Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Mansikkasaareen etsitään kehittäjää – telakkahalli eurolla kilpailun voittajalle

Julkaistu: 6.6.2023

Vaasan kaupunki etsii uutta kehittäjää Mansikkasaaren vanhalle telakka-alueelle. Mansikkasaaren telakkahalli myydään yhdellä eurolla toimijalle, joka esittää uskottavan ja toteuttamiskelpoisen idean hallin kehittämiseen. Toteuttajan löytämiseksi järjestetään avoin kilpailu, joka jatkuu syyskuuhun saakka.

Mansikkasaari on kulttuurihistoriallisesti, maisemallisesti ja sijaintinsa puolesta ainutlaatuinen kohde jopa koko Suomen mittakaavassa. Potentiaalistaan huolimatta alue on seissyt tyhjillään viimeiset vuosikymmenet.

– Mansikkasaarihan on alueena todella hieno. Se sijaitsee keskeisellä paikalla meren ympäröimänä ja tarjoaa mahdollisuuksia monenlaiselle toiminnalle, tonttipäällikkö Christoffer Rönnlund kuvailee.

Kilpailussa etsitään toteuttajaa Mansikkasaaren vanhalle telakkahallille ja sen tontille. Telakkahallin pinta-ala on noin 1100 m² ja ympäröivän tontin suunniteltu koko noin 4500-5000 m². Lopullinen käyttötarkoitus ja tonttikoko määritetään asemakaavassa voittaneen ehdotuksen perusteella.

Tämän hetken suunnitelmissa Mansikkasaaren rannat ovat kaikille avointa julkista tilaa. Saaren pohjois- ja itäosiin on suunniteltu myös asumista.

– Telakkahalliin toivotaan sellaista toimintaa, joka istuu luontevasti ympäristöönsä ja sopii saarelle muodostuvaan kokonaisuuteen. Aluetta voi ideoida hyvin vapaasti, asuminen on kuitenkin poissuljettua. Tuleva toiminta ei saa myöskään aiheuttaa ympäristöhäiriöitä, Rönnlund kertoo.

Kiinnostuneilla mahdollisuus tutustua rakennukseen

Kilpailuehdotuksen tulee sisältää suunnitelma tulevasta käyttötarkoituksesta sekä sen edellyttämien korjaustöiden toteuttamisesta.

– Telakkarakennus on päässyt vuosien varrella huonoon kuntoon, joten sen korjaaminen vaatii mittavia toimenpiteitä. Kiinnostuneille kehittäjille järjestetään luonnollisesti mahdollisuus tutustua rakennukseen ja tonttiin, Rönnlund kertoo.

Toteuttamiskelpoisen idean lisäksi ehdotuksesta tulee käydä ilmi muun muassa suuntaa-antavat piirustukset, julkisivuluonnokset sekä taloudelliset laskelmat. Asiantuntijoista koostuva hankeryhmä arvioi ehdotukset ja päättää voittajasta.

– Mikäli sopiva toteuttaja löytyy, teemme hänen kanssaan aiesopimuksen, jossa sovitaan tarkemmin toteuttamisehdoista ja keskeisistä periaatteista, Rönnlund sanoo.

Ajatuksena on, että tontti luovutetaan voittajalla pitkäaikaisella, 40 vuoden vuokrasopimuksella. Vuokrataso määräytyy tontin käyttötarkoituksen perusteella. Myöhemmin tontti on myös mahdollista ostaa ostohetkellä määriteltävään markkinahintaan. Valittu kehittäjätaho sitoutuu myös osallistumaan kaavaprosessiin Telakkahallin ja sen tontin kaavatyön osalta.

Kilpailuehdotukset jätettävä viimeistään syyskuun puolivälissä

Tarjouspyynnön ja liitteet löydät kilpailusivulta. Ehdotukset alueen kehittämisestä on jätettävä viimeistään 15. syyskuuta 2023 klo 16.00.  Voit toimittaa ehdotuksen joko sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo@vaasa.fi tai postitse osoitteeseen Vaasan kaupunki/Kirjaamo PL 3, 65101 Vaasa (käyntiosoite Vaasanpuistikko 10). Laita sähköpostin otsikoksi tai kirjekuoreen merkintä ”Telakkahalli”.

Tarjoukset voi jättää joko suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.

Kiinnostuneille kehittäjille järjestetään mahdollisuus tutustua rakennukseen ja alueeseen tiistaina 20.6. klo 13.00. Mikäli haluat osallistua tilaisuuteen, ilmoita kiinnostuksesta 16.6. mennessä sähköpostitse osoitteeseen tontit@vaasa.fi. Ilmoituksessa on mainittava, mitä yritystä/organisaatiota edustat. Tilaisuus on tarkoitettu ainoastaan potentiaalisille kehittäjille, ei yksityishenkilöille.

Lisätietoja antaa:

Tonttipäällikkö Christoffer Rönnlund, +358 40 145 5351, christoffer.ronnlund@vaasa.fi