Ohita valikko
Taideteoksia museossa

Artikkelin kategoriat: Arkisto

Kuntsin kokoelma esillä nimikkomuseossaan 30.5.2021 saakka – mukana ennennäkemättömiä teoksia

Julkaistu: 23.3.2021

Kuntsin modernin taiteen museon kevään ensimmäinen näyttely esittelee laajan, yli 140 teoksen kokonaisuuden Kuntsin Säätiön kokoelmista. Näyttelyllä juhlistetaan Kuntsin Säätiön 50-vuotista toimintaa. Kokoelmaa esiteltiin Helsingin taidehallissa jo viime vuonna, mutta koronapandemian vuoksi juhlavuoden näyttely Vaasassa siirtyi kevääseen 2021. Nyt Kuntsin kokoelma on esillä Kuntsin modernin taiteen museossa toukokuun loppuun saakka.

Vaasalaislähtöinen konsuli Simo Kuntsi (1913–1984) perusti vuonna 1970 nimeään kantavan Kuntsin Säätiön, joka heti 1970-luvun alussa tuli tunnetuksi ennakkoluulottomasta tavastaan sijoittaa kasvava taidekokoelmansa julkiseen tilaan, Vaasan uuteen kauppaoppilaitokseen. Vaasaan saatiin pysyvästi esille suomalaisen nykytaiteen kokoelma, mikä herätti merkittävyydessään valtakunnallista huomiota. Vuonna 2007 Kuntsin Säätiön aloitteesta ja sen kokoelmien pohjalta Vaasaan avattiin varsinainen Kuntsin modernin taiteen museo.

– Näyttely tarjoaa vaasalaisille myös uusia taide-elämyksiä, vaikka kokoelma olisikin entuudestaan tuttu. Peräti kolmannes näyttelyssä mukana olevista teoksista ei ole koskaan ollut esillä ja lisäksi moni teos on viimeksi ollut nähtävillä harvoin tai kauan sitten, kertoo museotoimenjohtaja Elina Bonelius.

Näkökulmia taiteeseen ja kannanottoja ajankohtaisiin aiheisiin

Kuntsin Säätiön toiminta-ajatuksena on alusta lähtien ollut kerätä ja esitellä taidemaailman uusia ja lähihistorian ilmiöitä sekä tarjota yleisölle näkökulmia ajankohtaiseen taiteeseen. Kokoelma on kasvanut huomattavaksi ja sen luonnetta määrittää etenkin 1960–1980-lukujen taide. Säätiön mukaan kokoelma profiloituu ennen kaikkea suomalaisen nykytaiteen klassikkokokoelmana, vaikka sitä on toki kartutettu uushankinnoilla nykypäiviin asti. Kokoelmaan kuuluu myös kansainvälinen kokonaisuus, jossa mm. 1960-70-lukujen jopa radikaalit taiteilijat, kuten Andy Warhol ja Michelangelo Pistoletto esittäytyvät.

–Teosten yhteiskunnalliset aiheet, luonnonkatastrofit, talouskriisit, yksinäisyys tai köyhyys ovat yhtä ajankohtaisia tänään kuin aikoinaan ja joissain töissä hyvinkin kantaa ottavia, vaikka kokoelmaa leimaa esteettisyys ja harmonia, kuvailee näyttelyn kuratoinut Anne-Maj Salin, joka toimii Kuntsin Säätiön asiamiehenä.

Esillä taidehistorian ikoneita ja uusia tekijöitä

Kuntsin modernin taiteen museossa nähtävä näyttely perustuu Helsingin Taidehallin juhlanäyttelyyn. Esillä on ennen kaikkea kokoelman ytimen eli 1960-80-lukujen, silloisten nuorten suomalaistaiteilijoiden, ja nyttemmin jo vankan taidehistoriallisen aseman lunastaneiden taiteilijoiden teoksia. Juhani Harri, Kimmo Kaivanto, Ahti Lavonen, Juhani Linnovaara, Kauko Lehtinen, Leena Luostarinen, Kimmo Pyykkö, Marjatta Tapiola ja Kain Tapper ovat taidehistorian ikoneita.

Vaasassa näyttelyssä esitellään myös uudempia tekijöitä kuten Kuutti Lavonen, Jukka Rusanen, Liisa Lounila, Marianna Uutinen ja Maiju Salmenkivi. Yli 140 teosta odottaa katsojaansa näyttelyssä.

– Vaasalainen taidegraafikko Juha Tammenpää lahjoitti Kuntsin Säätiölle tämän vuoden helmikuussa 12 teosta. Tuoreesta lahjoituksesta osa on esillä näyttelyssä. Myös esimerkiksi toiselta vaasalaiselta taiteilijalta Carl Warghilta on esillä kaksi teosta, jotka on saatu hiljattain kokoelmaan, kertoo kokoelmatoiminnan amanuenssi Kati Lehtinen.

Näyttely on esillä Kuntsin modernin taiteen museossa 13.3.–30.5.2021. Näyttelyn yhteyteen on julkaistu säätiön historiikki, Simon suosikit (Maahenki 2020), jota on myynnissä museokaupassa.