Ohita valikko
Vaalea talo

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Oletko luopunut öljylämmityksestä ja haluat saada kiinteistösi tiedot ajan tasalle? Vastaa kyselyyn ja voita lahjakortti pyörähuoltoon

Julkaistu: 3.6.2024

Vaasan kaupunki pyrkii kartoittamaan ne kiinteistöt, joissa on luovuttu öljylämmityksestä ja vaihdettu toiseen lämmitysmuotoon ennen vuotta 2013. Verkkokyselyn tarkoituksena on saada sekä rakennus- ja huoneistorekisterin tiedot, että lämmitysmuodoista tehdyt päästölaskennat ajan tasalle. Kyselyyn vastanneiden kesken arvotaan 100€ lahjakortti pyörähuoltoon.

Lämmitysmuodon vaihdosta ei ole tarvinnut ilmoittaa ennen vuotta 2013. Vuoden 2013 alusta maankäyttö- ja rakennuslakia tarkennettiin niin, että lämmitysmuodon vaihtaminen edellyttää joko rakennus- tai toimenpideluvan.

– Vaasassa on varmasti paljon kiinteistöjä, joissa öljylämmityksestä on luovuttu, mutta tietoja ei ole päivitetty rakennus- ja huoneistorekisteriin. Kyselyn tarkoituksena on saada tiedot ajan tasalle, jolloin myös kaupungin laatimat päästölaskennat ovat totuudenmukaisempia, Vaasan kaupungin energia- ja ilmastoasiantuntija Johanna Punkari sanoo.

Webropol-kysely on avoinna 31.07.2024 saakka ja sen kautta saadut tiedot tullaan päivittämään rekisteriin kesän aikana. Tiedot päivitetään samalla myös Digi- ja väestötietoviraston rakennus- ja huoneistotietoihin. Kyselyyn vastaaminen vie vain pari minuuttia.

Öljylämmityksestä luopuminen tukee Vaasan tavoitetta olla hiilineutraali kaupunki tämän vuosikymmenen loppuun mennessä. Myös hallitus on linjannut, että öljylämmityksestä luovutaan Suomessa kokonaan vuoteen 2030 mennessä.

– Käymme öljylämmitteiset kohteet läpi jo tässä vaiheessa, koska tarkastelu saattaa vaatia esimerkiksi tarkastuskäynnin sitten, kun hallituksen linjaama öljylämmityksen luopumisvuosi tulee vastaan. On kaikkien etu, että tiedot ovat ajan tasalla, joten toivottavasti mahdollisimman moni vastaa kyselyyn, Punkari toteaa.

ELY-keskus myöntää edelleen suosittuja 4 000 ja 2 500 euron avustuksia öljylämmityksestä luopuville pientalojen omistajille. Samasta määrärahasta myönnetään avustuksia maakaasulämmityksen vaihtajille. Avustuksia myönnetään niin pitkään kuin jäljellä oleva 35,6 miljoonan euron rahapotti riittää, kuitenkin enintään syksyyn 2025 saakka.

Vastaa kyselyyn täällä.

Lue lisää: