Ohita valikko

Luonto ja aktiviteetit

Hae kiinnostavia aiheita tyypin ja paikkakunnan valinnalla tai käytä hakusanaa ja paina lopuksi “Näytä hakutulokset”.

Valitse tyyppi
Tyhjennä rajaukset
 • Öjbergetin luontopolku

  Öjbergintie 98

  Tervetuloa vaihtelevalle vaellukselle Öjbergsmossenin suolta hiidenkirnun kautta ja pirunpellon yli Söderfjärdenin meteoriittikraatterin kitumäntyiselle reunalle.
  Öjbergetin luontopolku sijaitsee Sundomissa 9 kilometrin päässä Vaasan keskustasta. Polku on 2,5 km pitkä ja se alkaa Öjbergetin stadionalueen suurelta opastetaululta. Reitillä on 12 rastia, joilla sanoin ja kuvin kerrotaan alueen luonnosta ja historiasta.

  Täältä löytyy vanhimmat jäljet inhimillisestä toiminnasta Vaasan seudulla. Jäljet ovat peräisin kivikaudelta noin 4 000:n vuoden takaa.

  Laskettelurinteen huipulta näkötornista (+ 65 m mpy.) on laaja näköala Söderfjärdenille, Sundomin kylään, saaristoon ja Vaasan kaupungin keskustaan.  Näkötornissa on infotauluja, joissa kerrotaan, mitä eri suunnilta näkyy.

  Laskettelurinteen laelta pääsee turvallisesti kuntoportaiden pitkin alas stadionalueelle, jossa grillikota voidaan käyttää ympäri vuoden.

  Esite luontopolusta (pdf-muodossa) voi ladata tästä linkistä.

   

   

  http://www.sundom.fi/fi/nahtavyyksia

 • Öjenin luontopolku

  Myrgrundintie 166, Vaasa

  Öjenin luontopolun, 4,5 km, varrella on yksitoista kohdeopastetta, joiden avulla retkeilijä voi tutustua alueen luontoon, lääkekasveihin sekä vanhoihin kansanuskomuksiin. Rengasmainen polku on helppokulkuinen, sillä maasto on vain lievästi kumpuilevaa. Polulla kulkiessa on syytä ottaa huomioon, että pitkospuut voivat olla liukkaita sääoloista riippuen. Polun kiertoaika kävellen on noin 2,5 – 3 tuntia.

  Palvelut: Polun varrella olevalla taukopaikalla on penkit, tulentekopaikka sekä kompostikäymälä.

  Öjen on noin 4 km Vaasan keskustasta. Luontopolulle pääsee Myrgrundintien (nr 6741) varrella olevalta pysäköintialueelta. Pysäköintialueelta jatketaan kävellen Öjenin hiekkatietä noin 300 metriä, kunnes luontopolulle johtava pieni silta ja opastustaulut tulevat näkyviin tien vasemmalla puolella.

  https://www.luontoon.fi/ojen

 • Öjskatsleden

  Österhankmontie 912, 66560 Mustasaari

  Pituus: Reitin pituus on 5,1 kilometriä, edestakaisin 10,2 kilometriä.
  Reittimerkintä: Reitti on merkitty luontoon sinisin pistein ja nuolin.

  Lähtö: Reitti alkaa kylän pohjoispäästä Tåningin talolta (63.2454251, 21.9258751).
  Pysäköintimahdollisuus on jakokunnan venesatamassa Kalkmagasinetilla (63.2449409, 21.9296705).

  Näin löydät paikalle: Aja Österhankmontietä ja käänny oikealle Österhankmontie 900:n kohdalla, jossa on opasteet pysäköintipaikalle ja muistomerkille. Aja 100 metriä eteenpäin, eli satamaan saakka, ja pysäköi sinne. Kävele takaisin Österhankmontielle ja kävele vielä 100 metriä eteenpäin samaa tietä, jota ajoit. Reitti alkaa vasemmalta puolelta. Lähtöpaikassa on kartta ja ohjeet.

  Palvelut: Reitin varrella on taukopaikka, jossa on laavu. Reitin lopussa on grillipaikka ja penkkejä.

  Ylläpitäjä: Bengt Sandström (reitti) ja Österhankmo samfällighet r.f. (pysäköintipaikka ja grillipaikka).

  https://mustasaari.fi/hyvinvointi/vapaa-aikatoiminta/luonto-ja-ulkoilureitit/ojskatsleden