Ohita valikko

Tietoa koronaviruksesta

Nainen kirjoittaa tietokoneella

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Toisen puolesta asiointi on otettu käyttöön terveyspalveluissa

Julkaistu: 12.11.2020

Vaasan kaupunki on ottanut käyttöönsä terveydenhuollon sähköisissä asiointipalveluissa yksityishenkilöiden suomi.fi-valtuutuspalvelun. Käytännössä esimerkiksi huoltajat voivat asioida alle 15-vuotiaan lapsensa puolesta ja kuntalainen iäkkään vanhempansa puolesta. Myös puolesta asioinnin sopimus tehdään terveydenhuollon sähköisessä asiointipalvelussa.

Muutos koskee kaikkea asiointia terveyspalveluiden sähköisen asioinnin sivustolla: https://sote.easiointi.fi/fi/web/vaasa-te. Sivustolla voi muun muassa varata ajan influenssarokotukseen, vastaanotto- tai puhelinajan hoitajalle sekä ajan lastenneuvolaan, kouluterveydenhuoltoon ja opiskeluterveydenhuoltoon.

Lisäksi lääkäri ja hoitaja voivat lähettää asiakkaalle tekstiviestejä kännykkään tai webb-viestejä sähköisen asioinnin kautta luettavaksi. Myös äitiysneuvolassa asiakas voi lähettää webb-viestin terveydenhoitajalle sähköisen asioinnin kautta.

Palveluun kirjaudutaan suorasta linkistä: https://sote.easiointi.fi/fi/web/vaasa-te vahvan tunnistautumisen kautta, käyttäen pankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai sähköistä henkilökorttia. Linkki palveluun löytyy myös www.vaasa.fi/terveysasemapalvelut -sivulta.

Kuntalainen asioi iäkkään vanhempansa puolesta

– Iäkäs henkilö voi antaa aikuiselle lapselleen luvan asioida puolestaan terveyspalvelun sähköisessä asioinnissa, jos kummallakin osapuolella on käytössään esimerkiksi pankkitunnukset vahvaa tunnistautumista varten, selventää terveyspalveluiden kehittämissuunnittelija Sirpa Manninen.

Jos vahvaa tunnistautumista ei molemmilla osapuolilla ole käytössä, niin silloin täytetään sähköisen asioinnin sopimuksen paperinen lomake, jonka kumpikin allekirjoittaa ja lomake palautetaan terveysasemalle. Kun tieto on viety potilastietojärjestelmään, puolesta asiointi onnistuu jatkossa.

Alle 15-vuotiaan lapsen puolesta asiointi sähköisesti

– Vanhemmat ovat kovasti toivoneet terveyspalveluissa lapsensa puolesta asiointia, joka onnistuisi helposti ja nopeasti netissä, vahvistaa Manninen.

Vahvan tunnistautumisen jälkeen huoltaja valitsee palvelussa lapsen, jonka puolesta hän haluaa asioida. Ensimmäisellä kerralla huoltaja täyttää sähköisen asioinnin suostumuslomakkeen lapsen osalta.

– Aikaisemmin lapsensa puolesta asiointi otettiin käyttöön etukäteen täytetyllä erillisellä lomakkeella, jolloin tietojen siirtyminen vei aikaa ja ajan varaaminen oli mahdollista tehdä vasta muutaman päivän kuluttua. Uudistuksen myötä puolesta asiointi on mahdollista heti, kun sähköisen asioinnin suostumuslomake on täytetty ja tallennettu sähköisessä asiointipalvelussa, kuvailee Manninen.

Huollettavat lapset näkyvät Hae valtuudet Suomi.fi -palvelusta. Jos lapsi on yli 15-vuotias, niin tulee ilmoitus, että valtuudet eivät riitä. Henkilötiedot saadaan Digi- ja väestötietoviraston väestörekisteristä ja kansallisesta valtuusrekisteristä. Lisätietoja valtuutuksista eli toisen puolesta asioinnista: www.suomi.fi/ohjeet-ja-tuki/tietoa-valtuuksista.