Ohita valikko
Ukrainan lippu liehuu kävelykadulla

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Vaasa selvittää ystävyyskaupunkisopimusta ukrainalaisen Hersonin kanssa

Julkaistu: 27.4.2023

Vaasan kaupunki aloittaa neuvottelut mahdollisesta ystävyyskaupunkisopimuksesta ukrainalaisen Hersonin satamakaupungin kanssa.

Kaupunki on jo käynyt alustavia keskusteluja Ukrainan Suomen-suurlähettilään kanssa. Tulevissa neuvotteluissa Ukrainan edustajien kanssa selvitetään, minkälaisia toiveita Hersonin kaupungilla on mahdolliselle ystävyyskaupunkitoiminnalle.

Herson oli Venäjän miehityksen alaisuudessa maaliskuusta marraskuuhun 2022, kunnes ukrainalaiset joukot vapauttivat kaupungin. Kaupunki on kärsinyt sodassa suuria vahinkoja ja tarvitsee paljon tukea jälleenrakennuksessa.

Vaasalla kymmenen ystävyyskaupunkia ympäri maailmaa

Ystävyyskaupunkitoiminta on vanhin jatkuva kansainvälisen yhteistyön muoto kuntien ja niiden asukkaiden välillä. Suomen ja Ukrainan välillä on toistaiseksi viisi sopimusta, kolme 1950-luvulta ja kaksi vuosilta 2022 ja 2023. Vaasan lisäksi valmisteilla on kymmenisen muuta ystävyyskaupunkisopimusta Ukrainan kanssa.

Vaasalla on yhteensä kymmenen ystävyyskaupunkia: Bellingham, (USA), Harstad (Norja), Helsingør (Tanska), Kiel (Saksa), Malmö (Ruotsi), Morogoro (Tansania), Pärnu (Viro), Schwerin (Saksa), Šumperk (Tšekki) ja Umeå (Ruotsi).

Kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan 19.4. esityksen, jonka mukaan kaupunginjohtaja Tomas Häyry jatkaa neuvotteluita Ukrainan edustajien kanssa.

Tietoa Vaasassa asuville ukrainalaisille täältä: https://www.welcomeoffice.fi/ukraina-info/