Kohteet ja nähtävyydet
Hae kiinnostavia kohteita tyypin tai/ja paikkakunnan valinnalla tai käytä hakusanaa ja paina lopuksi “Näytä hakutulokset”.
114 Hakutulosta, sivu 3/6
Tyhjennä rajaukset-
Kirkko on rakennettu vuosina 1691 – 93 ja rakennusmestarina toimi koivulahtelainen talonpoika Hans Larsson Qweflander. Pääasiallinen salvostyö lienee tehty vuonna 1692. Kirkko vihittiin neljäntenä joulupäivänä samana vuonna. Koivulahden kirkko kahdeksansivuisine runkohuoneineen on taidehistoriallisesti erikoinen kirkkotyyppi ja tämän rakennustyypin vanhin edustaja Suomessa. Kun kirkko vuosina 1794 – 95 laajennuksen yhteydessä muutettiin ristikirkoksi se menetti lähes täysin vanhan asunsa.
+358 6 346 2300
kvevlax.forsamling@evl.fi
-
Korsnäsin nykyinen kirkko on rakennettu vuonna 1831 ja edustaa tyyliltään uusklassismia. Valoisassa ja tilavassa kirkossa on harmoniset mittasuhteet. Kirkon alttarin paikka poikkeaa tavallisesta, sillä se on sijoitettu melkein keskelle kirkkoa.
+358 44 410 1800
-
Korsnäsin Kotiseutumuseoon kuuluu talonpoikaistalo (Vanhan Pappilan entinen renkitupa), luhtirakennus, toimiva sepän paja, aitta, tuulimylly ja kolme kirkkotalia (hevosia varten kirkkojen pihoilla) sekä viljalainamakasiini kylätien toisella puolella.
Museomme näyttelyissä voit kurkistaa entisaikojen korsnäslaiseen elämään.
Erityiskohteitamme ovat Korsnäsin villapaita -näyttely ja Hylkeenpyyntinäyttely Talonpoikaistalossa. Esillä on myös erillisiä pysyviä ja vaihtuvia näyttelyitä.
Näyttelytiloja ovat: Talonpoikaistalo, Luhtirakennus, Paja, Viljalainamakasiini.+358 50 351 9488
christina.mannfolk@netikka.fi
-
1830-luvulta peräisin oleva pappila on säilynyt sellaisena kuin se oli 1900-luvun alussa. Tyylikkäät huoneet on sisustettu ajalle ja pappiloille tyypillisin huonekaluin, ja puutarha luo puistomaista tunnelmaa.
http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/77-korsnasin-pappilamuseo
-
Lahjakauppa, jossa myydään paikallisia käsitöitä, taidekeramiikkaa, villa- ja silkkituotteita, hopea- ja lasituotteita, maalauksia, neuleita, puutöitä ja luonnonkosmetiikkaa.
bjorkokvarkenshop@gmail.com
-
Tule käymään vanhan meijerin tiloihin rakennetulla tislaamolla Isossakyrössä.
Varaa paikka tislaamokierrokselle ja tastingiin tai lähde nauttimaan vain cocktaileista. Tervetuloa Kyrön kotiin uusien kokemusten ja elämysten äärelle.
Tislaamokierros – Lähde kierrokselle tislaamoon ja kuule Kyrön mieleenpainuva tarina.
Tasting – Maistele neljä eri ruistuotetta ja kuule tarinoita tuotekehityksen takaa.
Kyrön Keittiö – Elämyksiä etsimässä? Tule tarinoiden ja paikallisten makujen äärelle Isoonkyröön.Tarkista aukioloajat yrityksen nettisivulta.
Voit myös vierailla virtuaalisesti.
visit@kyrodistillery.com
-
Käsityön talo Loftetissa toimii Österbottens hantverk ry, Taito Shop Loftet sekä Ravintola Loftet. Österbottens Hantverk ry:n tehtävä on edistää käsityötä kulttuurina ja elinkeinona Pohjanmaan maakunnan alueella. Tämä näkyy muun muassa noin kuukauden välein vaihtelevissa näyttelyissä missä käsitöitä, taidetta ja muotoilua esitellään. Alakerran kaunis vanha sali toimii näyttelytilana, missä ravintolan vieraat voivat nauttia hyvästä ruoasta ja samalla ihailla näyttelyä.
Loftetin talo on yksi uuden Vaasan vanhimpia rakennuksia. Talo on asemakaava-arkkitehti Carl Axel Setterbergin piirtämä ja valmistui 1860-luvulla kaupungin keskeisimmälle paikalle.
+358 6 318 5300
info@loftet.fi
-
Köttdisken on liha- ja kalakauppa, joka keskittyy lähellä tuotettuun ruokaan, laatuun ja hyvään palveluun. Me Köttdiskenillä olemme intohimoisen kiinnostuneita ruuasta. Toivottavasti pidät valikoimastamme!
+358 50 572 7115
info@kottdisken.fi
-
Laihian kolmannen kirkon piirrustukset hyväksyttiin Tukholman yli-intendentin virastossa v. 1797 ja sen rakennutti vaasalaisen raatimies Herman Höckert v. 1803-05. Tyylillisesti se on varhaista uusklassismia.
+358 6 477 7700
-
Kotiseutumuseona toimii vuonna 1827 rakennettu ja alkuperäisellä paikallaan sijaitseva Rapilan talo. Talo edustaa kustavilais-empiretyylistä rakennuskulttuuria. Museossa on nähtävillä noin 5000 esinettä ja 16 rakennusta päätalosta puuliiteriin. Vanhin rakennus on vuodelta 1731. Museossa on kesäisin vaihtuvia näyttelyitä. Vuonna 2018 vaihtuvana näyttelynä Oi niitä aikoja! jossa on esillä 60- ja 70-lukujen esineistöä, vaatteita ym. Museon kahvilassa on kokoelma Arabian vanhoja kahvikuppeja ja astioita eri vuosikymmeniltä. Museon tallissa, joka toimii näyttelytilana, voi tutustua Suomenhevonen-näyttelyyn.
Samassa pihapiirissä Kotiseutumuseon kanssa sijaitsee perinteinen mäkitupa, jossa toimii Nuukuurenmuseo. Nuukuuteen voi tutustua hauskojen nuukuusesineiden ja loppuunkäytettyjen käyttöesineiden myötä. Nuukuurenmuseo avattiin vuonna 1992 vanhaan laihialaiseen mäkitupaan. Siellä voi nuukuusesineiden lisäksi tutustua todelliseen köyhän mäkitupalaisen historiaan, eli siihen, miten elettiin ennen, kun kaikessa piti säästää.
+358 40 501 8521
-
Leväluhdan uhrilähde on kansainvälisesti kiinnostava rautakauden ajan suokalmisto, josta on löydetty yli sadan ihmisen luita. Tutkimusten mukaan luut ovat ajalta 300-700 jKr.. Nykyisin Levänluhta on vehreä saareke keskellä tasaista pohjalaista peltoa. Noin 500 neliömetrin alue on rajattu punaisella aidalla, ja pieni metsikkö kätkee kaksi lähdettä. Alun perin siinä oli lampi – vaikka vanhoissa kirjoituksissa puhutaan järjestään suosta
https://isokyro.fi/hyvinvointipalvelut/kulttuuri/kultturikohteet/levaluhdan-vesikalmisto/
-
Terranova on Pohjanmaan museon luonnontieteellinen perusnäyttely. Sana ”Terranova” on latinaa ja tarkoittaa uutta maata, jota Merenkurkussa syntyy 9 mm:n vuosittaisen maankohoamisen seurauksena.
Terranovassa esitellään Merenkurkun ja Vaasan seudun luontoa jääkaudesta aina nykypäivään saakka. Vierailija voi ihmetellä maankohoamisen ilmiötä ja sen seurauksia, tutustua Merenkurkun kauniiseen saaristoon ja sen eläimiin kaikin aistein; taputtaa norppaa tai koskettaa miljardien vuosien ikäistä kiveä, sukeltaa pinnan alle virtuaalisessa akvaariossa ja katsoa luontoelokuvia auditoriossa.
Terranovalla on myös kunnia esitellä ainutlaatuista luonnonperintökohdetta: Merenkurkun saaristo kirjattiin 2006 Suomen toistaiseksi ainoana luontokohteena Unescon maailmanperintöluetteloon. Se muodostaa yhteisen luonnonperintökohteen Ruotsin Korkean rannikon kanssa. Alue sai maailmanperintöarvon siksi, että täällä jääkauden jälkeinen maankohoamien ilmenee parhaiten koko maailmassa. Lisää tietoa Korkean rannikon ja Merenkurkun maailmanperintöalueesta löydät täältä: www.merenkurkku.fi ja www.naturumhogakusten.se.
+358 6 325 3800
museoinfo@vaasa.fi
-
Seurakunnan kolmas kirkko rakennettiin H. Kuorikosken johtamana C. Bassin piirrustusten mukaan vuosina 1828-29. Kellotapuli on kuuluisan arkkitehti C. L. Engelin luomus ja se rakennettiin 1832. Tapulin eteläpuolen seinässä olevan ”vaivaisukon” on tehnyt Torsten Lundmark vuonna 1990.
+358 6 365 1048
https://www.vaasa.fi/wp-admin/admin.php?page=mlang_strings&lang=all
-
Makers’ Gallery on vuonna 2020 Vaasaan perustettu nykytaiteen galleria. Ensimmäisen näyttelymme avasimme 1.9. 2020. Esittelemme galleriassa sekä kotimaista että kansainvälistä kuvataidetta. Etsimme koko ajan uusia taiteilijoita Pohjanmaan alueelta ja koko Suomesta. Teemme yhteistyötä Lapuan Vanhan Paukun taiteilijaresidenssin kanssa, ja lisäksi järjestämme vuosittain jonkin tunnetun kulttuurialan vaikuttajan kuratoiman näyttelyn.
Järjestämme gallerialla myös muuta toimintaa kuten croquispiirustusiltoja ja muita kulttuuritapahtumia. Galleriatila on vuokrattavissa tilaisuuksia varten.
+358 6 723 4298
galleria@makersgallery.fi
-
Maksamaan kirkonkylällä sijaitseva Maksamaan kirkko rakennettiin 1825 ja kellotapuli on osa vanhaa, 1700-luvulta peräisin olevaa kirkkoa, joka sijaitsi paikalla aiemmin.
+358 6 345 0023
-
Ainutlaatuinen Merenkurkun saaristo on Suomen ainoa luonnonperintökohde kansainvälisellä Unescon maailmanperintölistalla. Yhdessä Ruotsin Korkearannikon kanssa matala Merenkurkun saaristo muodostaa parhaan paikan maailmassa kokea ja ymmärtää viimeisen jääkauden aiheuttamaa maankohoamista.
+358 50 346 6200
info@kvarken.fi
-
Merenkurkun saariston helmet
Yksi Merenkurkun saariston erikoisuuksista on ehdottomasti De Geer -muodostelmat, jotka näkyvät selkeinä raitoina maisemassa. Näet nämä muodostelmat parhaiten Svedjehamnin näkötornista tai tornilta alkavan luontopolun varrella. Saaristoon kivikkoihin ja karikkoihin voit tutustua esimerkiksi veneretkellä ulkosaariin. Merenkurkun luonnon erikoisuus näkyy myös matalavetisissä fladoissa. Näissä Merenkurkun laguuneissa voit seikkailla kanootin kera esimerkiksi Molpessa.
Onko sinun vaikea valita, mitä Merenkurkun upeita kohteista lähtisit katsomaan? Tässä sinulle maistiaisia saariston helmistä.
-
Merenkurkun venemuseo on Pohjoismaiden suurimpia venemuseoita, jossa
on 96 eri (puu)venettä (1850-1993) 15 rakennuksessa.
Veneet ovat peräisin Pohjanmaan maakunnasta, lähinnä Vaasan seuduilta. Myös kalastusta ja metsästystä valaisevia esineitä on näytteillä. Kalastajamökki. Pysyviä ja tilapäisiä näyttelyjä. Myös Sakari Topeliuksen julla, “Gröngölingen”, on esillä.
Museo sijaitsee Åminnen kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa ympäristössä Maalahdessa.+358 6 365 1933
goran.stromfors@pp.inet.fi
-
Gustav III perusti Vaasan hovioikeuden vuonna 1776 ja Carl Fredrik Adelcrantz teki piirrustukset rakennusta varten. Rakennustyöt saatiin valmiiksi nopeasti ja rakennus vihittiin käyttöön vuonna 1786. Rakennus on yksi kustaviaanisen ajan kauneimpia. Vaasan palon (vuonna 1852) jälkeen Venäjän keisari lahjoitti rakennuksen seurakunnalle, jotta siitä voitaisiin tehdä kirkko. Lääninarkkitehti Carl Axel Setterberg teki piirrustukset rakennuksen muokkaamista varten. Ensin rakennettiin erillinen kirkontorni. Hovioikeudentalon ulkoasuun ei tehty muutoksia, mutta sisätiloissa kaadettiin väliseiniä ja kattoon tehtiin holvikaaret. Rakennus vihittiin käyttöön kirkkona vuonna 1863.
+358 6 356 0500
https://www.mustasaarensuomalainenseurakunta.fi/kirkko-ja-tilat/mustasaaren-kirkko
-
Myrbergsgårdenissa kävijä pääsee tutustumaan entisajan talonpoikaiselämään ja myös maakunnan hienoimpiin puku- ja tekstiilikokoelmiin. Yhdessä piharakennuksessa on näytteillä ainutlaatuinen kokoelma kauniisti maalattuja kirkkorekiä, joilla talonväki matkasi jumalanpalvelukseen sunnuntaisin.
Vöyrin Myrbergsgården museoalue käsittää nykyisin n. 17 rakennusta, jotka on siirretty alueelle Vöyrin eri kylistä. Maalaistalon lisäksi täällä on mm. toimintakuntoinen paja sekä tuulimylly. Museoon kuuluu myös lainajyvämakasiini vuodelta 1753, joka kuuluu kolmen ensimmäisten joukkoon Pohjanmaalla.
Museon tekstiilikokoelma kuuluu maakunnan hienoimpiin ja se sisältää n. 6000 erilaista tekstiiliä.
+358 50 468 5542,+358 50 5721827
http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/53-myrbergsgarden