Kohteet ja nähtävyydet
Hae kiinnostavia kohteita tyypin tai/ja paikkakunnan valinnalla tai käytä hakusanaa ja paina lopuksi “Näytä hakutulokset”.
47 Hakutulosta, sivu 2/3
Tyhjennä rajaukset-
Terranova on Pohjanmaan museon luonnontieteellinen perusnäyttely. Sana ”Terranova” on latinaa ja tarkoittaa uutta maata, jota Merenkurkussa syntyy 9 mm:n vuosittaisen maankohoamisen seurauksena.
Terranovassa esitellään Merenkurkun ja Vaasan seudun luontoa jääkaudesta aina nykypäivään saakka. Vierailija voi ihmetellä maankohoamisen ilmiötä ja sen seurauksia, tutustua Merenkurkun kauniiseen saaristoon ja sen eläimiin kaikin aistein.
Terranovalla on myös kunnia esitellä ainutlaatuista luonnonperintökohdetta: Merenkurkun saaristo kirjattiin 2006 Suomen toistaiseksi ainoana luontokohteena Unescon maailmanperintöluetteloon. Se muodostaa yhteisen luonnonperintökohteen Ruotsin Korkean rannikon kanssa. Alue sai maailmanperintöarvon siksi, että täällä jääkauden jälkeinen maankohoamien ilmenee parhaiten koko maailmassa. Lisää tietoa Korkean rannikon ja Merenkurkun maailmanperintöalueesta löydät täältä: www.merenkurkku.fi ja www.naturumhogakusten.se.
+358 40 865 1933
museoinfo@vaasa.fi
-
Tervetuloa Maailmanperintöporttiin – Merenkurkun saariston maailmanperintöalueen vierailukeskukseen!
Maailmanperintöportilla tutustut Merenkurkun saariston maailmanperintöön, joka on maailman paras paikka kokea viimeisimmän jääkauden jälkeinen maankohoaminen! Listassa on vierailukeskuksemme tiivistettynä.
- Infoaulassa saat yleiskatsauksen maailmanperinnöstämme tekstien, videoiden, animaatioiden ja esitteiden avulla ympäri vuoden ja veloituksetta.
- Avoin galleria Arte Mare esittelee paikallisten taiteilijoiden töitä ympäri vuoden ja veloituksetta.
- Päänäyttely Weichsel kertoo maailmanperinnön tarinaa eri aistein pientä pääsymaksua vastaan.
- Puoti on auki kesäisin ja myy maailmanperintötuotteita ja tuliaisia.
- Pakopeli Merenkurkun merihirviö on varattavissa verkossa ympäri vuoden.
- Opastukset ja esitykset ovat varattavissa asiakaspalvelustamme ympäri vuoden.
Suomen pisin silta, Raippaluodon silta, kohoaa vierailukeskuksen vieressä. Se on oiva kohde virkistävälle kävelylle ja maisemien ihailulle.
Tarkemmat tiedot aukioloajoista, palveluista ja hinnastoista löydät maailmanperintöportin kotisivulta.
Jos nälkä yllättää, voit ruokailla ja kahvitella ravintola Bernyssä, joka toimii samassa rakennuksessa ympäri vuoden. Löydät Bernyn kotisivut ja aukioloajat täältä.
+358 50 3466 200
info@kvarken.fi
-
Makers’ Gallery on vuonna 2020 Vaasaan perustettu nykytaiteen galleria. Ensimmäisen näyttelymme avasimme 1.9. 2020. Esittelemme galleriassa sekä kotimaista että kansainvälistä kuvataidetta. Etsimme koko ajan uusia taiteilijoita Pohjanmaan alueelta ja koko Suomesta. Teemme yhteistyötä Lapuan Vanhan Paukun taiteilijaresidenssin kanssa, ja lisäksi järjestämme vuosittain jonkin tunnetun kulttuurialan vaikuttajan kuratoiman näyttelyn.
Järjestämme gallerialla myös muuta toimintaa kuten croquispiirustusiltoja ja muita kulttuuritapahtumia. Galleriatila on vuokrattavissa tilaisuuksia varten.
+358 6 723 4298
galleria@makersgallery.fi
-
Merenkurkun venemuseo on Pohjoismaiden suurimpia venemuseoita, jossa
on 96 eri (puu)venettä (1850-1993) 15 rakennuksessa.
Veneet ovat peräisin Pohjanmaan maakunnasta, lähinnä Vaasan seuduilta. Myös kalastusta ja metsästystä valaisevia esineitä on näytteillä. Kalastajamökki. Pysyviä ja tilapäisiä näyttelyjä. Myös Sakari Topeliuksen julla, “Gröngölingen”, on esillä.
Museo sijaitsee Åminnen kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa ympäristössä Maalahdessa.+358 6 365 1933
https://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/75-merenkurkun-venemuseo
-
Myrbergsgårdenissa kävijä pääsee tutustumaan entisajan talonpoikaiselämään ja myös maakunnan hienoimpiin puku- ja tekstiilikokoelmiin. Yhdessä piharakennuksessa on näytteillä ainutlaatuinen kokoelma kauniisti maalattuja kirkkorekiä, joilla talonväki matkasi jumalanpalvelukseen sunnuntaisin.
Vöyrin Myrbergsgården museoalue käsittää nykyisin n. 17 rakennusta, jotka on siirretty alueelle Vöyrin eri kylistä. Maalaistalon lisäksi täällä on mm. toimintakuntoinen paja sekä tuulimylly. Museoon kuuluu myös lainajyvämakasiini vuodelta 1753, joka kuuluu kolmen ensimmäisten joukkoon Pohjanmaalla.
Museon tekstiilikokoelma kuuluu maakunnan hienoimpiin ja se sisältää n. 6000 erilaista tekstiiliä.
+358 50 468 5542,+358 50 5721827
http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/53-myrbergsgarden
-
Mårtesin talo rakennettiin 1844 ja toimii nyt kotiseutumuseona. Täällä on näytteillä kylän vanhimpia Björkö-kaappeja, kylän ensimmäinen radio, vanhoja tekstiilejä sekä myös nykyaikaisempaa esineistöä, joka kertoo, miten talo on kehittynyt omistajiensa mukana halki vuosisatojen.
Tilaan kuuluu myös Moottorimuseo, Sotilaan tupa, karstaamo, kehräämö ja ruoka-aitta sekä Suojeluskunnasta, koulusta ja 1800-luvun vaatteista kertova näyttelymme. Väki on vaeltanut tähän taloon jo vuosikymmeniä vieraillakseen sen aiemman omistajan Emil Doktarin luona, joka oli tunnettu nikamanniksauttaja ja kylän monipuolinen puuhamies. Myös sinä olet tervetullut kuulemaan björköläisten elintavoista sekä niistä jännittävistä elämänkohtaloista, jotka tähän taloon liittyvät.
Moottorimuseosta löytyy jokaiselle moottoreista kiinnostuneelle jotakin. Vanhimmat esineet ovat 1920-luvun loppupuolelta, uusimmat puolestaan 1980-luvulta. Mårtesin moottorimuseo sai alkunsa 1990, kun muutamat kylän miehistä perustivat kerhon, joka kunnosti vanhoja moottoreita ja moottoripyöriä. Nykyisin museossa on lähemmäs 170 esinettä koko saariston alueelta. Suurin osa on kunnostamattomia näyttelyesineitä, mutta osa on toimintakuntoisia edelleenkin.
Museot avoinna kesäisin.
+358 44 324 5730
martesgardsmuseum@gmail.com
-
Oravaisten taistelutantereella Suomen kohtalo sinetöitiin syyskuussa 1808. Tänään voit tutustua historiallisiin tapahtumiin erilaisella tavalla. Olemme elävöittäneet historiaamme.
Täällä voit nähdä Pohjanmaan rykmentin sotaharjoituksia aikaansa vastaavissa puvuissa. Voit osallistua tapahtumiin ympäri vuoden tai käväise alueella. Koska vain voit katsella muistopatsasta, Lotta Svärdin kiveä ja tutustua kylttien teksteihin.
Taistelutantereen vieressä on museo ja Ädelbragdin ravintola. Molemmat ovat avoinna sopimuksesta. Ravintola järjestää myös teema-illallisia. Kesällä museo ja kesäkahvila ovat avoinna heinäkuussa. Oravaisissa Suomen kohtalo ratkaistiin.
Tule käymään jo tänään!
-
Kotiseutumuseo sijaitsee kirkon mäellä, seurakuntakeskusta vastapäätä. Museo on tärkeä osa niitä perinteisiä rakennuksia, jotka kotiseutuyhdistys omistaa kirkon mäellä. Museon alempi kerros on sisustettu kuten vanhanajan talonpoikaistupa porstuoineen, porstuakammareineen, saleineen ja kammareineen. Ylemmässä kerroksessa on kokoelma erilaisia esineitä.
petalaxhembygd@gmail.com
-
Taitavissa käsissä pelti taipuu ihmeisiin! Sukella sisään pläkkyreiden perinteeseen Pläkkyrimuseossa
Vähänkyrön pläkkyriperinne ulottuu pitkälle historiaan ja tunnetaan laajalti Pohjanmaalla. Vanhat käsityöläisperinteet heräävät eloon Pläkkyrimuseossa. Kävijä pääsee näkemään, miten ja millaisilla työkaluilla peltiesineitä tehdään. Jos on onnea matkassa, voi myös nähdä aidon pläkkyrin työssään.
Vähänkyrön pläkkyriperinne ulottuu aina 1700-luvulle asti. Peltisepäntaito saapui Suomeen Saksasta 1700-luvun alussa pian sen jälkeen kun Englannissa oli löydetty suuria tinakaivoksia. Vähänkyrön pitäjässä oli 35 pläkkyriä 1890-luvulla, ja muutamaa vuosikymmentä myöhemmin heitä oli jo 100. Suurin osa oli mäkitupalaisia tai maataloustöihin kyllästyneitä renkejä. Vielä 1950-luvulla Tervajoen asemalta lähti vähintään yksi täyteen lastattu junavaunullinen pläkkyreiden tuotteita viikossa.
+358 6 325 8400
yhteispalveluvahakyro@vaasa.fi
http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/68-plakkyrimuseo
-
Raippaluodon kotiseutumuseo sijaitsee Aleksanterinkadun varrella keskellä kylää. Museon kokoelmat kattavat kaiken entisajan saaristolaiskylän omavaraistalouteen kuuluneet alueet.
Raippaluodon kotiseutumuseo kuvaa tyypillistä saaristolaistilaa. Kokoelmissa on sekä käyttöesineitä ja huonekaluja 1700–1800-luvuilta että käsinommeltuja vaatteita nuorille ja vanhoille.replotmuseiforening@gmail.com
http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/56-raippaluodon-kotiseutumuseo
-
Rekipellon Fädernegårdenilla vierailija saa käsityksen 1800-luvun lopun maalaiselämästä. Tuvan ajalle uskollinen sisustus tarjoaa puitteet tutkiskella paikallishistoriallisia esineitä. Myös tyttöjen aitta värikkäine tekstiileineen on todella vierailun arvoinen kohde. Museon läheisyydessä sijaitsee Vänrikki Stoolin tarinoihin liittyvä Munterin sotilastorppa.
Fädernegården on tyypillinen pohjalainen paritupa, rakennettu vuonna 1852. Talo siirrettiin alueelle 1950-luvulla ja museoalue on rakennettu maalaistalon pihapiirin kaltaiseksi luhteineen ja aittoineen. Museon kaikki rakennukset ovat Rekipellosta, paitsi Korsnäsistä tuotu tuulimylly.
http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/29-rekipellon-fadernegarden
-
Operaatio Stella Polaris oli toisen maailmansodan aikainen salainen operaatio, jonka tarkoituksena oli siirtää arkaluonteista tiedustelumateriaalia Suomesta Ruotsiin, jotta se ei jäisi Neuvostoliiton käsiin. Operaation tukikohta oli Närpiössä pienessä Nämpnäsin kalastajakylässä, josta arkisto laivattiin Ruotsin satamiin. Tämän muistoksi on pystytetty kivimuistomerkki Nämpnäsin Österfjärdsvägenille.
Närpiön Öjskogsparkenissa on Stella Polaris -museo, joka on rakennettu tiedusteluoperaation ympärille ja tarjoaa taustan sekä kertoo tarinan Stella Polaris -operaatiosta. Museo on osittain interaktiivinen ja siellä esitellään myös useita ainutlaatuisia aikakauden radioita.
+358 45 231 5282
narpeshembygd@gmail.com
http://narpes.hembygd.webbhuset.fi/sv/besok_oss/stella_polaris/
-
Stundars on suuri ulkomuseo Sulvan kylässä, n. 15 kilometriä Vaasasta etelään. Museo näyttää millaista ruotsinkielisen Pohjanmaan maaseudulla on ollut aikakaudella 1870–1920, Oravaisten ja Pirttikylän välillä. Museo keskittyy talonpoikaiskulttuuriin, käsityöläisiin, sekä kansakunnan köyhempiin.
Tule katsomaan, missä pohjalaiset esi-isät nukkuivat, mitä söivät ja mille nauroivat – kuinkahan he mahtuivat lyhyisiin kerrossänkyihin? Pesemme ehkä pyykkiä vanhaan tapaan, kun olet vierailulla, tai ehkä olemme keittäneet pannukahvia pyykkitulen yllä ja saat maistaa sitä? Tai ehkä haluat vain kuljeskella ympäriinsä rauhallisessa museokylässä ja melkein, melkein kuulla harmaiden seinien kuiskaavan? Museoalueella sijaitsee noin 70 rakennusta, mm maalaiskauppa, koulu, talonpoikaistalo ja käsityöläistupia.
Kesäsesonki: Aukioloaikoina ovet museotupiin, näyttelyihin sekä leikkitiloihin ovat avoinna. Silloin paikalla on asiantuntevaa henkilökuntaa, joka voi kertoa ja näyttää millaista elämä oli Pohjanmaan maaseudulla yli sata vuotta sitten. On paljon jännittävää mitä voi kokea Stundarsissa! Kesäsesongin jokaisena päivänä järjestetään eri toimintaa ja opastettuja kierroksia museokylässä. Näihin osallistuminen kuuluu hintaan.
Nauti historiallisesta miljööstä ympäri vuoden: Olet tervetullut tutkiskelemaan museokylää vuoden ympäri. Stundarsin museoalue tarjoaa oivan kävelyreitin historiallisessa ympäristössä, maatilojen, kyläkoulujen ja mäkitupien lomassa. Stundarsinpolun kautta pääsee myös helposti Söderfjärdenin vaellusreitille, missä voi tutustua meteorikraatteriin ja kiivetä lintutorniin. Lisäksi Stundarsin kävelyreitti on osa Pyhän Olavin vaellusreittiä Pohjanmaalla. Tervetuloa nauttimaan kävelystä koiraystävällisessä Stundarsissa.
Museo torstait: Museossa järjestetään torstaisin syksyllä, talvella ja keväällä opastuksia ja muuta ohjelmaa klo 12-15, ilmoituksen mukaan. Lähempiä tietoja ohjelmasta löydät kalenteristamme Facebook-sivultamme ja instagram-tililtä. Museotorstaisin vapaa sisäänpääsy.
Päiväkoti- ja kouluryhmille: Keväisin, syksyisin ja joulun aikaan Stundarsissa käy tuhansittain päiväkotilapsia ja koululaisia. Museokylässä voimme järjestää ohjelmaa ryhmän omien tarpeiden mukaan, kiinnostuksen kohteen ja opetussuunnitelman mukaan.Voimme tarjota runsaasti opettavaisia, museopedagogisia aktiviteetteja parhaan kokemuksen saavuttamiseksi lapsille ja nuorille.
Ryhmille: Stundars on myös suosittu ja inspiroiva miljöö kokousten, työpaikan tyky- tai tyhy-päivän, kurssien ja muiden ohjelmien järjestämiseen.Halutessanne tarjoilua, aina iltapäiväkahveista kolmen lajin illalliseen, tulee ensin ottaa yhteyttä Ravintola Hemmeriin tilan varaamiseksi ja menyn päättämiseksi. Stundars voi sitten tarjota laajan ja vähän erilaisen kattauksen ohjelmista, opastuksista, kilpailuista tai kokemuspaketin saadaksenne päivästä mielenkiintoisen ja opettavaisen.
+358 6 5709 9000
info@stundars.fi
-
Suomen ensimmäinen kirjasto perustettiin Vaasaan jo vuonna 1794. Kirjastomuseo tarjoaa monipuolisen kuvan kirjaston historiasta esineiden, kirjojen ja kuvien avulla. Historialliset kirjakokoelmat jakavat tilan museon vaihtuvien näyttelyiden kanssa.
Suomen ensimmäisen kirjaston juuret ovat Waasan Luku-kirjastossa, jonka eräät Vaasan hovioikeuden jäsenet perustivat vuonna 1794 ”omaksi huvikseen ja ajankulukseen”. Kaupungin muutkin asukaat saivat käyttää kirjastoa pientä maksua vastaan. Kirjastossa oli laaja kokoelma kirjoja ja karttoja sekä myös muotokuvia ja kuparipiirroksia. Taide-esineitä tuskin lainattiin, mutta eräänlaista artoteekkitoiminnan alkua oli kuitenkin olemassa. Luku-kirjasto toimi vuoteen 1845, kunnes Venäjän vallan sensuurimääräykset pakottivat sen sulkemaan ovensa. Museossa on nykyisin jäljellä 30 teosta alkuperäisestä Luku-kirjastosta.
Museon helmiin kuuluu ensimmäisiä suomeksi painettuja kirjoja. Ne on painettu ennen vuotta 1850 ja käsittelevät enimmäkseen uskonnollisia ja hengellisiä aiheita sekä psalmeja ja hengellisiä lauluja. Wankikokoelmasta eli ennen Vaasan paloa v. 1852 painetuista teoksista löytyy myös muita kiehtovia historiallisia kirjoja. Lisäksi museossa on näytteillä Londicer-kirjapainon kirjallisuutta. Se aloitti toimintansa vuonna 1776 ja se oli Vaasan ensimmäinen – ja Suomen toinen – kirjapaino. Niin kutsutussa myrkkykaapissa säilytetään eri aikakausina kiellettyjä kirjoja. Kaapin lasiruudut on peitelty paperilla, jotta kirjoja ei näkyisi.
-
Laihialla sijaitsevassa Suomen Nuorisoseuramuseossa on Suomen ensimmäinen yhtenäinen näyttely nuorisoseurojen historiasta. Uudistettu näyttely kertoo, miten sivistystyö, yhteisöllisyys, aktiivinen kansalaisuus ja paikallinen harrastustoiminta ovat toimineet nuorisoseuralaisten voimavarana jo lähes 140 vuotta. Uuden perusnäyttelyn erikoisuuksia ovat toiminnalliset osuudet, joissa kävijät pääsevät itse kokeilemaan erilaisia harrastusmuotoja.
http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/73-suomen-nuorisoseuramuseo
-
Malakta on itsenäinen tuotanto talo, joka keskittyy ideoiden toteuttaminen ja jossa taiteilijat voivat kerätä, luoda ja jakaa toistensa ideoita ja teokset. Malakta on paikka, joka tarjoaa tilaa taiteilijoita eri aloilla ja tuotantoyhtiö, joka käynnistää innovatiivisia hankkeita ja tuotannot.
+358 50 587 5674
-
Vaasan auto- ja moottorimuseo on Suomen suurin yksityinen automuseo. Vaasan Vetaraaniauto ry:n omistama museo on viime aikoina noussut suosituksi vierailukohteeksi, jossa kokemista riittää koko perheelle!
Museossa on näyttelyitä kolmessa kerroksessa. Autojen lisäksi esillä on menopelejä polkupyöristä moottoripyöriin, laaja kokoelma vaasalaisten moottoritehtaiden tuotteita sekä teemanäyttelyitä.
+358 44 569 2690
vvasry@gmail.com
-
Vaasa oli aikoinaan merkittävä laivanvarustus- ja merenkulkukaupunki. Vaasan merimuseossa esitellään paikallisia merenkulkuperinteitä 1800-luvun laivanrakennuksesta nykypäivän huviristeilijöihin. Erilaiset kiehtovat esineet, pienoismallit, hylkylöydöt ja valokuvat tarjoavat pilkahduksen entisaikojen merenkulkijoiden elämästä.
Vaasan merimuseo sijaitsee Palosaaren salmen rannassa. Salmi oli 150 vuoden ajan Vaasan ulkosatama ja laivanrakennuksen keskus. 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa rantaa reunustivat kauppiaiden puodit ja makasiinit, ja museo sijaitsee yhdessä näistä vanhoista suolamakasiineista. Laivanvarustaja Wolff rakennutti suolamakasiinin 1800-luvun puolivälissä ja rakennus on säilynyt hyvässä kunnossa suolan säilövän vaikutuksen ansiosta. Alueella on yhteensä neljä alkuperäistä satamamakasiinia, joista yksi on todennäköisesti 1700-luvun lopulta ja siirretty alueelle Vanhasta Vaasasta.
+358 50 382 8771, +358 50 575 9489
http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/86-vaasan-merimuseo
-
Vaasan Sotaveteraanimuseo esittelee sotahistoriaa Suomen sodasta aina jatkosodan päättymiseen saakka. Esillä on runsaasti jääkäriliikkeen, vapaussodan vaiheisiin sekä Suojeluskunta-ja Lotta Svärd järjestöihin liittyvää esineistöä. Museon kokoelmat koostuvat pääsääntöisesti aseista, kunniamerkeistä, asepuvuista sekä asevarusteista. Museossa on päänäyttelyn lisäksi vuosittain vaihtuvia erikoisnäyttelyitä.
+358 6 312 9894
-
Taidehalli ja Galleria on Vaasan Taiteilijaseuran ylläpitämä taidegalleria, joka sijaitsee Vaasan kaupungintalossa (sisäänkäynti Raastuvankadun puolelta).
Tila on kolmessa osassa. Isossa hallissa pidetään 8 viikon näyttelyitä. Pikkugalleriassa näyttelyt vaihtuvat kuukausittain. Toinen pikkutiloista on Taidelainaamo. Neljäskin tila on, sillä valokuvagalleria Ibis pyörittää toimintaansa hallin perällä.
+358 40 679 3771
info@vaasantaiteilijaseura.fi