Ohita valikko
Arkkitehtitoimiston alustava ideakuva uuden päiväkodin sisätiloista. Kuva: Arkkitehtitoimisto NOAN Oy

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Kasarmialueen uusi päiväkoti valmistuu lokakuussa 2025

Julkaistu: 8.5.2023

Vaasan kasarmialueen tiloista miehistökasarmit 13 ja 14 remontoidaan varhaiskasvatuksen käyttöön. Lähellä Koulukatua sijaitseviin rakennuksiin valmistuu uusi ruotsinkielinen päiväkoti lokakuussa 2025.

Kasarmialueen uuteen päiväkotiin saadaan tilat kahdeksalle ryhmälle eli yhteensä 168 lapselle.

Uuden päiväkodin rakennussuunnittelu käynnistetään heti hankesuunnitelman hyväksymisen jälkeen. Rakentaminen alkaa arvioiden mukaan vuonna 2024 ja päiväkoti valmistuu lokakuussa 2025.

– On hienoa, että tämä kaunis ja merkittävä kasarmirakennus saa nyt täydellisen peruskorjauksen, ja sekä rakennus että sen ympäristö saadaan hyödynnettyä varhaiskasvatuksen käyttöön. Kunnostetut tilat tulevat meille todella tarpeeseen, kertoo varhaiskasvatusjohtaja Hanna-Leena Holmström.

Kasarmialueen uuteen päiväkotiin siirtyvät kokonaisuudessaan Gustavsborg daghem sekä Raastuvankadun päiväkoti. Toiminta osoitteessa Raastuvankatu 33 loppuu siinä vaiheessa, kun keskustan yhtenäiskoulua aletaan rakentaa.

Koulukadulla sijaitseva Gustavsborg daghem on mittavan peruskorjauksen tarpeessa, eikä rakennuksia ole järkevää korjata enää varhaiskasvatuksen käyttöön. Tiloista ei korjausten ja muutostöidenkään avulla saada aikaan ratkaisua, joka vastaisi varhaiskasvatuksen nykypäivän vaateita. Kaupunki myy aikanaan rakennukset.

Säilytetään arkkitehtuuriset arvot ja varmistetaan terveellinen sisäilma

Miehistökasarmit on rakennettu vuosina 1879-1882. Suojelluissa kasarmirakennuksissa tehdään nyt täydellinen peruskorjaus, ja myös talotekniikka uusitaan kauttaaltaan.

– Tavoitteena on rakennusten arkkitehtuuristen arvojen säilyttäminen ja suojelutavoitteiden huomioiminen. Varmistamme myös terveellisen sisäilman laadun sekä käyttöturvallisuuden ja esteettömyyden, kuvailee projekti-insinööri Teemu Ranta.

Hankkeen pää- ja arkkitehtuurisuunnittelusta vastaa arkkitehtitoimisto NOAN Oy.

Sisätiloissa muutoksia huone- ja tilajakoihin pyritään tekemään mahdollisimman vähän. Julkisivut paikkakorjataan ja huoltomaalataan, mutta niiden yleisilme säilytetään ennallaan.

Asukkaiden ja lasten osallistaminen

Asukkaita osallistettiin päiväkodin suunnittelussa verkkokyselyllä keväällä 2023. Vastauksissa kiinnitettiin huomiota varsinkin sisäilman laatuun ja turvallisuuteen sekä piha-alueiden virikkeellisyyteen.

Myös päiväkodin lapset ovat saaneet esittää ja taiteilla toiveitaan: lasten toivomuslistalla uuteen päiväkotiin oli muun muassa renkaat, riippumatto, lepopaikka, liukumäki sekä maanalainen jalkapallokenttä.

Lasten liikkumiselle pyritään järjestämään mahdollisimman hyvät olosuhteet, koska varsinaista liikuntasalia rakennuksessa ei ole.

– Aulatiloissa mahtuu pelaamaan ja pyöräilemään, ja tiloihin suunnitellaan myös puolapuita, kiipeilyseinä, sekä keinuja tai renkaita. Myös rakennuksen aiemmat käyttäjät eli varusmiehet ovat harrastaneet samoissa aulatiloissa liikuntaa, eli perinne jatkuu!, hymyilee Holmström.

Kustannukset noin 7,7, miljoonaa euroa

Hankesuunnitelmassa peruskorjauksen ja tilamuutosten kustannukseksi on arvioitu yhteensä 7,77 miljoonaa euroa.

Kasvatus- ja opetuslautakunta hyväksyi Kasarmin päiväkodin hankesuunnitelman kokouksessaan 3.5. Hankesuunnitelma menee vielä kaupunginhallitukselle (29.5.) ja kaupunginvaltuustolle (12.6.) hyväksyttäväksi.

Kasarmialueen tiloista miehistökasarmit 13 ja 14 remontoidaan varhaiskasvatuksen käyttöön.