Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Suuria suunnitelmia vanhalle konepaja-alueelle – vuoden 2022 kaavoituskatsaus on ilmestynyt

Julkaistu: 10.2.2022

Päivitetty: 23.2.2022

Vaasan kaupungin kaavoituskatsaus esittelee kuluvan vuoden maankäytön suunnittelukohteet. Tämän vuoden julkaisussa pureudutaan tarkemmin muun muassa Wärtsilän vanhan konepaja-alueen tulevaisuuteen, Teeriniemelle suunniteltavaan kaupunginosakeskukseen ja keskustan yhtenäiskoulun kaavoitukseen. Lisäksi kaavoituskatsauksessa kerrotaan Vaasan kokonaisyleiskaavan päivittämistyöstä, joka käynnistyy tämän vuoden aikana.

Vuoden 2022 kaavoituskohteet painottuvat kokonaisyleiskaavan tavoitteiden asetteluun sekä analyysien ja selvitysten viimeistelyyn, täydennysrakentamisen ja monipuolisen asumisen turvaamiseen. Myös kestävään kehitykseen liittyvät asiat ja vaikutusten arvioinnit korostuvat jokaisessa kaavassa.

– Maankäytön suunnittelulla ja toimivalla vuorovaikutuksella luodaan edellytykset meidän jokaisen viihtyisälle, kestävälle ja toimivalle asuin- ja elinympäristölle. Tänä vuonna asemakaavoituksen kohteet on jäsennelty kaavoituskatsaukseen teemoittain. Kehityshankkeiden alle on lisäksi koottu erilaisia hankkeita, joita kuluvana vuonna valmistellaan eteenpäin, kaavoitusjohtaja Päivi Korkealaakso kertoo.

Kaavoituskatsauksen pääjutussa kerrotaan tarkemmin Wärtsilältä vapautuvan tehdasalueen tulevaisuuden suunnitelmista. Tavoitteena on, että vanha tehdasmiljöö muuttuu tulevaisuudessa viihtyisäksi ja monipuoliseksi alueeksi, jossa voi asua, tehdä töitä ja viettää vapaa-aikaa.

– Asemakaavatyössä tutkimme tarkasti konepaja-alueen kokonaisrakennetta ja muuttuvaa käyttötarkoitusta. Haluamme luoda monipuolista ja kiinnostavaa kaupunkiympäristöä paitsi alueen tuleville asukkaille ja työntekijöille, myös kaikille muille alueen käyttäjille, kaavoitusarkkitehti Kati Vuohijoki selventää.

Myös Vaasan kokonaisyleiskaavan päivittämistyö alkaa tämän vuoden aikana. Yleiskaavassa määritellään kaupungin kasvusuunnat ja kuinka kaupungin eri toiminnot, kuten asuminen, palvelut, työpaikat ja virkistysalueet, tulisi sijoittaa ja miten ne sovitetaan yhteen mahdollisimman toimivasti.

– Yleiskaava 2040 antaa suuntaviivat Vaasan kehitykselle ja vetää suuret linjat muun muassa uusien asuinalueiden ja työpaikkakeskittymien osalta. Missä Vaasassa asutaan ja työskennellään tulevaisuudessa ja miten esimerkiksi tieverkosto suunnitellaan niin, että liikenne sujuu mahdollisimman hyvin, kertoo yleiskaavoittaja Annika Birell.

Viime vuoden tapaan kaavoituskatsaus julkaistaan ainoastaan nettiversiona, joka mahdollistaa aiempaa monipuolisemman sisällön, kuten videoiden, kuvakarusellien ja linkkien hyödyntämisen.

Tutustu vuoden 2022 kaavoituskatsaukseen osoitteessa www.vaasa.fi/kaavoituskatsaus2022