Ohita valikko
Kuvassa Marita Liulia työstää Tokio-pavlijonkia Japanissa

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Mysteerion äärellä - multimediasta maalaukseen

Julkaistu: 17.10.2019

Kuntsin modernin taiteen museon syyskauden avaa Marita Liulian näyttely Mysterium, joka esittelee laaja-alaisen taiteilijan viimeisimpiä teoksia. Näyttely on esillä 19.10.2019-2.2.2020.

Ensimmäistä kertaa Suomessa nähdään kokonaisuudessaan esimerkiksi Tokio-paviljonki, joka oli esillä tammikuussa 2019 Spiral Wacoal Art Centerissä Japanissa. Japanissa taiteilija työsti teosta yleisön läsnäollessa ja osin yleisön kanssa prosessin saadessa jatkoa myös Vaasassa. Tilalliseksi maalausinstallaatioksi ulottuva teos muotoutuu siten yhä näyttelyn aikana.

Uusinta maalaustuotantoa edustavat niin ikään Sailing Through Fireworks (2019) ja First Snow (2017) molemmat vuoropuhelussa sekä maalaustaiteen että luonnonilmiöiden välillä. Suurikokoinen Garden (2018) edustaa taiteilijan kokeellista tapaa työstää materiaalia.

Näyttely esittelee maalarin lisäksi Liulian myös liikkuvan kuvan taitajana teoksillaan Swan Song (2017) ja Return of Goddess (2016), missä yhteistyö tanssitaiteilijoiden, muusikoiden, esiintyjien kanssa tuo esiin taiteilijan monialaisuutta. Teea (2016) toimii puolestaan liikkuvan kuvan intiiminä jatkeena valokuvasarjaan Koralliomakuva (2015), jossa taiteilija yhtäältä piiloutuu katseelta ja toisaalta asettuu nähtäväksi kaksoismerkityksellisesti tekijänä ja kohteena.

Näyttelyä täydentää uusi dokumentaarinen filmi Mysterium, joka on tänä vuonna valmistunut kuvaamaan ja kertomaan Marita Liulian taiteellisesta työstä ja toimii mysteeriota purkavana henkilökuvana taiteilijasta.

Liulia kuuluu Suomen kansainvälisesti tunnetuimpiin taiteilijoihin

Marita Liulia (1957) on saanut useita suomalaisia ja ulkomaisia palkintoja ja vuonna 2018 hänelle myönnettiin Pro Finlandia -mitali. Liulian teoksia on esitetty 50 eri maassa.

Liulian läpimurto toteutui multimediataiteilijana 1990-luvulla, jolloin syntyivät esimerkiksi teokset Ambitious Bitch (1996) ja Son of a Bitch (1999). Teokset kuuluvat Lars Swanljungin nykytaiteen kokoelmaan, joka on lahjoitettu Vaasan kaupungin museoiden kokoelmiin. Ne ovat esillä osana Odysseia-näyttelyä.

Marita Liulian Mysterium Kuntsin modernin taiteen museossa kuuluu kolmen näyttelyn kokonaisuuteen, jonka muut osat ovat olleet kesällä esillä Didrichsenin taidemuseossa Helsingissä ja Laukon kartanossa Vesilahdella. Näyttelyn yhteydessä on julkaistu kirja Mysterium (2019).

Tapahtumia

Lauantaina 19.10. pidetään Kuntsilla klo 12 Taiteilijatapaaminen, jossa Marita Liulia kertoo näyttelystään ja tutustuttaa yleisön työskentelytapoihinsa. Taiteilijatapaaminen on avoin yleisötilaisuus ja sisältyy museon pääsylipun hintaan.

Lauantaina 16.11. klo 10 järjestetään näyttelyn yhteydessä äänimaljameditaatio. Meditaatio pidetään pääosin englanninkielellä ja sen ohjaa Stefan Backas. Tapahtuman kesto on n 45 min. Liput 12 €, Museokortilla 7 €:n alennus (sisältää sisäänpääsyn museoon ja äänimaljameditaatioon osallistumisen). Lipunmyynti alkaa klo 9.30, ennakkolippuja ei myydä. Rajoitettu osallistujamäärä.

Näyttelyssä on ilmaispäivä keskiviikkona 18.12. Yleisöopastukset pidetään joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina ruotsiksi klo 13 ja suomeksi klo 14.

www.maritaliulia.com

www.vaasankaupunginmuseot.fi