Tietoa koronaviruksesta

Tietoa koronaviruksesta

Ohita valikko

Konsert med Brahe Djäknar, Florakören och Pedavoces

Artikkelin kategoriat: Musiikki ja viihde

Kyrkokonsert

Åbo Akademis studentkörer Brahe Djäknar och Florakören från Åbo och Pedavoces från Vasa håller en kyrkokonsert i Kristinestad. Kom och få en tjuvstart på adventstiden med oss då vi sjunger klassisk och modern adventsrepertoar!

Dirigenter: Andrea Eklund och Ulf Långbacka.

PEDAVOCES
Studentkören Pedavoces är Åbo Akademis blandade studentkör och är verksam vid Åbo Akademi i Vasa. Kören har kring 55 aktiva sångare, och så gott som alla av Vasas högskolor och universitet finns representerade i sångarleden. Pedavoces dirigeras sedan hösten 2019 av Andrea Eklund.
Kören grundades i samband med att lärarutbildningen i Finland akademiserades år 1974 och folkskolelärarutbildningarna från seminarieskolorna i Nykarleby och i Ekenäs slogs ihop till Pedagogiska fakulteten i Vasa. Då uppstod det också en efterfrågan på musikverksamhet var på körens grundare Per-Håkan Jansson etablerade kören.

BRAHE DJÄKNAR
Studentkören Brahe Djäknar består av 40-50 aktiva sångare varav de flesta är studerande vid Åbo Akademi och man kan hitta alla Akademins institutioner bland stämmorna i kören.
Bland körens årligen återkommande konserter kan speciellt nämnas Adventskonserterna i Åbo Domkyrka, som uppförs i samarbete med Florakören vid Åbo Akademi och Akademiska Orkestern. Välkänd inom svenskfinland är också Brahe Djäknars sång på Vårdberget, där kören sjunger in våren inför ett tusental åhörare och tusentals TV-tittare som följer med den direktsända konserten.

FLORAKÖREN
Florakören grundades 1944 av några aktiva studentskor vid Åbo Akademi. Alltsedan dess har flororna, som koristerna kallas i folkmun, förgyllt vardagen för många med sin sång. Kören har idag ca 70 aktiva sångare. Av dessa studerar de flesta vid Åbo Akademi. Även studerande från de andra högskolorna i Åbo och några kvinnor i arbetslivet hittas i leden. Körens ordinarie dirigent sedan år 1991 är Ulf Långbacka.