Ohita valikko

Tietoa koronaviruksesta

Asiakas lainaa kirjan

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Kirjastojärjestelmän häiriö sulkee kirjastot 24.6. - vaikuttaa myös verkkokirjaston käyttöön

Julkaistu: 24.6.2021

Päivitetty: 28.6.2021

Kirjastojärjestelmän häiriön vuoksi Vaasan kaupunginkirjaston pääkirjasto ja lähikirjastot ovat suljettuna 24.6.2021. Vika vaikuttaa kaikkeen lainaamiseen ja palauttamiseen. Myöskään verkkokirjastoon ei pääse kirjautumaan eikä varauksia voi tehdä. Järjestelmätoimittaja Axiell palauttaa palvelua toimintaan.

Tilanne 28.6.2021:

Kirjastojärjestelmän häiriön vuoksi lainaaminen onnistuu Vaasan kirjastoissa tällä hetkellä rajoitetusti. Avoinna ovat pääkirjasto, Palosaaren kirjasto ja Vähänkyrön kirjasto. Lisäksi kirjastoauto Rölli on liikenteessä.

Esimerkiksi pääkirjastossa lainaaminen onnistuu 1. kerroksen vastaanotossa kirjastokortilla ja korttia kohden voi lainata enintään 5 kirjaa. Omatoimikirjastot eivät ole toiminnassa, eikä varauksia voi edelleenkään noutaa.

****

Kirjastojärjestelmän teknisen häiriön vuoksi Vaasan kaupunginkirjaston pääkirjasto ja lähikirjastot ovat suljettuna tänään 24.6.2021. Järjestelmähäiriö vaikuttaa myös omatoimikirjastoihin eikä kirjastoauto kulje. 

Järjestelmähäiriöstä johtuen verkkokirjastoon ei voi kirjautua, aineistohaku ei toimi normaalisti eikä varauksia voi tehdä. Ellibs-, Biblio- ja eMagz-palveluihin ei pääse kirjautumaan.  

-Järjestelmätoimittaja Axiellin mukaan kirjastojärjestelmän käyttökatkon syyksi on paljastunut kiristyshaittaohjelmahyökkäys. Ongelma on vaikuttanut kaikkiin Mikromarc-järjestelmää käyttäviin kirjastoihin Pohjoismaissa, sanoo ts. palvelupäällikkö Jimmy Pulli Vaasan kaupungin kulttuuri- ja kirjastopalveluista.

Järjestelmätoimittaja Axiell palauttaa palvelua toimintaan ja tutkii tietoturva-asiantuntijoiden sekä viranomaisten kanssa hyökkäystapaa ja sen syitä. Järjestelmätoimittajan mukaan asiakkaiden henkilötiedot eivät ole vaarantuneet. 

Pääkirjaston uutisalue on auki klo 14 asti, Café Proosa klo 13 asti ja Kansalaisinfo klo 15 asti. Pääsy on ainoastaan sivuovista.