Ohita valikko

Kultursoppa + Artist-Talk med Gael Kusa Kusa

Artikkelin kategoriat: Museot ja näyttelyt Seminaarit, luennot ja kokoukset

Kom och ät en gratis skål soppa och lyssna på artist-talk av Platforms nya residenskonstnär Gael Kusa Kusa

Välkommen att njuta av en varm soppa och träffa den nya konstnären Gael Kusa Kusa som nu vistas på residens vid Platform.

Kultursoppan är ett evenemang där konstföreningen Platform bjuder på gratis soppa till besökarna i samband med att en ny konstnär har anlänt till Platforms residens. Evenemanget är öppen för alla som vill träffa den nya konstnären, lyssna på ett artist-talk eller bara njuta ev en god soppa.

18.30 Soppan serveras
19.00 Artist-Talk

” Efter att ha studerat vid Academy of Fine Arts i Kinshasa tog GAEL MASKI examen från den högre utbildningen i måleri 2013. Han hämtar språket i sitt konstnärliga universum från sin personliga historia. Att vara en överlevare av kriget som drabbade Demokratiska republiken Kongo 1997, där han förlorade sin far, en soldat som dog vid fronten. Han anlände till landets huvudstad där han försökte hitta sin orientering, hur han skulle växa i ett efterkrigssamhälle. Han började tidigt intressera sig för konst som ett sätt för honom att återknyta sin historia till samhällets historia och på så sätt återuppbygga ett fredligt universum.
Hans arbete börjar i samhället, de projekt han genomför är projekt som genomförs med samhällen, stadsdelar och familjer. Allt börjar med kontakt med människor.
Maski har särskilt arbetat mycket med ”de mest utsatta” som bor i slumområden eller under svåra förhållanden, men som tack vare sin mentala styrka lyckas överleva i osäkra verkligheter. Det är berättelser och personliga minnen som ger mening åt hans arbete. I sitt arbete ifrågasätter han det sociala minnets hierarki.
Med kameran som ett sätt att samla in data på ett fragmenterat sätt och genom collage skapar han både realistiska och surrealistiska världar som till slut framstår som ett drömuniversum som fungerar som ett moraliskt botemedel för varje betraktare som behöver fylla ett inre tomrum och göra en ny start. Därför används ordet ”fattig” eller ”flykting” i hans verk som en metafor som betecknar alla som är på jakt efter inre välbefinnande.”