Tietoa koronaviruksesta

Tietoa koronaviruksesta

Ohita valikko

Alexander H. Sundelin: Svärta

Artikkelin kategoriat: Museot ja näyttelyt

Piirustuksia

Näyttelyn teema on sydänsuru. Minulta kesti kauan, ennen kuin tiesin, minkälaisen näyttelyn halusin tehdä. Koska olen erittäin kiinnostunut mytologiasta ja kansankertomuksista, ensimmäinen ideani oli tehdä jotain siihen liittyvää. Mutta sillä idealla en päässyt eteenpäin. Olin tehnyt niin paljon teoksia samalla teemalla, että lopulta huomasin olevani jumissa. En tiennyt silloin, mutta tarvitsin muutoksen, jotta voisin aloittaa uudelleen.

Muutos tuli niin kuin veitsi suoraan sydämeen. Sairastuin, en fyysisesti vaan henkisesti. Sairaus oli pahempi kuin koskaan ennen. On kiinnostavaa huomata, miten arvostamme ihmistä vasta silloin kun hän ei ole enää siellä – ja silloin kun valot sammuu jää vain pimeys. Pimeydestä tulee kipu ja kivusta seuraava kaipaus ja menetys voi olla melkein sietämätön.

En tule varmaan koskaan ymmärtämään, miten yhden ihmisen kaipaus voi poistaa elämästä kaiken ilon ja saa kaiken tuntumaan turhalta. Vaikka sydäntä särkee ja kaikki muistot repivät palasiksi – niin on vain jatkettava. Joskus on alettava ymmärtää, että elämä ei pyöri vain yhden henkilön ympärillä, elämä jatkuu. Teokseni kuvaavat sellaisia ajatuksia ja tunteita, jotka saattavat pyöriä päässä, kun voi huonosti henkisesti. Toivon, että kaikki, jotka ovat voineet huonosti, voivat löytää toivoa, voimaa ja halua siirtyä eteenpäin.