Ohita valikko
kapellimestari Nick Davies

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset Vaasan kaupunginorkesteri

Luonnontorvi soi kuin laulu

Julkaistu: 12.2.2020

Päivitetty: 13.2.2020

Serenadien täyteinen konsertti tuo lavalle paikalliset solistit

Brittiläiset sävelet soivat Vaasassa torstaina, kun Vaasan kaupunginorkesteri konsertoi kapellimestari Nick Daviesin johdolla. Sekä kapellimestari että ohjelmisto ovat uusia tuttavuksia orkesterille – ja yleisölle!

Sali hurmasi kapellimestarin

Brittiläinen serenadi –konsertin ohjelmisto koostuu nimensä mukaisesti brittiläisistä serenadeista.

-Serenadi on alun perin tarkoittanut romanttista iltalaulua, joten ohjelma sopii hyvin Ystävänpäivän aattoon! nauraa Davies.

-Britanniassa on sävelletty monia upeita serenadeja, joita t ei ole ennen soitettu äällä. On hienoa pystyä tarjoamaan uutta ohjelmaa sekä orkesterille että yleisölle, Davies kertoo.

Pitkän linjan kapellimestari asuu vakituisesti Norjassa, jossa hän johtaa säännöllisesti Norjan radio-orkesteria. Davies on tuttu vierailija myös Suomessa, mutta Vaasan orkesteria hän johtaa ensi kertaa. Kiitos orkesterin lisäksi saa Vaasan kaupungintalon historiallinen juhlasali.

-On upeaa konsertoida Suomessa salissa, joka on kuin wieniläinen konserttisali! Davies hehkuttaa puitteita.

Oopperaa, rokkia ja Disney-balladeita

Solistin konsertissa kuullaan tenoria ja käyrätorvea. Laulu ja torvisoitto tähdittävät brittisäveltäjä Benjamin Brittenin ”Serenadi tenorille ja käyrätorvelle” –teosta.

Molemmat solistit ovat Vaasan omia poikia. Tenori Tom Nyman tunnetaan etenkin ooppera-rooleistaan ja näytäntöjä W. A. Mozartin Taikahuilun Taminona on Nymanille kertynyt yli 200.

Etenkin nuoremmalle konserttiyleisölle Nymanin ääni on tuttu 1990-luvun Disney-animaatioista. Nymanin puhe – ja lauluääntä kuullaan muun muassa Lumikin Prinssi Rohkeana sekä Prinsessa Ruususen Prinssi Filipinä. Nyman on aina tehnyt musiikkia eri genreistä.

-Olen palanut Allan & The Austronauts –yhtyeen kitaristiksi! kertoo Nyman ilouutisia vaasalaisille.

Harri Ala-Aho on soittanut Vaasan kaupunginorkesterissa vuodesta 2002 lähtien. Solistin rooli omassa orkesterissa on Harrin mukaan sekä jännittävä että turvallinen.

-Brittenin Serenadi on haastava teos, jota ovat esittäneet maailman huiput. Tässä hypätään isoihin saappaisiin, Ala-Aho sanoo.

Brittenin Serenadin ensimmäinen ja viimeinen osa on kirjoitettu luonnontorvelle. Ala-Aho taituroi konsertissa siis kahden instrumentin välillä.

-Luonnontorven ääni on hyvin erilainen verrattuna käyrätorveen. Voisi sanoa, että kaikista instrumenteista se on ihmisen lauluääntä lähinnä!

Brittiläinen serenadi
To 13.2. klo 19.00
Vaasan kaupungintalo
joht. Nick Davies
sol. Tom Nyman, tenori
Harri Ala-Aho, käyrätorvi
25/21/10 €

Malcolm Arnold: Serenadi pienelle orkesterille op. 26
Benjamin Britten: Serenadi tenorille, käyrätorvelle ja jousille op. 31
Edward Elgar: Serenadi jousille op. 20
Ralph Vaughan Williams: Serenadi pienelle orkesterille

Solistit ovat tavattavissa Peilisalissa konsertin väliajalla!