Ohita valikko
Tikanojan taidekoti

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Pedagoginen Tessun tila rakentui Tikanojan taidekotiin yhteistyössä Vaasan kaupunginteatterin kanssa

Julkaistu: 18.5.2022

Tikanojan taidekodin kolmanteen kerrokseen avautuu 19.5.2022 uusi pedagoginen Tessun tila. Yhteistyössä Vaasan kaupunginteatterin kanssa rakennettu avoin tila on osa lasten ja nuorten taidekasvatuksellista toimintaa.

Avoin pedagogiikkatila on suunniteltu erityisesti leikkimielisille ja se on nimetty Tikanojan perheeseen kuuluneen Tessu -saksanpaimenkoiran mukaan.

Frithjof ja Ruusa Tikanoja avioituivat 19.5.1918, ja perhe kasvoi kahdeksanlapsiseksi.  Vanhempiensa tavoin lapset olivat musikaalisesti ja taiteellisesti lahjakkaita. Lastenhuoneet sijaitsivat talon kolmannessa kerroksessa, joka oli lasten omaa valtakuntaa. Myös lastenhuoneiden seiniä somistivat taideteokset.

Vuonna 1951 vaasalainen taidemesenaatti, kauppaneuvos Tikanoja lahjoitti merkittävän taidekokoelmansa Vaasan kaupungille. Kodista tuli taidemuseo, jossa on siitä lähtien painotettu lasten ja nuorten taidekasvatusta tärkeänä osana toimintaa.

Idea pedagogisesta tilasta tuli Tikanojan perheeltä. Heille on edelleen tärkeää, että taidekoti on yhteiskunnan kulttuurikuvaa korostava sekä harrastuksia kohentava ja täydentävä tila.