Ohita valikko
Pohjanmaan museo

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Alueellinen vastuumuseo mukana Adoptoi monumentti -toiminnassa Pohjanmaalla

Julkaistu: 21.2.2024

Pohjanmaan alueella vastuumuseona toimiva Vaasan kaupungin museot osallistuu Adoptoi monumentti -toimintaan. Rakennustutkija opastaa adoptoitavan kohteen korjausrakentamisessa ja hoitosuunnitelman laatimisessa.

Yhdistykset tai muut yhteisöt voivat adoptoimalla ottaa historiallisesti tai maisemallisesti merkityksellisen muistomerkin, muinaismuistoalueen tai rakennuksen hoitoonsa. Pohjanmaan ensimmäinen adoptoitava kohde on Kristiinankaupungissa, Myllykallion juurella sijaitseva pieni mökki, Kapanmitta. Rakennuksen adoptoi Kristiina-seura 15.2.2024 Kristiinankaupungin kaupungilta.

Vaasan kaupungin museot on mukana toiminnassa alueellisen vastuumuseon roolissa, johon kuuluu muun muassa kulttuuriympäristöä ja rakennusperintöä koskeva toiminta Pohjanmaan maakunnan alueella. Museon rakennustutkija opastaa Kristiina-seuraa korjausrakentamisessa ja hoitosuunnitelman laatimisessa ja adoptiotoimintaa ohjaa Kristiinankaupungin kaupunginmuseo Carlsro.

Rakennuksen kunnostus vaatii paljon taustatyötä

Adoptoi monumentti -kohteille laaditaan aina hoitosuunnitelma, johon kirjataan tärkeimmät tavoitteet ja periaatteet. Adoptoinnin tarkoitus on säilyttää kohde ja sen ympäristö tuleville sukupolville.

– Kapanmitan runko ja päärakenteet ovat kohtalaisen hyväkuntoisia, mutta huoltoa rakennus jo kaipaa. Ikkuna on huonokuntoinen ja tulisija on rikottu, joten Kristiina-seuran väelle on työtä odotettavissa. Kapanmitta on kuitenkin hyvä esimerkki siitä, että kovin suuria ei aina tarvita rakennuksen ylläpitoon, toteaa rakennustutkija Outi Orhanen.

Kapanmitan historiasta ei ole kovin tarkkoja tietoja, sillä rakennuksella ei ole koskaan ollut omaa kiinteistönumeroa eikä osoitetta. Kristiinankaupungin kartoissa Kapanmitta näkyy ensimmäisen kerran vuonna 1825. Alun perin Kapanmitta on ollut ilmeisesti vähävaraisen perheen asunto, todennäköisesti myllärin asuinpaikka. 1950-luvulla siellä on toiminut suutarinverstas. Viimeksi Kapanmitta oli käytössä 1960-luvun vaihteessa partiolaisten kokoontumispaikkana.

– Rakennuksen historian selvittäminen on yksi tärkeä osa rakennuksen hoitosuunnitelmaa, Orhanen kertoo.

Adoptoi monumentti -toiminta käynnistyi Pirkanmaan maakuntamuseossa vuonna 2009 ja on laajentunut Keski-Suomeen, Satakuntaan, Helsinkiin, Vantaalle ja Etelä-Karjalaan. Toimintaa tehdään paikallisen tai alueellisen museon ohjauksessa. Kapanmitan adoptointi sai alkunsa Kristiinankaupungin kaupunginmuseo Carlsron aloitteesta.