Ohita valikko
Hugo Simbergin teos Unikko, kuvaaja Erkki Salminen

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Sielun silmä kertoo selvänäköisyydestä taiteessa

Julkaistu: 20.9.2019

Tikanojan taidekodissa avautui 20.9. näyttely ”Sielun silmä”, joka valottaa tunnettujen suomalaistaiteilijoiden ja heidän teostensa yhteyksiä selvänäköisyyteen erityisesti vuosisadan vaihteen taiteessa. Näyttely on tehty yhteistyössä Gallen-Kallelan museon kanssa ja sen on kuratoinut taiteen- ja uskonnontutkija Nina Kokkinen.

Näyttelyn aiheena on selvännäköisyys, okkultismi ja esoteeriset liikkeet, jotka herättivät suurta kiinnostusta 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Aiheesta innostuivat myös monet aikakauden taiteilijat.

Näyttely keskittyy erityisesti vuosisadanvaihteen taiteeseen, mutta mukana on myös myöhemmin 1900-luvulla tehtyjä teoksia. Akseli Gallen-Kallelan lisäksi näyttelyn taiteilijoita ovat muun muassa Pekka Halonen, Hugo Simberg, Beda Stjernschantz, Ellen Thesleff, Ester Helenius ja Eemu Myntti.

Näyttely pohjautuu pääosin Nina Kokkisen paljon kiinnostusta herättäneeseen väitöstutkimukseen, joka selvittää millaisen roolin esoteerisuuteen taipuva henkisyys sai Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen ja Hugo Simbergin taiteessa.

Näyttely oli kesän ajan esillä Gallen-Kallelan museossa ja se nähdään nyt Tikanojan taidekodissa jonkin verran laajempana. Näyttely on esillä 19.1.2020 saakka.

Tapahtumia

Nina Kokkinen pitää kuraattorin kierroksen lauantaina 7.12. klo 13.

Näyttelyn yleisöopastukset pidetään sunnuntaisin 20.10., 17.11. ja 15.12. sekä 19.1. klo 13 ruotsiksi ja klo 14 suomeksi.

Keskiviikkona 23.10. klo 18 järjestetään Tikanojan taidekodissa yleisömeediotilaisuus, jossa meedio ja mediaalinen voimavarakouluttaja Harriet Piekkola välittää viestejä henkimaailmasta. Tilaisuuden kesto on noin 1,5 tuntia ja sen jälkeen voi tutustua näyttelyyn klo 20 saakka. Liput 15 €, Museokortilla 10 €:n alennus, lipunmyynti alkaa klo 17, ei ennakkolippuja. Osallistujamäärä on rajoitettu ja ovet suljetaan esityksen ajaksi.

Pyhäinpäivänä lauantaina 2.11. näyttelyn pääsee katsomaan ilman pääsymaksua.

Tikanojan taidekodissa pidetään perjantaina 10.1. klo 18 spiritualistinen iltama, jossa Art Teatro esittää taikashown ”Spiritism Amusante”. Show pohjautuu 1880-luvun naistaikureiden ja meedioiden esityksiin. Esityksen kesto on 20 min. ja sen jälkeen on mahdollisuus tutustua esillä olevaan Sielun silmä –näyttelyyn klo 19.30 saakka. Liput 20 €, Museokortilla 10 €:n alennus, lipunmyynti alkaa klo 17, ennakkolippuja ei myydä. Osallistujamäärä on rajoitettu ja ovet suljetaan esityksen ajaksi.

Lue lisää: www.vaasankaupunginmuseot.fi