Ohita valikko
Amira (vas.), Semir, Fatima G., Fatima A. ja Minea ovat 125-vuotta täyttävän Inkerinpuiston päiväkodin eskarilaisia. ”Parasta eskarissa on kaverit!”

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Inkerinpuiston päiväkoti täyttää 125 vuotta

Julkaistu: 18.3.2024

Vaasan vanhin suomenkielinen päiväkoti, Inkerinpuiston päiväkoti täyttää tänä keväänä 125 vuotta. Hietalahdessa sijaitsevassa päiväkodissa on kahdeksan ryhmää, joista kaksi on ruotsin kielikylpyryhmiä.

Päiväkodin 125-vuotissyntymäpäivään on valmistauduttu osallistamalla lapset juhlien suunnitteluun, tutustumalla vanhoihin perinneleikkeihin, -lauluihin, -loruihin ja -satuihin.

– Lapset ovat koristelleet tiloja 125-teemalla, esimerkiksi askarrelleet 125 erilaista viiriä, 125 sydäntä sekä painaneet 125 pientä jalanjälkeä paperiin. Juhlaviikkomme huipentui koko päiväkodin yhteiseen ulkotapahtumaan 7.3., kertoo päiväkodinjohtaja Heli Kemppi.

Lapset ovat koristelleet päiväkodin tiloja 125-teemalla: kuvassa 125 pientä jalanjälkeä.

”Onko tämä maailman vanhin päiväkoti?”

Vaasan Suomalainen kansanlastentarha aloitti toimintansa 1.3.1899. Monien vaiheiden ja osoitteiden jälkeen tästä kehittyi Inkerinpuiston päiväkoti, joka on sijainnut Pitkälläkadulla Hietalahdessa vuodesta 1960 saakka.

Kemppi kertoo, että lasten kanssa on käyty läpi muun muassa sitä, mitä 125 vuotta tarkoittaa ja kuinka pitkästä ajasta on kyse.

– Kyllä sieltä tuli sellaistakin kysymystä, että onko tämä maailman vanhin päiväkoti, Kemppi naurahtaa.

Eskarissa maistellaan kirjaimia ja numeroita

Inkerinpuiston päiväkodin Lemmikit-esiopetusryhmä toimii Hietalahden koulun yhteydessä. Lemmikkien Amiran, Fatima A:n, Fatima G:n, Minean ja Semirin mielestä eskarissa on paljon kivaa.

– Saa leikkiä kavereiden kanssa ja täällä on paljon enemmän leluja kuin kotona, kertoo Minea.

– Mulle tulee hyvä mieli, kun täällä on paljon lapsia, kuvailee Fatima G.

– Yleensä mä en niin halua tulla tänne aamulla, mutta sitten kun tullaan iltapäivällä hakemaan niin en haluisi lähetä kotiin, pohdiskelee Amira.

Lapset kertovat, että leikin lisäksi eskarissa on myös harjoiteltu kirjaimia ja numeroita. Fatima A. kertoo osaavansa laskea sataan.

– Mä oon laskenut kahteensataan sängyssä, kun piti yrittää nukkua, paljastaa Semir.

Inkerinpuiston päiväkoti

  • kahdeksan ryhmää: 6 suomenkielistä sekä 2 kielikylpyryhmää ruotsin kielellä
  • toimii kolmessa eri yksikössä: Pitkäkatu 76-78 sekä Ravikatu 9 (esiopetus)

Inkerinpuiston päiväkodin historiaa

  • Vaasan Suomalainen kansanlastentarha aloitti toimintansa 1.3.1899.
  • Suomalainen kansanlastentarha toimi aluksi useissa osoitteissa. Vuonna 1930 kansanlastentarhat siirtyivät kaupungin hallintaan, jolloin kansanlastentarha muutti osoitteeseen Kauppapuistikko 48.
  • Vuonna 1952 Suomalaisen lastentarhan nimi muutettiin Hietalahden lastentarhaksi.
  • Vuonna 1960 lastentarha muutti nykyiseen toimipaikkaansa osoitteeseen Lastenkodinkatu 8, jossa olivat aikaisemmin toimineet lastenkoti ja poikakoti.
  • Vuoden 1973 laki lasten päivähoidosta muutti lastentarhojen nimet päiväkodeiksi. Hietalahden lastentarha sai tuolloin nimen Hietalahden päiväkoti.
  • Vuonna 1980 Lastenkodinkadulla sijaitsevalle puutalolle otettiin käyttöön nimi Inkerinpuiston päiväkoti. Hietalahden päiväkoti sijaitsi viereisessä tiilitalossa Pitkälläkadulla.
  • Inkerinpuiston päiväkoti (Lastenkodinkatu) ja Hietalahden päiväkoti (Pitkäkatu 78) yhdistettiin 2000-luvulla, ja nimeksi otettiin Inkerinpuiston päiväkoti.
Inkerinpuiston päiväkodin lapset ovat saaneet tutustua vanhan ajan näyttelyyn, johon on kerätty vanhoja leluja ja esineitä, jotka ovat olleet käytössä päiväkodissa eri aikakausilla.