Olet täällä

21.2.2018 - 14:57

Runsor Express aloittaa liikennöinnin 

Runsor Express kuva
Uusi nopea bussiyhteys Runsor Express aloittaa liikennöinnin 5.3. Linjan suunnitteluun osallistui 346 työmatkaajaa.  

Gerbystä Runsoriin taitetaan 700 yksittäistä työmatkaa vuorokaudessa. – Suora bussiyhteys on puuttunut ja nykyiset linjat palvelevat parhaiten keskustaa. Joukkoliikenteen käyttö helpottaisi Alskatintien ruuhkia, joukkoliikennesuunnittelija Lotta Rautio kuvaa tilannetta.  

Runsor Express on kaupungin kokeilu nopeasta bussiyhteydestä kaupungin pohjoisosien ja Runsorin työpaikka-alueen välillä. – Kokeileva ote ja käyttäjälähtöinen suunnittelu ovat olleet alusta asti keskiössä, projektikoordinaattori Jaakko Löytynoja kertoo.   

Linjan suunnittelua varten tarkasteltiin työmatkaliikenteeseen liittyvää dataa, selvitettiin Runsorin alueen työnantajien näkemyksiä sekä kysyttiin työmatkalaisilta mm. toiveita aikatauluista ja pysäkeistä. 

Linjan suunnitteluun otti verkkokyselyssä kantaa 346 henkilöä 31.1.–11.2.2018 välisenä aikana. He merkitsivät kartalle noin 200 toivetta bussin lähtöpaikaksi Gerbyn, Västervikin, Isolahden ja Pukinjärven alueilta sekä ilmoittivat heitä parhaiten palvelevat lähtöajat.  

Pysäkit ja aikataulut valittiin käyttäjien toiveiden perusteella 

Runsor Express liikennöi 5.3.–1.6.2018 ensimmäisen kokeilujakson ajan. Kuka tahansa pääsee bussin kyytiin Waltti-kortilla tai käteisellä.  

Bussi lähtee liikkeelle Västervikin ja Gerbyn rantatien risteyksestä ja pysähtyy Gerbyn alueen ehdotetuimpien pysäkkien kohdalla. Siitä reitti jatkuu suoraan Isolahden bussireittiä Alskatintielle ja Yhdystietä pitkin Latokartanontien kautta Runsoriin. 

– Pikalinja ei olisi pikainen, jos kaikki pysähdyspaikka- ja reittitoiveet täytettäisiin. Päädyimme vastausten ja muun datan perusteella reittiin ja aikatauluihin, jotka palvelisivat mahdollisimman monia, Rautio kertoo. 

– Kyselyssä nousi esiin esimerkiksi bussiyhteyden tarve Latokartanontiellä sijaitsevalle ruotsinkieliselle ammattikoululle YA!:lle, joten pysäkki otettiin reittiin mukaan, Rautio jatkaa.  

Pysähdyspaikat, reitti ja aikataulut:  vaasa.fi/runsor-express    

Matkan kesto on noin 30 minuuttia. 

 

Lähes jokainen valmis vaihtamaan auton nopeaan bussiyhteyteen 

Kyselyyn vastanneista 72 prosenttia ilmoitti, ettei käytä nykyistä joukkoliikennettä. Lähes jokainen eli 92 prosenttia vastanneista ilmoitti, että vaihtaisi auton bussiin, jos omalta asuinalueelta olisi tarjolla nopeampi bussiyhteys Runsoriin. Heistä, jotka eivät käytä nykyistä joukkoliikennettä, 89 prosenttia olisi valmis vaihtamaan auton pikayhteysbussiin. 

– Kokeilun avulla saamme uutta tietoa linjan tarpeellisuudesta ja käyttäjien kokemuksista. Samalla mietitään linjan mahdollista jatkamista kokeilun jälkeen, kertoo Rautio.  

Raution ja Löytynojan mukaan tämän käyttäjälähtöisesti toteutetun kokeilun tavoitteena on luoda varteenotettava vaihtoehto yksityisautoiluille.  

Aiheeseen liittyvät asiasanat: 

Uusimmat