Ohita valikko
Lapset leikkivät päiväkodin pihalla

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Isolahteen ja Ristinummelle suunnitellaan uusia päiväkoteja

Julkaistu: 10.5.2023

Päivitetty: 12.5.2023

Isolahteen ja Ristinummelle suunnitellaan rakennettavaksi lähivuosina uudet päiväkodit. Gerbyn alueella on pulaa suomenkielisistä varhaiskasvatuspaikoista, ja Ristinummella alueen päiväkotien kunto vaatii toimenpiteitä lähivuosina.

Gerbyn alueella on pulaa suomenkielisistä varhaiskasvatuspaikoista, ja nykyisellään alueella on monta pientä ja toiminnaltaan haavoittuvaista yksikköä.

Gerbyn terveysaseman tilojen käyttöä varhaiskasvatuksen tarpeisiin on selvitetty, mutta tila ei siihen sovellu. Uutta päiväkotia suunnitellaankin nyt Isolahteen.

– Isolahden koulun vieressä on tontti, joka soveltuisi uuden päiväkodin rakentamiseen. Tässä sijainnissa hienoa olisi myös vahvempi yhteistyö koulun kanssa, kertoo varhaiskasvatusjohtaja Hanna-Leena Holmström.

Ristinummen uudelle päiväkodille tontti valmiina

Ristinummen alueella on useita päiväkoteja, jotka vaatisivat lähivuosina mittavat peruskorjaukset. Parhaana ratkaisuna pidetään täysin uuden päiväkodin rakentamista alueelle.

Ristinummen uudelle päiväkodille on jo tontti katsottuna valmiiksi Kappelinmäentien varrella, nykyisen päiväkoti Esikon vieressä

– Alueen päiväkotien kunto vaatii toimenpiteitä ja ratkaisuja lähivuosina. Uuden päiväkodin rakentaminen tukisi myös Ristinummen keskuksen kehittämistä, Holmström kuvailee.

Isolahden ja Ristinummen uudet päiväkodit etenevät tarveselvityksen kautta päätöksentekoon tämän ja ensi vuoden aikana.

Palveluverkkoselvitys on tilojen kehittämisen ja investointien perusta

Varhaiskasvatuksen palveluverkkoselvitystä käsiteltiin kasvatus- ja opetuslautakunnan kokouksessa 3.5.2023. Selvityksessä kuvataan nykyinen palveluverkko ja sen kehitystarpeet sekä kirjataan toimenpide-ehdotukset.

Selvityksen pohjana on käytetty Vaasassa tehtyä väestöennustetta. Lisäksi on huomioitu varhaiskasvatuksen osallistumisasteen nousu erityisesti alle 3-vuotiaiden osalta.

Tällä hetkellä Vaasassa on 37 kunnallista ja 17 yksityistä päiväkotia, yksi ryhmäperhepäiväkoti sekä 36 perhepäivähoitajaa.

1-2 ryhmän päiväkodeista pyritään vähitellen luopumaan

Yksi iso linjaus Vaasan varhaiskasvatuksessa on, että pienimmistä, 1-2 ryhmän yksiköistä pyritään vähitellen luopumaan. Tällä hetkellä kaupungin omista yksiköistä näitä pienimpiä on 11.

Uudet ja remontoivat yksiköt rakennetaan palveluntarpeen ja mahdollisuuksien mukaan 6-10 –ryhmäisiksi.

Holmström kertoo, että pienimpien yksiköiden toiminta on haavoittuvaisempaa, kun esimerkiksi sijaisten, ruokapalveluiden ja siivouksen järjestäminen on haasteellista.

– Ennakkoluulo usein on, että isommat päiväkodit olisivat laitoksia, mutta tämä ei pidä lainkaan paikkaansa. Uusien päiväkotien suunnittelussa ja toiminnassa painotetaan vahvasti omia tiloja ja omaa rauhaa. Kaikissa isoissa päiväkodeissa toimitaan pienryhmissä ja porrastaen, joten edes yhden ryhmän saati sitten koko päiväkodin kaikki lapset eivät juuri koskaan ole samaan aikaan samassa tilassa.

Holmströmin mukaan myös esimerkiksi sijaisjärjestelyt ja loma-ajat ovat isommissa yksiköissä helpompia järjestää.

– Järjestelyjä voidaan tehdä talon sisällä esimerkiksi naapuriryhmän kanssa, joten aikuiset ovat jo tuttuja lapsille.

Esimerkkinä uudesta isommasta yksiköstä on Palosaaren entiseen koulurakennukseen remontoitava Palosaaren uusi päiväkoti. Sinne sijoittuvat aikanaan kaikki alueen yksiköt: Palosaaren päiväkoti, kahden ryhmän Kaptensgatan daghem sekä yhden ryhmän Vikinga förskolan.