kyseessä ovat ainutlaatuiset kirkkotallit. Niitä käytettiin entisaikaan hevostalleina kirkon jumalanpalveluksen ajan. Tallit rakennettiin hevosia varten ja pitkien ulkonevien kattojen oli tarkoitus suojata rekiä ja kärryjä.
Vanhimmat säilyneet kirkkotallit ovat 1700-luvun lopulta, mutta joitakin talleja rakennettiin vielä 1900-luvun alussa. Talleja on ollut enimmillään lähes 400. Kirkkotallialueella voi kierrellä vapaasti, mutta jos haluaa tietää enemmän, paikalle voi varata oppaan.
-
Oravaisten nykyinen kirkko rakennettiin 1796-97. Kirkon piirrustukset perustuvat kuuluisan uusikaarlepyyläisen kirkonrakentaja Jacob Rijfin aloitteesta. Kirkko on viimeksi remontoitu 1961-62 ja sisätilojen maalaus uudistettiin 1992. B.A Thulénin valmistamat urut otettiin käyttöön syyskuussa 1879.
+358 44 344 5000
-
Oravaisten taistelutantereella Suomen kohtalo sinetöitiin syyskuussa 1808. Tänään voit tutustua historiallisiin tapahtumiin erilaisella tavalla. Olemme elävöittäneet historiaamme.
Täällä voit nähdä Pohjanmaan rykmentin sotaharjoituksia aikaansa vastaavissa puvuissa. Voit osallistua tapahtumiin ympäri vuoden tai käväise alueella. Koska vain voit katsella muistopatsasta, Lotta Svärdin kiveä ja tutustua kylttien teksteihin.
Taistelutantereen vieressä on museo ja Ädelbragdin ravintola. Molemmat ovat avoinna sopimuksesta. Ravintola järjestää myös teema-illallisia. Kesällä museo ja kesäkahvila ovat avoinna heinäkuussa. Oravaisissa Suomen kohtalo ratkaistiin.
Tule käymään jo tänään!
-
Orisbergin kirkko
Arkkitehti Carl Ludvig Engelin suunnittelema ruukinkirkko vihittiin käyttöön 1831 ja se on yksi harvoista yksityisistä kirkoista Suomessa. Kirkkoon pääsee tutustumaan Orisbergin kesäkahvilan aukioloaikoina sekä opastetuilla kierroksilla. Kesäkirkot joka sunnuntai klo 13.00 toukokuun lopusta elokuun loppuun.
+358 40 511 9599
orisberg@sana.fi
https://kansanraamattuseura.fi/lomakeskukset/kesakeskukset/orisberg/
-
Kirkko rakennettiin vuonna 1862 ja se vihittiin käyttöön 21.9.1866. Kirkon malli edustaa bysanttilaista gotiikkaa, ristikirkkona.
vaasa@ort.fi
-
Jugendtyylinen A.W. Stenfors suunnittelema Palosaaren kirkko on rakennettu v. 1910. Kirkon sisätilat on peruskorjattu v. 1988 ja julkisivut v. 2001. Kirkkosalissa ja urkulehterillä on istumapaikat 400 hengelle.
+358 44 480 8403
-
Karttasovellukseen on kerätty Laihian patsaita, muistomerkkejä ja muita julkisia taideteoksia. Kuvat ja tekstit koonnut Pohjanmaan museo.
https://geoinfo.vaasa.fi/sovellukset/PohjanmaanPatsaat/?page=Laihia
-
Vaasan muistomerkit ja patsaat karttasovellus tarjoaa käyttäjälle lisätietoa muistomerkeistä ja valmiiden reittien avulla käyttäjä voi tutustua eri kaupunginosissa sijaitseviin kohteisiin. Sovellus on toteutettu yhteistyössä kantakaupungin asukasyhdistyksen varapuheenjohtajan Aimo Nybergin kanssa, jonka blogi-teksteihin sovelluksen tiedot perustuvat.
Sovelluksessa on yhteensä noin 150 patsasta ja muistomerkkiä, sekä seitsemän valmiiksi suunniteltua reittiä, joiden avulla voi tutustua eri kaupunginosien kohteisiin.
https://geoinfo.vaasa.fi/sovellukset/PohjanmaanPatsaat/?page=Vaasa
-
Perttilän silta on vanhin liikenteelle avoin teräksinen riippusilta Suomessa. Se tehtiin norjalaisen mallin mukaan vuosina 1909-1910. Puukantisen sillan koko pituus on 86 metriä. Napuen riippusilta ylittää Kyrönjoen Perttilänkosken kohdalta. Riippusilta sijaitsee lähellä Napuen muistomerkkiä ja on edelleen käytössä.
https://isokyro.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/matkailija/historia-ja-kulttuuri/perttilan-riippusilta/
-
Ristikirkon muotoinen puukirkko, joka on rakennettu vuonna 1805. Rakennusmestarina toimi Nathanael Rönnblad. Petolahden kellotapulia alettiin rakentaa 1832 ja rakennusmestarina toimi Henrik (Heikki) Kuorikoski Kaustisilta.
+358 50 462 9575
malax.forsamling@evl.fi