Luonto ja aktiviteetit
Hae kiinnostavia aiheita tyypin ja paikkakunnan valinnalla tai käytä hakusanaa ja paina lopuksi “Näytä hakutulokset”.
53 Hakutulosta, sivu 1/3
Tyhjennä rajaukset-
Andkilin vaellusreitillä on kaksi reittiä: yksi reitti on 1,7 km ja toinen, pidempi reitti liki 9 km.
Opastus reitille Rekipellontieltä/Torrkullvägeniltä jatkuen Kondivorintielle asti.
Pidemmän reitin ensimmäisellä osuudella maasto on kohoavaa, kallioista ja kivistöistä. Sitten reitti jatkuu metsäisessä ja avoimessa maastossa. Reitin korkein kohta on kokonaiset 52 metriä merenpinnan yläpuolella. Reitin loppupuoliskolla paikkoja on merkitty kylteillä, joihin paikkojen nimet on kirjoitettu murteella. Paikat ovat saaneet nimensä vanhojen tarujen mukaan. Anna mielikuvituksesi laukata ja tutustu paikkojen nimien historiaan.
https://www.vora.fi/ko-kulttuuri-ja-vapaa-aika/urheilu/vaellusreitit/
-
Lähtö: Haviståkersvägen 95, Vöyri.
Pituus: Arvidin polku 1,3 km, Vernerin polku 1,5 km.
Sopii kaikille. Reiteillä voi kulkea myös lastenvaunujen kanssa. Kesäkaudella polkujen varrella on satu- ja eläinhahmoja.https://www.vora.fi/ko-kulttuuri-ja-vapaa-aika/urheilu/vaellusreitit/
-
Noin 7 km vaellusreitti vaihtelevassa maastossa. Polun varrella on kaksi taukopaikkaa, toinen Kalvträsketillä (ei tulentekomahdollisuutta) ja toinen grillikodalla noin polun puolessavälissä.
-
Björkö-Paniken vaellusreitti on yhteensä noin 13 km pitkä ja sijaitsee pääasiassa Slåttskäretin saarella aivan maailmanperintöalueen ytimessä. Reitin varrella todella koet saariston rauhan ja näet maankohoamisrannikon erikoisuudet moreeniharjanteista sulkeutuneisiin merenlahtiin. Saarella laiduntaa saaristoperinteen mukaisesti lampaita kesäisin.
Slåttskäretin saarella sijaitsevalle reitille tarvitsee venekuljetuksen salmien yli joko Paniken kylän puolelta tai Björköbyn kylän puolelta. Björköbystä kuljetuksen voi tilata joko Svedjehamnin satamasta tai Långgrundetin taukopaikalta, jonne kävellään polkua pitkin Svedjehamnista (n. 3,5 km).
Etukäteen tilattava venekuljetus salmien yli maksaa noin 150 €, joten vaellukselle kannattaa lähteä pienellä porukalla. Voit valita, kuljetko suoran reitin päästä päähän vai palaatko takaisin lähtöpisteeseesi (Björköön tai Panikeen). Katso venekuljetusta tarjoavat yritykset täältä.
Noin puolivälissä Slåttskäretin saarta on puolilaavu, kompostikäymälä ja tulentekopaikka. Tämä taukopaikka on myös suosittu kohde melojien keskuudessa. Vaellusreitti on keskivaativa, ja jotkut osuudet ovat kivisiä tai kosteita. Reitin alkuosuus (n. 3,5 km sivu) Svedjehamnin satamasta Långgrudetin taukopaikalle on kuljettavissa ilman venekuljetusta. Voit lukea lisää vaellusreitin alkuosuudesta täältä.
Katso vaellusreitin tarkempi reittikuvaus alla olevasta linkistä.
https://www.luontoon.fi/merenkurkku/reittikuvaukset#bjorkopanikeVRsaaristo
-
Kuljet Merenkurkun maailmanperintöalueen maankohoamisrannoilla, ohitat umpeen kasvavia merenlahtia ja samoilet laidunkäytössä olevien koivikoiden läpi. Reitin varrella on Björkön kylän entinen kalasatama, Bodback, joka on nykyään museoalue monine venevajoineen ja -valkamineen. Rantaniittyjä hoitaa kesällä laiduntava ylämaankarja. Reitin Svedjehamnin puoleisessa päässä on 23 metriä korkea näkötorni, Saltkaret, josta aukeaa upeat näköalat Merenkurkun maailmanperintöalueelle. Saltkaretin alatasanne on esteetön, mutta edessä olevat koivut estävät näköalaa.
Bodvattnetin kierros on noin 4 kilometriä pitkä luontopolku, joka kuljettaa sinua De Geer -moreeniharjanteiden lomassa ja vanhan Bodbackin kalasataman maisemissa. Reitin lähtö- ja paluupiste on Svedjehamnin sataman parkkipaikka Björköbyn kylässä.
https://www.luontoon.fi/merenkurkku/reittikuvaukset#sommaronLP
-
Edvininpolku on vuosien saatossa kuntopolusta syntynyt ainutlaatuinen Edvin Hevonkosken luoma pysyvä taidenäyttely.
Aiheita teoksiin on saatu romaaneista Seitsemän veljestä, Tuntematon sotilas ja Täällä Pohjantähden alla sekä runoista ja saduista. Vahvasti esillä ovat myös luonto sekä paikallisesti ja yhteiskunnallisesti merkittävät tapahtumat ja henkilöt. Näyttely käsittää yli sata teosta tai teoskokonaisuutta.
Lisäksi alueella sijaitsee Hevonkosken ideoima ja yhdessä veteraanien kanssa talkoilla rakentama korsukylä. Korsukylä on kunnianosoitus rintamamiehille ja -lotille ollen samalla muistutus rauhan tärkeydestä.
Lue lisää Edvininpolun puistosta.
+358 50 560 6496
-
Erklassin polku Pirttikylässä 2 km edestakaisin. Lähtö Pirtikylän hautausmaalta.
Koordinaatit ETRS-TM35FIN N: 6964124 E: 224240
-
Eteläisen kaupunginselän ulkoilureitin ensimmäinen osuus on valmis (avajaiset 1.6.2022). Kymmenen kilometrin mittainen reitti kulkee Sundominlahden rantaa mukaillen Kalarannasta aina Risöhön saakka, ja sen varrelle on rakennettu muun muassa uusia taukopaikkoja sekä kokonaan uusi silta Vanhan Vaasan kanaalin yli.
Faktoja uudesta reitistä
- Kalaranta-Risö on alku noin 30 kilometrin mittaiselle Eteläisen kaupunginselän reitille.
- Reitin varrelle on rakennettu taukopaikkoja, penkkejä sekä rantautumispaikkoja melojille. Lisäksi valaistusta ja opasteita on paranneltu.
- Reitillä on useita kulttuurihistoriallisesti arvokkaita kohteita, joista kerrotaan lisää sen varrelle pystytetyissä kylteissä.
- Ulkoilureitti on suurimmalta osin esteetön ja esimerkiksi Suvilahdesta lähtee kaksi metriä leveä esteetön kulkuväylä aina Majakkakivelle saakka.
-
Fållbäckin polku Ylimarkun Högåsenilla on n. 6,5 km. Lähtö Högåsenin urheilumajalta. Polku on merkitty keltaisella reittimerkeillä ja kulkee vaihtelevassa maastossa. Talvella täältä löytyy myös hiihtolatu.
Koordinaatit ETRS-TM35FIN N: 6951949 E: 219851
-
Goljatreitti on n. 18 km. Reitti on merkitty keltaisella värillä ja kyltein. Reitti kulkee Vargbergetista Svartbäckin metsään mistä löytyy mm. jatulintarjhoja ja taukomajoja.
Lähtö Vargbergetin vapaa-aikakeskuksesta (ampumahiihtoareenan kulmasta), koordinaatit: ETRS-TM35FIN N: 6942607 E: 215212
-
Kaivosreitti sijaitsee Kaivostien päädyssä Korsnäsissä. Kaivosreitin varrella on nähtävillä vanhaa kaivosaluetta (kaivostoiminta oli toiminnassa vuosina 1960-1973).
Valitettavasti Gruvleden on suljettu toistaiseksi korkean lyijypitoisuuden takia.
Kaivospolku (n. 600 m), joka yhdistää Gruvledenin Waterloon polkuun, on avoinna.
https://www.korsnas.fi/bibliotek-kultur-fritid/vandringsleder/
-
Hamnsträsketin vaellusreitti sijaitsee eteläisellä Björköllä Harrströmissä. Soinen reitti on luonnonkaunista aluetta ja siellä on runsaasti eri lintulajistoa, jota voi katsella suolla sijaitsevasta isosta näkötornista.
Reitti on noin 2 km pitkä ja sen varrella on grillikota.
Lisätietoja: www.harrstrom.fi
https://www.korsnas.fi/bibliotek-kultur-fritid/vandringsleder/
-
3,6 kilometrin pituinen reitti alkaa Tottesundin kartanolta. Maisemallinen reitti kulkee läpi puistomaisen pihan aina Bytesholmsuddenille, josta reitti kaartaakin takaisin kartanolle. Maasto vaihtelee helppokulkuisesta hiekkatiestä pieniin polkuihin.
https://www.vora.fi/ko-kulttuuri-ja-vapaa-aika/tottesundin-kartano/
-
Vaellusreitti kulkee luonnonkauniilla järvialueella Iskmon ja Jungsundin kylissä. Lähtö on Jungsundin urheilukentän kohdalta, Jungsundintie 641. Valittavana on eripituisia matkoja 1,8 kilometristä aina 12 km asti. Reitillä on taukopaikkoja, joissa voi grillata; Strömssund (2 km lähdöstä), Kråknässkatan (3 km lähdöstä) ja Björnhällorna (6,5 km lähdöstä). Halutessasi voit myös aloittaa vaelluksen Hallonnäsin kohdalta, Tistronskärsintie 98.
Painettuja karttoja löytyy lähtöpaikoista, mutta voit myös tulostaa oman kartan tästä. -
Patikointireittejä löytyy ympäri Isonkyrön kuntaa 9 kappaletta, joissa patikoitavaa on yhteensä reilu 35 km. Reitit ovat merkitty maastoon yhtenäisellä oranssilla maalimerkinnällä, sekä reittiviitoilla.
https://isokyro.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/liikunta/luontoreitit/
-
Järnåldersleden esittelee Maalahden kunnan rautakautta. Polun varrella on useita rautakautisia muinaisjäännöksiä, mm. röykkiöitä, kuppikiviä ja asuinpaikkoja.
http://www.muinaispolut.fi/polkureitit/maalahti-jarnaldersleden
-
Pituus: 1,7 km
Lähtöpiste: Silldisvägen 111, Österhankmon uimaranta
Palvelut: Levähdys- ja tulentekopaikka sekä 13 m korkea näkötorni.
Ylläpitäjä: Österhankmo HF/UF
https://mustasaari.fi/hyvinvointi/vapaa-aikatoiminta/luonto-ja-ulkoilureitit/karikaleden
-
Karjamajapolun varrella on nähtävissä Maalahden monipuolinen laiduntamistapa. Kauniina vaelluspolun varrella on merkittynä viisitoista vanhaa laidunpaikkaa. Polun alkupäässä on taulu, jossa on kartta ja esitelaatikko ja polun varrella on kylttejä, jotka osoittavat, missä ne 15 mökkiä ovat sijainneet. Polku on noin kilometrin pituinen.
-
Klobbskatissa on lyhyt Kikanbergetille johtava luontopolku (0,8 km). Polku alkaa kahvilasta ja vie kulkijan merenrannan kautta ylös Kikanbergetin huipulle.
Etupäässä helpohko, nousu kalliolle hieman vaativampi.Istahda hetkeksi rauhoittumaan ja anna katseesi levätä merimaisemassa.
Polun alussa olevasta näkötornista voi ihailla ympärillä avautuvaa merimaisemaa noin 25 metrin korkeudelta. Paljain silmin erottuvat Norrskärin, Utgrynnanin ja Valassaarten majakat, ja kiikarilla voi erottaa kohteita Ruotsin puolelta. Keväällä ja syksyllä näkötorni on hyvä paikka lintujen muutontarkkailuun.
https://www.luontoon.fi/merenkurkku/reittikuvaukset#kikanbergetinLP
-
Alkaa Kimon ruukista. Reittejä alkaen 1,5 km. Reittejä on kolme. Kartan ja perusteellisemman esitteen voi ostaa Kimon Ruukin Museo & Galleriasta ja Einarin kahvilasta.
http://www.vora.fi/ko-kulttuuri-ja-vapaa-aika/urheilu/vaellusreitit