Ohita valikko
Kuvassa Johanna Punkari.

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Uusi ilmastoasiantuntija innoissaan Vaasassa työskentelystä: ”Täällä tehdään paljon ilmasto- ja energia-asioiden eteen”

Julkaistu: 27.12.2023

Aiemmin Etelä-Pohjanmaalla työskennellyt Johanna Punkari halusi tulla töihin Pohjolan energiapääkaupunkiin, jossa tehdään paljon ilmasto- ja energia-asioiden eteen. Innostus uutta työtä kohtaan on vain kasvanut ensimmäisten kuukausien aikana.

Vaasan kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali 2020-luvun loppuun mennessä. Tämän tavoitteen toteutumisen eteen työskentelee muun muassa Johanna Punkari, joka aloitti syyskuussa Vaasan kaupungin energia- ja ilmastoasiantuntijana. Työssään Punkari etsii innovatiivisiakin ratkaisuja, jotta hiilineutraaliustavoite saavutettaisiin.

– Toimin muun muassa erilaisissa verkostoissa ja etsin rahoitusta tarpeenmukaisille toimenpiteille. Teen työssäni myös päästökehityksen seurantaa ja sen raportointia sisäisesti ja erilaisille verkostoille, joihin kaupunki on liittynyt edistääkseen hiilineutraaliustyötä ja sen rahoitusta, Punkari avaa.

Hän on jo aiemmin työskennellyt useita vuosia samaan aihepiiriin liittyvissä tehtävissä, mutta ulkopuolisen toimijan näkökulmasta.

– Työ oli hyvin antoisaa. Halusin kuitenkin päästä vielä paremmin sisään kaupunkikohtaiseen työhön. Kun näin Vaasan kaupungin työpaikkailmoituksen, totesin, että minulla voisi työkokemukseni kautta olla hyvinkin annettavaa tälle kaupungille.

Yhdessä kohti tavoitetta

Uuteen työhön Punkaria houkutteli myös Vaasan asema Pohjolan energiapääkaupunkina.

– Täällä tehdään paljon ilmasto- ja energia-asioiden eteen ja tahtotila näiden asioiden edistämiseksi on vankka. Täällä halutaan olla edelläkävijöitä ja täällä on paljon yrityksiä, joissa tuotetaan maailmalle asioita, joiden hiilikädenjälki, eli myönteinen ympäristövaikutus on merkittävä. Halusin päästä mukaan tähän tekemiseen, Punkari kertoo.

Ensivaikutelma uudesta työstä on positiivinen ja Punkari on jo nyt vaikuttunut näkemästään.

– Olen tavannut jo ensimmäisinä työkuukausinani paljon ihmisiä, jotka työskentelevät päivittäin hiilineutraaliustyön edistämiseksi erilaisissa työtehtävissä. Täällä työskentelee erittäin ammattitaitoista väkeä ja ihmiset ovat ystävällisiä toisilleen.

– Olen edelleen yhtä innoissani uudesta työstäni kuin sitä hakiessani, tai ehkä jopa enemmän. Koen, että minut on otettu hyvin vastaan ja olen päässyt heti mukaan erilaisiin meneillään oleviin kehittämistehtäviin.

Punkari muistuttaa, että hiilineutraalisuustavoitteen saavuttaminen on yhteinen ponnistus.

– Kaikkien osallistumista tarvitaan tähän työhön: niin kaupungin, asukkaiden kuin yritystenkin. Lähes meidän kaikkien työssä on jotain sellaista, jolla on pientä tai isompaa vaikutusta energiankulutukseen, vähähiilisyyteen tai vaikka kiertotalouteen. Myös pienillä teoilla on merkitystä.