Ohita valikko
Mies maalaamassa sähkökaappia

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Julkista taidetta ja yhteisöllisiä tekoja Ristinummella osana valtakunnallista lähiöohjelmaa

Julkaistu: 6.4.2021

Päivitetty: 9.4.2021

Vaasa kehittää lähiöitään Suomen suurimpien kaupunkien joukossa vuosina 2020–2022. Ristinummella yhteisöllisyyttä toteutetaan taiteen ja kulttuurin keinoin eri kohteissa kevään ja kesän aikana. Myös eri-ikäiset asukkaat halutaan mukaan.

Yhtenä keinona lisätä myönteistä kehitystä, asukkaiden hyvinvointia ja alueen elinvoimaisuutta nähdään yhteisölliset teot ja kulttuuripainotteinen taidetoiminta. Sitä Ympäristöministeriön rahoittamaan Lähiöohjelma 2020-2022-hankkeeseen tuottaa kevään ja kesän aikana Vaasan kaupungin kulttuuripalvelut.

–Pyrimme luomaan Ristinummelle pöhinää erilaisilla taideprojekteilla ja muraalimaalauksilla, joilla haluamme tuoda asukkaiden omat taidot ja näkökulmat konkreettisesti esiin, kertoo kulttuurituottaja Ilkka Nyqvist Vaasan kaupungin kulttuuri- ja kirjastopalveluista.

Ehdota aihetta sähkökaappien kylkeen

Katukuvaa ja asuinalueen yleisilmettä piristetään maalaamalla Ristinummella sijaitseviin sähkökaappeihin teoksia, joiden aiheita asukkaat saavat ehdottaa.

–Avoimella haulla etsitään parhaillaan teosideoita, joita toteutetaan sähkökaappeihin. Jos joku laittaa meille esimerkiksi kuvaluonnoksen, että haluaisi nähdä rokkia laulavan linnun, niin projektin taiteilija tulkitsee valitut aiheet kaappeihin, selventää Nyqvist.

Ideoita ja luonnoksia voi lähettää kulttuuripalveluiden Facebookissa. Maalausprojektia varten käytössä on 46 kaupungin ja Vaasan Sähköverkon sähkökaappia.

Sähkökaapit Ristinummella

Tulossa erilaisia taideprojekteja

Kesään mennessä myös Ristinummella sijaitseva alikulkutunneli ja osa alueen autotalleista maalataan. Lisäksi Variskan koululle suunnitellaan omaa teoskokonaisuutta, joka toteutetaan myöhemmin. Projekteihin otetaan mukaan muun muassa alueella asuvia nuoria.

Projektissa mukana oleva taiteilija Jon Gredmark osaa ottaa huomioon erilaiset yleisöt ja paikkojen erityisyyden. Hän on tehnyt useita julkisia taideteoksia Pohjanmaan alueelle, Tampereelle sekä kotimaassaan Ruotsissa.

Ympäristöministeriön rahoittamassa Lähiöohjelmassa 2020-2022 tuetaan Ristinummen pitkän aikavälin myönteistä kehitystä sekä asukkaiden osallisuutta. Lisäksi taideprojektiin on saatu tukea Veljekset Gröndahlin Säätiöltä.

Lue lisää: Ristinummen lähiökehittämisen suunnitelma